Onderneming oprichten

The words READY SET GO on a synthetic athletics track. 3D render with HDRI lighting and raytraced textures.

Nadat een startende ondernemer een keuze heeft gemaakt voor een rechtsvorm moet de onderneming nog officieel worden opgericht. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke personen en rechtspersonen.

Natuurlijke personen

Bij alle natuurlijke personen zoals bijvoorbeeld de Eenmanszaak en de Vennootschap onder firma (VOF) is de oprichting vormvrij, dat betekent dat de wet geen eisen stelt aan de oprichting. Simpel gezegd: als je je gedraagt als een Eenmanszaak, dan ben je een Eenmanszaak. Na de oprichting moet de onderneming binnen één week worden ingeschreven in het handelsregister.

Rechtspersonen

Voor alle rechtspersonen zoals bijvoorbeeld de Besloten Vennootschap (BV), Stichting en Vereniging heeft de wet wel eisen gesteld aan de oprichting. De rechtspersoon moet bij de notaris worden opgericht en bij sommige rechtsvomen moet ook startkapitaal worden ingelegd. De prijzen voor het opmaken van een notariele akte bedragen doorgaans minimaal 300 euro, afhankelijk van de rechtsvorm. Na de oprichting schrijft de notaris de onderneming in in het handelsregister.

Let op: als de onderneming in oprichting is maar nog niet is ingeschreven in het handelsregister, dan is de ondernemer nog aansprakelijk met zijn prive- vermogen.

Voor meer informatie ga naar de website van het Ondernemersplein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *