Rechtsvormen

Een kunstenaar of artiest die zelfstandig ondernemer wordt kan een “rechtsvorm” kiezen. Rechtsvormen zijn te verdelen in “natuurlijke personen” en “rechtspersonen”. Voorbeelden van een natuurlijke persoon zijn de Eenmanszaak en de Vennootschap onder firma (VOF). Voorbeelden van rechtspersonen zijn de Besloten Vennootschap (BV)  en de Stichting.

Als je kiest voor een natuurlijke persoon, dan behoud je als mens bepaalde rechten en plichten. Mocht je kiezen voor een rechtspersoon, dan heeft de rechtspersoon zelf bepaalde rechten en plichten. De rechtspersoon is fictief (geen mens) en bestaat dus alleen “op papier”.

Stel dat je als kunstenaar kiest voor de Eenmanszaak, dan blijf je als privé persoon, als mens, verbonden met de Eenmanszaak en ben je ook als privé persoon aansprakelijk voor schulden van de Eenmanszaak. Let op, je bent dan dus aansprakelijk met je privé vermogen zoals je koophuis, spaarrekening, auto enzovoort.

Mocht je voor een BV willen kiezen dan is de BV zelf, als rechtspersoon, aansprakelijk voor schulden. Jij als privépersoon hoeft in principe niet mee te betalen. Stel dat het vermogen van de BV is gebruikt om de schulden te betalen en er blijft nog een restschuld over, dan ben je in de meeste gevallen niet aansprakelijk met jouw privé vermogen.

Er is één belangrijke uitzondering: je moet je als bestuurder goed gedragen, dus op tijd belastingaangifte doen, niet frauderen enz. Mocht je nalatig zijn in het naleven van de regels dan kan de aansprakelijkheid op jou als privépersoon worden verhaald.

Naast de aansprakelijkheid zijn er nog vele andere punten waarop de natuurlijke persoon verschild van de rechtspersoon. Denk aan de oprichting, de kosten, het imago, het aantal personen enz.

Het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je een keuze maakt. Neem gerust contact op met het Art Business Centre voor persoonlijk advies. Ook op de site ondernemersplein.nl kun je veel informatie vinden. Mocht je liever een boek willen lezen dan zijn  de boeken Musiconomie en Arteconomie geschikt. (Ga hiervoor naar de pagina: Literatuur).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *