by BY – Huisblogger

Introductie 

Wij zijn ‘by BY’, het kunstcollectief van Bart Merks (1993) en Yuliya Globa (1989). Beiden net afgestudeerd aan de bacheloropleiding Docent Dans van ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Ons duo maakt performances waar tegenstellingen een grote rol spelen. Ten opzichten van elkaar zijn wij al een enorm contrast. Bart richt zich op het beeldende aspect, de vormgeving en het visuele beeld van hun performances. Yuliya daarentegen is opzoek naar de betekenisgeving, het inkleuren en de verbinding in hun werk. Dit maakt ons een contrasterende tweetal en vinden wij op deze manier een balans die onze eigen grenzen overstijgt, als een synergie.

‘by BY’ maakt grensoverschrijdende interdisciplinaire performances op locatie en laat de mens bewegen. Ons duo zoekt naar puurheid, energieën, confrontaties en mensbeelden die worden geschetst tijdens de performances. Wij gaan een interactie aan met de toeschouwer om zo een ervaring te creëren die ruimte geeft voor eigen interpretatie. Laat je meenemen naar een locatie, om een moment van het nu te ervaren. Een synergie dat uitdaagt en uitnodigt. Extremer, krachtiger, intenser, dieper en vooral rakend. Wij bewegen om mensen te bewegen.

De performancekunst van ‘by BY’ wil de mens ontvoeren uit de realiteit en ze een andere toegang geven tot diezelfde realiteit. ‘by BY’ wil een ervaring creëren die de toeschouwer bij blijft. De stereotyperende hokjes worden weggevaagd en alle mogelijke middelen worden gebruikt om te vertellen.

Logo by BY

Ondernemerschap

Wij zien ondernemerschap als een manier om helemaal vrij te zijn en alles te kunnen doen wat wijzelf willen binnen onze kunst. Natuurlijk moeten wij fungeren in een maatschappij met regels en normen, waar wij niet veel aan kunnen doen. Maar binnen onze ondernemerschap, onze kunst, kunnen wij de maatschappij andere inzichten geven en een verfrissende kijk bieden.

Wij houden er niet zo van om in hokjes geplaatst te worden. Makers zijn we zeker, maar ook docenten, dansers en ondernemers. Graag geven wij onszelf nu de titel van uitvoerende en docerende interdisciplinaire kunstenaars. Want waarom zou je specialiseren als je interesses zo enorm breed zijn. Kunst maken helpt ons grenzen te overschrijden, verhalen te vertellen en de maatschappij te confronteren. Wij zullen er alles aan doen om onze dromen en ambities na te streven, want dat beweegt ons om onze pure menselijkheid uit te drukken.

Wij maken niet zomaar dansjes voor de leuk, maar er staat meer achter ons passie. Wij voeren niet alleen een hobby uit omdat wij het leuk vinden, maar echter omdat wij doelen hebben. Wij willen door middel van onze kunst bepaalde onderwerpen bespreekbaar maken. Daarbij dient de kunst als communicatiemiddel tussen de performers, tussen de performers en de toeschouwers en tussen de toeschouwers.

Wij maken kunst niet alleen met een goed doel, maar wij maken wat wij voelen, wat wij denken en wat wij niet denken. Door onze kunst onderzoeken wij verschillende onderwerpen en gebruiken hiervoor de elementen van beweging, geluid, visualisatie en tastbaarheid. Maatschappelijk gezien is onze onderneming ontstaan uit een passie en het verder uitvoeren van een passie. Door onze passie kunnen wij mensen bewegen en anders laten denken en voelen. In andere woorden richten wij ons voornamelijk op het sociale aspect van de maatschappij.

Allereerst moet er een basis zijn om vanuit te werken. Er moeten veel zaken geregeld worden om die basis te creëren. Denk aan een bedrijfsnaam, een website, langs de Kamer van Koophandel en vooral een netwerk. Kansen en werk creëren is iets wat tegenwoordig noodzakelijk is om in de kunsten te werken. En misschien is dat juist wat wij zo fijn vinden, onze eigen weg kiezen om tot ons hoogtepunt te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *