Handelsnaam kiezen

De naam van je onderneming wordt “handelsnaam” genoemd. Een ondernemer is in principe vrij om een handelsnaam te kiezen, mits de naam niet in strijd is met de Handelsnaamwet. Je mag bijvoorbeeld geen handelsnaam gebruiken die al door een andere onderneming wordt gebruikt of die erg lijkt op een andere bekende handelsnaam in bijvoorbeeld dezelfde sector.

Het is ook verstandig om te onderzoeken of de naam:

De begrippen “merknaam”, “domeinnaam” en “handelsnaam” zijn niet hetzelfde. Zo mag je bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden een domeinnaam gebruiken waarin de handelsnaam van een onderneming is verwerkt en kun je een handelsnaam kiezen maar er geen merknaam van maken.

De handelsnaam maakt uiteraard ook deel uit van de marketing/ branding strategie van de onderneming, goed nadenken voordat je kiest voorkomt dus dat je later de naam meerdere keren moet wijzigen. Je mag je eigen naam gebruiken als handelsnaam, een fictieve naam bedenken (bv. een artiestennaam) en meerdere handelsnamen voeren. De Kamer van Koophandel registreert de handelsnaam (-en) in het handelsregister. Elke wijziging, zoals een veranderding van de handelsnaam of een tweede handelsnaam, moet worden doorgegeven aan de KvK.

Voor meer informatie kijk op:
www.kvk.nl
www.ondernemersplein.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *