Ondernemer van de Maand – Ilse Tervelde

Introductie Ilse Tervelde

Ik ben Ilse Tervelde en ik ben eigenaresse en oprichtster van De Muziekwereld. De Muziekwereld (DMW) is een bedrijf dat muzieklessen verzorgt voor jong en oud. Alle docenten zijn afgestudeerd of bijna afgestudeerd aan de opleiding ‘ArtEZ docent muziek’. Zij leren hier alles over didactiek, pedagogiek en muziek. Zij zijn de drijvende kracht achter DMW aangezien zij in staat zijn om van elke les een geslaagde les te maken. Aangezien de docenten pedagogisch en didactisch gezien erg sterk zijn, krijgen de muzieklessen meer inhoud. Mijn taak is om de docenten te coördineren en te zorgen dat DMW blijft groeien. Naast het organiseren geef ik zelf ook gitaar,- keyboard,- en zanglessen binnen DMW en ben ik muziekdocent op het Twickel College Delden.

Ilse Tervelde- DMW

Wat drijft jou in je vak?
Muziek is gewoon mijn passie en daar heb ik mijn werk van gemaakt. Muziek is belangrijk voor de ontwikkeling van mensen. Daarom wil ik dat iedereen muziekles kan krijgen en dat die muziekles leuk is. Alleen als de leerling, jong of oud, tijdens de les zichzelf kan zijn en zich dus fijn voelt bij de lesmethode draagt het bij aan de ontwikkeling. Het geeft me energie om te zoeken naar de juiste lesmethoden en het aanpassen en blijven ontwikkelen daarvan.

Wie of wat is je grote inspiratiebron?
Mensen om me heen zijn mijn inspiratiebronnen. Het doorzettingsvermogen van iemand of iemand die ineens uit zijn comfortzone stapt, iemand die zich niets van anderen aantrekt. Ook plak ik inspiratievolle spreuken die mij raken altijd op mijn spiegel en op de muur. Kortom van mijn moeder tot een collega, van een facebookpost tot aan een spreuk van Mahatma Gandhi, de mensen om me heen zijn mijn inspiratiebron.

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?
Ondernemerschap en de kunsten zijn twee begrippen die in mijn ogen heel erg ver van elkaar af staan. Ik denk ook dat het combineren van deze twee niet voor iedereen is weggelegd. Je bezighouden met de kunsten is je bezig houden met vrijheid, terwijl het ondernemen zich  juist bezighoudt met hoe kan ik ‘het’ in een  hokje krijgen en er geld mee verdienen op een correcte wijze.

Het is dan ook een echte uitdaging deze twee met elkaar te combineren zonder dat het afbreuk doet aan de artiest en zijn werk.

Ilse Tervelde- DMW2

Hoe ben jij gestart met je onderneming?
Toen ik als klein meisje naar muziekles liep, keek ik met grote ogen naar de directeurskamer,. “Wat zou het mooi zijn om daar nieuwe projecten te kunnen ontwikkelen.” Naarmate ik ouder werd was ik deze droom eigenlijk alweer vergeten, totdat mijn intuïtie mij vertelde dat ik docent muziek moest gaan studeren. In het eerste jaar kwam ik er achter dat ik een bijbaantje nodig had, dus met hier en daar een advertentie in de supermarkt had ik al snel een leerling voor gitaarles waar ik elke week heenging. Het lesgeven beviel me zo goed dat ik probeerde om leerlingen in de buurt te zoeken, zodat zij ook bij mij op les kwamen. In korte tijd had ik zo een prima baantje naast mijn opleiding gecreëerd. Na mijn studie besloot ik om het wat serieuzer aan te pakken en om meer leerlingen aan te trekken.  Toen dat eenmaal goed ging, kreeg ik zoveel leerlingen dat ik een oud-klasgenoot heb gevraagd om ook les te gaan geven. Pas nadat zij een jaar naast mij had les gegeven ben ik me gaan verdiepen in het opzetten van een echt bedrijf.

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?
Ik vind het lastig om te gaan met dingen waar je niet voor bent opgeleid. Dan denk ik aan administratie, marketing, business strategieën, personeelsbeleid. Kortom allemaal zaken waar ik me nog nooit in heb verdiept maar die enorm belangrijk zijn voor je bedrijf. Google is hierin gelukkig je beste vriend maar beseffen dat je niet alles zelf kunt en dat anderen je daar graag mee helpen is het belangrijkste.

Ilse Tervelde- Twickel Delden

Een kwestie van geluk en wijsheid… of …hard werken en een goede strategie?
Duidelijk een kwestie van hard werken en een goede strategie. In geluk geloof ik namelijk niet. Ik denk dat ieder mens geluk krijgt. Je moet alleen wel zelf de zaadjes planten voordat je op het juiste moment kan oogsten. Wijsheid komt met de jaren. Als je net een onderneming hebt zal je veel vallen en opstaan en een jaar later zie je dat die wijsheid echt nog niet aanwezig was. Maar doordat je een goede strategie hebt, een visie, een doel voor ogen zul je altijd geloofwaardig blijven. Mensen mogen fouten maken, mits ze wel hun best doen. Dus hard werken is altijd een must, dit houd je in mijn opinie ook alleen maar vol wanneer je een goed einddoel hebt. Met het doel voor ogen krijgt je bedrijf ook meer inhoud en wordt het veel gemakkelijker om bepaalde keuzes te kunnen maken, waardoor je kunt groeien als bedrijf.

Wat is jouw toekomst visie? Waar wil je staan over vijf jaar?
Mijn bedrijf zit op het moment in een groeifase, dat is natuurlijk helemaal fantastisch, maar het brengt ook onrust met zich mee. Over vijf jaar weet ik hoe ik met die onrust moet omgaan, omdat we dan vier groeifasen achter de rug hebben.  Zo zullen we dan naast de individuele lessen ook andere muzikale activiteiten aanbieden binnen en buiten de scholen. Daarnaast is het in mijn ogen het allerbelangrijkste om jezelf nooit uit het oog te verliezen. Een eigen bedrijf is het leukste wat er is, maar toch blijft het werk. Om dit vol te kunnen houden moet je vooral tevreden zijn met jezelf. Daarom zijn mijn persoonlijke wensen over vijf jaar; in een vrijstaand huis wonen met een hond, een stoere man en een super lief kind.

Wat is volgens jou een echte “must have, see or do” voor elke kunstenaar/artiest?
Must have: visie, Must see: de mensen om je heen, Must do: genieten van je werk en je leven.

Ilse Tervelde- optreden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *