Aangifte inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW)

Inkomstenbelasting

Over de meeste inkomsten moet in Nederland inkomstenbelasting worden betaald. Van deze belasting worden dan onder andere de volksverzekeringen gefinancierd, zoals de Algemene Ouderdomswet (AOW).  Dit systeem wordt ook “solidariteitsbeginsel” genoemd.

Doorgaans valt inkomen uit werk onder drie groepen: ondernemerschap, resultaat uit overige werkzaamheden (ROW) of loondienst. Je mag ook meerdere inkomsten tegelijk hebben, bijvoorbeeld ondernemerschap en loondienst tegelijk. Naast inkomen uit werk kan een persoon nog andere inkomsten hebben zoals een erfenis, aandelen, verhuur, studiefinanciering enzovoort.

Eén keer per jaar moeten alle inkomsten worden opgegeven bij de Belastingdienst met de aangifte inkomstenbelasting. Dit formulier kan worden gedownload op de site van de Belastingdienst. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen particuliere aangifte en zakelijke aangifte: de particuliere aangifte wordt ingevuld voor inkomsten uit loondienst en ROW, de zakelijke aangifte vult de ondernemer in.

Nadat de Belastingdienst de aangifte heeft ontvangen wordt de hoogte van de verschuldigde inkomstenbelasting berekend. Hierbij telt de hele situatie van de belastingplichtige mee, bijvoorbeeld het aantal kinderen, koop- of huurhuis, ziektekosten, burgerlijke staat, spaarrekeningen enzovoort. Het kan ook voorkomen dat een persoon belasting terug ontvangt.

Omzetbelasting (BTW)

Naast de inkomstenbelasting moet de ondernemer ook omzetbelasting (BTW) afdragen aan de Belastingdienst. Er zijn vier tarieven: 0%, 6%. 21% en vrijgesteld. De ondernemer berekent op de factuur het tarief waaronder zijn werkzaamheden vallen. Bv. voor optredens (6%):  100 euro excl. BTW, 106 euro incl. BTW.  De opdrachtnemer betaald de factuur inclusief BTW en de ondernemer geeft de BTW per kwartaal of per jaar door aan de Belastingdienst. Kleine ondernemingen kunnen door de “Kleine ondernemersregeling” een bepaald bedrag aan BTW houden.

Voor meer informatie ga naar de website van de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *