GET FED art fair – Leonard Kuipers

Leonard Kuipers
Alumni ArtEZ –Fine Art 2014

Samen met een enthousiast team van organisatoren en andere kunstenaars werkte ik anderhalve week om de grote lege ruimte, waarin de Get Fed Art Fair zou plaats gaan vinden, te vullen met grote houten wanden. De organisatie nodigde me uit om deel te nemen na het zien van mijn beeldend werk bij een vorige expositie. De opzet van de beurs was ten eerste om een podium te bieden aan ‘jonge’ en een aantal gevestigde kunstenaars en ten tweede werk te verkopen, waarbij de opbrengst volledige ten goede komt aan de makers. De kunstenaars die meededen heb ik allemaal ontmoet tijdens de opbouw, we spraken over elkaars werk, fascinaties en ook hoe we financieel rondkwamen van de kunst.

leonard_2

Voor mij is dat nog een prille kwestie, vorig jaar -een jaar na het afstuderen aan de academie- heb ik vooral geleefd van freelance-werk als videomaker. Dit verdiende meer dan ik nu doe, maar gaandeweg kwam ik er achter dat het creatieve proces en het zoeken naar creatieve oplossingen voor een ander een bres sloeg in mijn eigen mogelijkheid om autonoom werk te maken. Daarom nam ik weer een baantje als barman en besloot alleen nog ‘uitdagende’ opdrachten aan te nemen die aansluiten bij mijn manier van werken. Dit geeft mij nu meer tijd om aan de slag te gaan met alle ideeën die in mijn hoofd rondspoken en acquisitie te plegen voor mijn beeldende kunstpraktijk. Bij Get Fed Art Fair was voor mij het hoogtepunt om inzicht te krijgen in de organisatie van de beurs: materiaalberekeningen, organiseren van genoeg mensen met vakkennis, systematiseren van opbouwen van de wanden. Deze kennis was cruciaal in het kader van een komende expositie, waarbij ik met twee collega kunstenaars vrienden de invulling cureer. Verder was het erg leerzaam om met toeschouwers te spreken, de inhoud van je werk wordt scherper als je feedback krijgt. In komende projecten neem ik dat altijd mee, bewust dan wel onbewust.

leonard_3

Uiteindelijk heeft Get Fed Art Fair mij ook een stuk in de krant opgeleverd, waarbij een columnist een integer verhaal schreef over de film die ik heb gemaakt. Het gaf me brede publiciteit en laat me des te meer inzien dat het werk dat ik maak op de een of andere manier impact heeft op toeschouwers. Dat is voor mij een signaal om meer te maken en nog harder te werken en hopelijk mee te doen aan meer exposities.

http://leonardkuipers.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *