Ondernemer van de Maand – Stormvogels

Wij zijn Stormvogels, een nieuw theatercollectief bestaande uit Eva Heijnen, Tom Jaspers, Anna Keuning, Anna Nijenhuis, Laurien Riha, Niels Quist, Ali Zijlstra en regisseur Julie Van den Berghe.

stormvogels 2.0 foto Tim Hillege 3Fotografie: Tim Hillege

Onze geschiedenis begint als menig ander: met een ontmoeting. Ook in de aard van die ontmoeting was het begin van collectief Stormvogels weinig origineel. Stormvogels zijn namelijk zeven acteurs die door een simpele speling van het lot bij elkaar in een toneelklasje werden geflikkerd (gelijk de oorsprong van menig collectief). Als Eva geen stemknobbel had gehad, Niels toch naar India was gegaan of Anna niet afgewezen was voor diergeneeskunde, waren ze nooit een collectief geworden. Sterker nog, gedurende de eerste jaren van hun bestaan als afstudeerklas van 2014 was het idee om een collectief te worden één van de grootste angstbeelden der klasleden. De acteurs zijn namelijk allemaal erg divers. Je zou kunnen zeggen dat er een kievits-, een struisvogel,- een pinguïn-, een flamingo-, een papegaaien-, een duiven- en een chocolade- ei bij elkaar in een nest zijn beland. Toen hun oppervogel Julie Van Den Berghe op dit heterogene nest van vreemde kuikens neerstreek, werden hun krachten gebundeld en vonden zij hun gezamenlijke inspiratie: WODKA. Oh ja en literatuur. Zij bundelden hun unieke kwaliteiten om die teksten te vertalen naar voorstellingen.

stormvogels 2.0 foto Tim Hillege 1Fotografie: Tim Hillege

Maar goed, genoeg geleuter. Gezien de korte spanningsboog die wij als generatie hebben, moeten we pogen deze tekst niet te lang te maken. Daar de kans dat u, bij gebrek aan concentratie, motivatie en vette bewegende beelden het einde van de tekst niet haalt, met elk woord toeneemt. Vergeef ons onze breedvoerigheid, maar hier ligt dan ook de kern van het wezen van de Stormvogel. Stormvogels danken hun naam aan het revolutionaire gedicht van de Russische schrijver Maksim Gorki en baseren hun kunst op literatuur. Dat wil zeggen dat we graag dikke pillen lezen van beroemde, veelal helaas dode, schrijvers. Terwijl de wormen aan hun lichamen knagen, trekken wij hun bruin gebladerde boeken uit de kast en storten ons op hun prachtige landschapsbeschrijvingen, hun uitzinnige gebruik van bijvoeglijke naamwoorden, maar bovenal op de maatschappelijke thematieken die aan het licht komen in deze literatuur uit het begin van het moderne tijdperk. Beter dan dat wij dit ooit met woorden zullen kunnen, behandelen zij mechanismen die wij nog steeds herkennen in de wereld om ons heen en die wij waanzinnig actueel vinden. Samen met onze grote held en oppervogel Julie Van Den Berghe zijn wij op zoek naar de taal van nu. Een beeldende taal die past bij onze generatie. Om vervolgens het werk van deze grote meesters te vertalen in een beeldende fysieke vorm van theater. Literatuur gooien wij in de blender met een flinke scheut wodka, lap-dancers, Youtube, humor en gitzwarte inkt. En nu maar hopen dat onze helden zich niet omdraaien in hun graf.

de meester en margarita foto floyd kosterFotografie: Floyd Koster

In ons nog maar kort bestaande oeuvre passeerden Maksim Gorki (Stormvogels) en Kafka (Het Slot) reeds de revue. And now.. BOELGAKOVDe meester en Margarita!

Het Slot foto Suzanne OphofFotografie: Suzanne Ophof

Ons besluit om een stichting te worden werd genomen in een roes. Daarop volgde een zomer met heel veel praktische zaken; een bezoek aan de kamer van koophandel, het openen van een rekening en het afstemming van onze onderlinge taken. Dat liep niet altijd even smooth. Toen we net waren begonnen, kwamen we er pas achter hoe veel daar bij komt kijken. Geen van ons is opgeleid om subsidieaanvragen te schrijven, financiën bij te houden of de rol van hoofd publiciteit te vervullen. Vanaf de eerste subsidieaanvraag, de foto voor de flyer tot de buiging op de première: Wij waren erbij. Maar wanneer je in de montageweek een paar uur repetitietijd moet missen omdat er een probleem is met de levering van de posters en we dat tussen de bedrijven door (bijna letterlijk) zelf op moeten lossen, gaat het iets te ver. Het blijkt voor ons een zoektocht te zijn naar het vinden van een goede balans tussen het ondernemen en het artistieke gedeelte. Het zakelijke mag het kunstzinnige natuurlijk niet gaan overschaduwen. Maar we ondervinden hoeveel mensen bereid zijn om ons te helpen en te onderwijzen. Zo hebben we na een jaar een fantastische zakelijk leidster en ons stichtingsbestuur ondersteunt ons zowel in het zoeken naar een artistieke koers, als met de financiën en de marketing.

Stormvogels repetitie

De vrijheid om zelf eindeloos te brainstormen en elkaar inspirerende boeken te laten lezen en docu’s te kijken, vind je nergens anders. Door al het werk dat er komt kijken bij het opzetten van een productie ben je als kunstenaar volledig betrokken bij alle aspecten van de voorstelling en dragen we de verantwoordelijkheid voor het eindproduct dan ook echt met zijn allen. Op sommige aspecten is dat heerlijk, maar in ons ideaal plaatje gaan we veel van die dingen ook uitbesteden aan andere mensen die daarvoor zijn opgeleid. Want beslissingen met 7 man tegelijk nemen valt vaak nog niet mee. We hopen in de komende jaren ons zo te kunnen ontwikkelen dat we zelf ons alleen nog bemoeien met alle artistieke keuzes, het maken en spelen van de voorstellingen en we alle productionele taken kunnen uitbesteden. Het theater is de mooiste plek die er bestaat. De plek waar de fantasie zegeviert. In het theater kunnen wij alles, we kunnen er vliegen! Waar anders op de wereld vind je dat nou?

Stormvogels foto Sanne_PeperFotografie: Sanne Peper

Onze droom is op deze manier door te gaan. In de toekomst willen we op duizend meter hoogte vliegen en daarbij honderd keer op onze bek gaan. Meer grote meesters nieuw leven inblazen en op tour door Neder- en buitenland. We zijn al bezig om samenwerkingen te sluiten met te gekke collectieve zoals Club Interbellum en MAISON the FAUX en inspirerende mensen zoals scenograaf Marjolijn Brouwer, componist Berny Kloos en dramaturg Alain Pringels (CHECK THEM OUT!)

Onze tips?
Veel lezen en kijken naar alles om je heen. Inspiratie op doen en gewoon maken wat je wilt maken. Tegen de wind invliegen.

Boven de grijze vlakte van de zee drijft de wind  de wolken bijeen. Tussen de zee en de wolken stijgt de trotse Stormvogel op, gelijk  een zwarte bliksemschicht. 
De golven aantikkend met zijn vleugeltop, als een pijl wolkwaarts schietend, krijst hij  luid en de wolken horen de vreugde in zijn moedige roep. In die roep — dorst naar de storm! Toornige kracht, vlammende passie, zekere  overwinning, dat is wat de wolken horen in zijn roep.
 Meeuwen kreunen voor de storm,  ze haasten zich over de zee, en zij zijn  gereed op de zeebodem hun angst voor de storm te begraven. 
Ook de duikertjes kreunen, de duikers die niet weten wat de vreugde van een  strijdend leven is, wapengekletter doet de duiker deinzen.
De stomme pinguïn verstopt zijn dikke lijf in een ijsspleet… Slechts de trotse  Stormvogel stijgt op, immer koen en vrij boven de grijze zee vol strepen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *