Ondernemer van de maand – Tonio Geugelin

Introductie Tonio Geugelin

Ik ben in een muzikale familie opgegroeit waardoor ik vroeg begon met vioolspelen. Ik deed mee aan de Duitse jeugdcompetitie waar ik in verschillende bezettingen zoals kwartet, trio en duo met de eerste prijs werd bekroont. Daarnaast tourde ik met verschillende orkesten in China, Ecuador en Noorwegen. Op mijn zeventiende heb ik de school verlaten en ben ik direct begonnen met de studio klassieke viool in Mannheim (Duitsland).

Tijdens deze Bachelor koopte ik een Loop Station. Hier begon ik muziek mee te componeren en in 2012 haalde ik met mijn compositie Orient Express de tweede prijs in de Internationale Compositie Competitie Crossover Composition Award. In 2013 kwam ik naar Arnhem, waar ik nu in het vierde jaar aan het conservatorium van ArtEZ jazz en popmuziek studeer.

In 2014 was ik voor twee jaren lid van de elektronische band Moglebaum. Samen hebben wij voor het franse platenlabel Cosmonostro ons eerste album ‘Ozean’ uitgebracht en hebben we overal in Duitsland concerten gegeven. Van producent Moglii leerde ik produceren en ik begon muziek voor dans en theater te maken. Inmiddels componeer en produceer ik vooral mijn eigen muziek waarin ik viool met beatbox, zang en elektroniek mix. Ook heb ik met mijn vriendin en danseres Paula Niehoff het duo MIX. Wij creëren muziek & dans performances. Daarnaast heb ik met mijn zus en zangeres Xenia het duo Xenja & Tonio. Samen schrijven wij de songs en maken we daar muziekvideos bij. Bovendien werk ik als sessie muzikant – hiervoor maak ik studio opnames voor producenten met mijn viool.

Wat drijft jou in je vak?

Ik geloof dat ik afhankelijk ben van muziek. Ik heb een ‘inner drive’ die er elke dag voor zorgt dat ik muziek moet creëren. Ik heb altijd een gevoel dat er straks muziek gaat ontstaan, die net nog niet bestond en die mij en de luisteraar rijker gaat maken. Ook leef ik het leven van een kunstenaar als een grote zoektocht naar iets wat je nooit gaat bereiken. Je kan ontzettend veel leuke ideeën hebben en met deze dan super succesvol zijn, maar het gaat altijd verder!

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

Natuurlijk ben ik door fantastische muzikanten zoals Bobby McFerrin, Jacob Collier, Flume, Mura Masa of de band Cat Empire geïnspireerd. Maar daar zijn zo ongelofelijk veel inspiratiebronnen! Salvador Dalí, Friedensreich Hundertwasser of de Japans animatie films van Studio Ghibli bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is het niet zo moelijk om inspiratie te zoeken. Na een wandeling in de natuur componeer je de kleurijkste muziek!

Small Little Thing

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Met mijn muziek ga ik twee kanten op: het componeren & produceren en het live spelen & performen. Op het podium ga ik in de komende jaren vooral als solistische muzikant met mijn Loop Station, met mijn duo MIX, met mijn duo Xenja & Tonio, met de band Raccy Pions en met producent Moglii werken. Met MIX brengen Paula en ik in onze voorstellingen dans en muziek steeds dichter bij elkaar. Wij creeëren spannende performances waarin kwaliteit, fantasie en communicatie met het publiek de grootste rol spelen.

Op dit moment staan er verschillende optredens gepland, bijvoorboorbeeld in Luxor Live in Arnhem en in Maastricht. Daarnaast ben ik constant bezig met het schrijven van songs en het maken van video’s daarbij. Deze plaatsen we direct op onze facebookpagina om het te laten zien en om mensen te bereiken.

Paula und Tonio

Doordat ik steeds meer muziek componeer en produceer bouw ik een groot repertoire op. Ik wil dat mijn muziek zoveel mogelijk geluisterd word. Hoe meer mensen naar mijn muziek luisteren, hoe meer ik gevraagd wordt om concerten te geven en om muziek te componeren.  Omdat ik met mijn eigen muziek geld wil verdienen, ga ik veel muziek componeren, goede videos maken, actief zijn op social media (vooral facebook) en steeds openminded op mensen afstappen om contact te maken. Urenlang emails schrijven is even belangrijk als een super goede planning. Vaak werk ik van ‘s ochtens vroeg tot ‘s avonds laat. Ik wil de mensen laten zien dat ik goed bezig ben en dat mijn muziek mijn leven is.

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

In de eind periode van mijn eerste Bachelor in Mannheim had ik tijdens de voorbereiding van mijn eindexamensconcert een grote crisis. Doordat de klassieke wereld zoveel perfectie van me vroeg, voelde ik me aan stukken gescheurd, omdat er heel weinig plaats was voor mijn eigen creativiteit. Dit werd versterkt door de methodische striktheid van mijn viool leraar. In deze moeilijke fase heb ik besloten om geen klassieke Master te doen maar jazz en pop muziek te studeren. Ik heb de auditie voor deze fantastische school gedaan en daarna heb ik de hele zomer met mijn Loop Station en op de straat geïmproviseerd. Één van de belangrijkste dingen om goede muziek te maken is, dat je los bent – in jouw lichaam en in jouw hoofd. Het gaat niet lang goed als je onder te veel druk en spanning staat. Dit hoor je ook aan het spel. De klank veranderd als je gespannen bent en dit veranderd je techniek en je improvisatie. Dus blijf los en het lukt 1000 keer beter!

Xenja & Tonio met ‘Faces’

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Mijn toekomstvisie is dat ik met en van mijn muziek ga leven. Over vijf jaar heb ik met mijn muziek een goede naam opgebouwd. Ik heb mijn eigen muziek studio opgericht en leef van opdracht composities en concerten. Ik ga op veel verschillende podiums gaan staan en met mijn kunst de wereld ingaan. Ook wil ik met verschillende kunstenaars samenwerken en mensen door kunst bij elkaar brengen.

Wat is volgens jou een echte ‘Must have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Verlies nooit je spontaniteit en je crazyness en leef in het moment! Deze citaat van Michiel Braam wil ik meegeven:

“…music is not about everything being perfect and it’s only a good thing to enjoy the moment something unexpected happens – and to take that as the new starting point for making enchanting music. If you do that nothing will collapse and wrong does not exist, and you will thrill everyone present, musicians as well as audience.”

Volg Tonio op social media:

www.toniogeugelin.de
facebook/violintonio
facebook/MIX
Soundcloud
Youtube

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *