Simone de Kinderen – huisblogger update 2

THROUGH THE BLACK HOLE: CHOOSE
‘Heb je last van het beruchte zwarte gat?’ is een vraag die ik de afgelopen maanden vaak naar mijn hoofd geslingerd krijg.

Ik ben in het zwarte gat gedoken, maar in plaats van dat ik hard op de bodem terecht kwam, kwam ik in een nieuwe wereld terecht. Een wereld zonder academie muren, zonder deadlines, maar ook zonder studiefinanciering en studenten OV. Een wereld waarin enerzijds alles mogelijk is, alles open ligt, maar waarin je anderzijds toch op de een of andere manier je huur moet betalen en in je levensonderhoud wilt voorzien.

2 - illustratie 1 - Anne Stalinski

Illustratie door Anne Stalinski

Is het mogelijk om in jouw eigen Wonderland te leven van datgene wat je écht leuk vind?

JA. Het is mogelijk.

Op dinsdag 27 september vond er in de Brigant in Arnhem de eerste editie van Anders (er)varen plaats. Met Anders (er)varen willen initiatiefnemers Isabelle Walther en Sierk Keuning een plek creëren waar men vrijuit ervaringen en uitdagingen uit het leven met elkaar kunnen delen.

Tijdens deze eerste avond met de titel ‘Het glas is half’, nodigden zij twee gastsprekers uit om te komen vertellen over hoe zij omgaan met negatieve gedachten en ervaringen. Twee vrouwen die beide hun portie tegenslagen wel gehad hebben en beide nu met een succes verhaal. Eén van hen was Joy van der Stel. Zwaar spastisch kwam zij ter wereld en doctoren vertelde haar dat ze nooit een ‘normaal’ leven zou kunnen leiden. Inmiddels functioneert ze geheel zelfstandig, heeft ze een man en een dochter, is ze een veelgevraagd gastspreker, coach en trainer, schrijfster van vier boeken en ontwikkelde ze een rolstoelvriendelijke meubellijn om maar een aantal dingen te noemen. Haar levensverhaal vertelt ze die avond met een flinke dosis humor.

“Ik ben niet mijn handicap, ik heb een handicap.” benadrukt ze meerdere malen. Het cliché ‘waar een wil is, is een weg’ staat nog net niet achterop haar elektrische rolstoel geschreven, maar het is diezelfde rolstoel waar zij zich nooit door heeft laten tegenhouden. “Je hebt altijd een keuze” vertelt ze ons. “Laat je niet door andere mensen in een hokje stoppen of vertellen wat je wel en niet kan. Durf te dromen, durf te doen, durft te vertrouwen.” Zijn enkele lessen die ik in de zakken van mijn zomerjas mee naar huis nam.

joy-bij-villa2b  5 - JeyanthySiva via website studiumgenerale

Foto van Joy van der Stel en Jeyanthy Siva, twee vrouwen die me inspireren

Inmiddels zijn de dagen korter, staat de zon lager en is het gras ’s ochtends bevroren wanneer ik op de fiets stap naar mijn werk. Mijn zomerjas heeft plaatsgemaakt voor een wollen winterjas, een sjaal en wanten, maar de woorden van Joy echoën nog altijd na in mijn hoofd.

Nog een week en dan zal ik voor de laatste keer het huis van een ander schoonmaken in naam van de thuiszorg. Dat is namelijk de keuze die ik maakte na mijn afstuderen: vijf dagen per week werken om zo mijn huur te kunnen betalen en boodschappen te doen. Van autonoom werk maken is bij mij de afgelopen maanden geen sprake geweest, maar mijn handen jeuken om weer te gaan creëren, mijn ogen prikken om te gaan ontdekken en mijn oren tintelen om nieuwe dingen te leren.

3- illustratie 2 - Anne Stalinski

Illustratie door Anne Stalinski

In november ontmoette ik nog een bijzondere vrouw, die leefde van door haar hart te volgen. Jeyanthy Siva was afgelopen jaar te gast tijdens de ArtEZ Studium Generale en nu gaf ze een tweedaagse workshop ‘Non-Violent Communication’. Normaliter betaal je voor zo’n weekend een paar honderd euro, maar omdat de deelnemers alleen maar studenten waren vroeg Jeyanthy in plaats van geld een dienst aan ons allen om zo de workshop te ‘bekostigen’. Een inspirerend alternatief voor onze geldeconomie.

Tijdens de gezamenlijke lunch kreeg ik van twee 2e jaars de vraag of ik tips voor ze had voor tijdens hun academie tijd en ik wil mijn antwoord graag met jullie delen:

“Kies één ochtend of middag in de week waarop je voor een aantal uur jezelf wijdt aan het leren van één vaardigheid. Een vaardigheid welke jij na je academie tijd kan aanbieden aan anderen. Zorg dat je een specialisatie hebt waarmee jij je kan onderscheiden van anderen. Hierdoor hoef je (hopelijk) niet jaren lang afhankelijk te blijven van bijbaantjes in de horeca of thuiszorg en houdt je hopelijk meer tijd over voor je autonome werk. Het maakt niet uit of dit houtbewerking is, je after effects specialist wordt of je ontzettend goed wordt in het vertalen van teksten van het Engels naar het Nederlands. Kies iets wat je leuk vind om te doen en waar je zelf ook iets aan hebt om hier meer over te leren. Mijn tweede tip voor jullie is om de moed te verzamelen om helemaal jezelf te zijn. Durf te maken wat jij wilt maken, los van of docenten of je mede studenten het goed vinden. Gebruik de academie tijd om zoveel mogelijk te ontdekken, te experimenteren. Pin je zelf niet vast op wat voor soort kunstenaar je bent, waar je werk over gaat. Durf alles af te breken en weer opnieuw te beginnen. Laat alles open, dan zal alles mogelijk zijn.”

6 - schloss ringenberg

Foto van Schloss Ringenberg, waar ik van januari t/m juni 2017 artist-in-residence ben

Geïnspireerd door de twee bovengenoemde vrouwen begin ik in januari aan mijn artist-in-residence in Schloss Ringenberg (in Hamminkeln, Duitsland). In de maanden die volgen zal ik tevens beginnen aan een start-up van mijn eigen onderneming.

Met het verdiende geld in de thuiszorg als klein startkapitaal zal er onder andere een camera en opnameapparatuur aangeschaft worden. Maar voor welk model moet ik kiezen?

Naast de website waar mijn autonome werk op te vinden is, zal er een website moeten komen voor meer ‘commerciële’ doeleinden. Of wil ik juist dat beide op dezelfde website te vinden zijn?

Schloss Ringenberg is een afgelegen plek en alleen al de reis naar Arnhem met het openbaar vervoer kost minstens twee tot drie uur. Waar ga ik mijn ‘opdrachten’ vandaan halen? En hoe wil ik dit doen?

En de allerbelangrijkste vraag is misschien nog wel: Wat wil ik precies doen waarmee ik mijzelf ga voorzien in mijn levensonderhoud? Waarbij de eerste drijfveer (com)passie moet zijn en de vergoeding pas op de tweede plaats komt.

Keuzes, keuzes, keuzes.

Ja, het is mogelijk om er voor te kiezen om te leven van datgene waar je hart ligt. Je hebt altijd een keuze zoals Joy al zei.

Maar wat kies je en hoe ga je dit voor jezelf realiseren?

Hierover houd ik jullie graag de komende maanden op de hoogte.

Wil je ook een keer Anders – ervaren bijwonen? Houdt dan hun Facebook pagina in de gaten: https://www.facebook.com/anderservaren

Meer weten over Jeyanthy en ‘Non-Violent Communication’? Kijk op haar website: http://communication-matters.net/ 

Of kijk en luister naar de lezing die ze gaf tijdens de ArtEZ Studium Generale: http://studiumgenerale.artez.nl/2016/02/jeyanthy-siva-trust-vs-distrust-paradigm-and-the-consequences-for-how-we-see-think-and-behave/ 

Nieuwsgierig waar ik 6 maanden lang ga wonen in Duitsland en meer weten over Atelier- und Ausstellungszentrum Schloss Ringenberg? Ga naar: http://www.schloss-ringenberg.de  

Foto header: Quote uit ‘Alice in Wonderland’ van Lewis Carroll

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *