Hoe maak ik een factuur?

“Hoe maak ik een factuur en moet ik daarvoor ondernemer zijn?” Bij de startersdesk van het Art Business Centre is dit één van de meest gestelde vagen. In Nederland vallen inkomsten uit werk doorgaans onder drie categorieën: winst uit onderneming, loondienst of resultaat uit overige werkzaamheden.

Als je een concert hebt gegeven, een illustratie hebt gemaakt of een meubelstuk hebt ontworpen en je hebt inkomsten voor dit werk ontvangen, dan vallen deze inkomsten dus onder één van deze drie categorieën.

Van de ondernemer wordt doorgaans verwacht dat hij een factuur stuurt voor de leveringen of diensten die hij verricht. Vraagt een opdrachtgever jou om een factuur te sturen, dan impliceert hij dus in de meeste gevallen dat je al ondernemer bent.

ANDERE BLOG: KVK / WANNEER ONDERNEMERSCHAP BEGINNEN

Een factuur moet voldoen aan wettelijke eisen. Als het factuurbedrag niet hoger is dan 100 euro mag je een vereenvoudigde factuur uitreiken. Zie categorie “documenten” op deze site voor een overzicht van de wettelijke eisen en een factuurmodel om te downloaden.

Van de artiest wordt meestal verwacht dat hij een factuur stuurt met een kopie van de actuele “VAR WUO” (“verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming”). Deze verklaring wordt afgegeven door de belastingdienst en suggereert dat de arbeidsrelatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever “ondernemerschap” is.

ANDERE BLOG: VAR en nieuwe VAR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *