Rianne Stremmelaar – huisblogger update 2

Ondernemen = Doen wat ik leuk vind! 
Ik ben nu precies een jaar geleden afgestudeerd. In Maart 2016 ben ik mijn onderneming gestart en het gaat erg goed. Ik vind het wel spannend dat ik niet weet of ik na het ene werk meteen ander werk heb. Dat heeft ook leuke kanten want ik weet nooit hoe de komende weken er uit zien. De afgelopen maanden waren erg druk en werkte ik bijna niet in de horeca. Ik begon het onwijs te missen en merkte hoe veel plezier ik eigenlijk had in dat werk. Het is totaal anders, ik heb leuke collega’s, en hoef niet te letten op bonnetjes en factuurtjes. Voor de afwisseling wil ik het graag blijven doen, of ik het nou nodig heb of niet.

Ik heb aan verschillende opdrachten gewerkt. De opdrachten zoek ik soms zelf op (door studio’s te mailen), of ik word benaderd via mijn website, of door middel van netwerken – dat is altijd belangrijk!)

Ik zit nu in een positie dat ik niet zo goed weet hoe ik mij moet profileren. Ik heb gewerkt als animator, een animatiefilmpje geregisseerd en op dit moment maak ik storyboards. Ik vind het allemaal leuk, maar misschien moet ik hier in de toekomst meer keuzes in maken. Tot nu toe zeg ik altijd maar dat ik animator ben, of zoiets… Ik vind alle opdrachten die ik aanneem leuk, dus ondernemen voelt tot nu toe absoluut niet als werken.

Deze clipphanger heb ik mogen regisseren.

Het allerliefste zou ik eigen films maken met verhalen die ik heb bedacht. Ik heb vind verhalen bedenken leuk en ik zou ze graag tot leven zien komen. Ik heb onwijs veel ideeën en blijf in mijn eigen tijd ook nog altijd actief met eigen werk.

Een paar maanden geleden heb ik samen met een studio een aanvraag gedaan voor subsidie. Ik had een idee voor een film en dat hebben we samen verder ontwikkeld tot een rond verhaal. Voor een subsidie aanvraag heb je altijd meerdere mensen nodig, onder andere een producent.

Het was voor mij heel leerzaam want voor een aanvraag moet je een verhaal echt kunnen onderbouwen. Ik vond het heel moeilijk om antwoord te geven op de vraag: ‘waarom moet dit gemaakt worden?’  Omdat ik in eerste instantie niet meer kon bedenken dan: ‘omdat het super leuk is.’ Maar als je elkaar de goeie vragen stelt kom je daar wel achter en weet je waarom je doet wat je doet.

Het was erg spannend om te wachten op de uitslag van de aanvraag. We hadden er samen aan gewerkt en we geloofden in het verhaal. Ik had echt zin om hem te maken. Het voelde dan ook best verdrietig om een afwijzing te krijgen. Ik vatte het persoonlijk op, maar dat komt denk ik omdat ik nog nooit een aanvraag heb gedaan. Op de academie kon ik gewoon filmpjes maken, en als docenten dat niet tof vonden kon het alsnog. Nu is het allemaal een beetje anders want je hebt gewoon centjes nodig.

Artwork voor de aanvraag. Het hondje heet Lodewijkje.

Na die afwijzing was ik een beetje leeg. Ik vond subsidie niet leuk en begon ook aan het verhaal te twijfelen. Ik weet niet waarom.

De aanvraag en het gemaakte werk was gelukkig niet helemaal niks, want door het storyboard heb ik weer een nieuwe opdracht gekregen, dat had ik niet verwacht!

Volgend jaar doen we weer een subsidiepoging met Lodewijkje, ik weet zeker dat het een leuke film wordt!

Daarnaast ben ik in Polen geweest. Mijn afstudeerfilm Slinky draaide daar. In Krakau. De festivalorganisatie had de reis en het verblijf geregeld. Dat hadden ze bijna goed gedaan, toen het vliegtuig lande draaide de film. Dus ik was er zelf niet bij. Dat was wel jammer, want ik was wel benieuwd naar de reacties van het publiek.

Het voelt wel vreemd dat Slinky nog steeds zo’n nasleep heeft. Ik heb de film bijna een jaar geleden afgerond en had niet verwacht dat er nu nog iets mee zou gebeuren. Ik ben voor mijn gevoel ook verder gegaan. Daar bedoel ik mee dat ik nu andere keuzes had gemaakt in de film en liever iets beters wil maken. Toch vind ik het leuk als de film wordt vertoond op een festival. Dan bedenk ik me maar: deze mensen zien de film voor het eerst!

Interview op het festival waar mij leuke en gerichte vragen werden gesteld over mijn film Slinky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *