Ondernemer van de Maand – Roland Spitzer

Introductie Roland Spitzer

Mijn naam is Roland Spitzer en in 2015 heb ik mijn Bachelor in Fine Art op de AKI/Artez in Enschede behaald. Met mijn afstudeerwerk heb ik een aantal tentoonstellingen kunnen maken bij galeries als Galerie Ron Mandos in Amsterdam en Kunstvereniging Diepenheim. Tegelijkertijd werd mij door het Kunstenlab in Deventer een Startersatelier aangeboden waaraan een beurs was gekoppeld. Daar heb ik het afgelopen jaar gewerkt en sinds kort ben ik naar Rotterdam verhuist.

Mijn werk is meestal abstract en groot van formaat. Het speelt met de waarneming van de toeschouwer en daagt hem uit op zoek te gaan naar een betekenis.

Tentoonstelling-Winter-2015

Wat drijft jou in je vak?

Ik ben afhankelijk van mijn werk. Het is een deel van mij. Als ik een tijd niks kan doen wordt ik onrustig. Het menselijke vermogen om beelden te creëren en daarmee een discussie te voeren fascineert mij en in dit orkest van beelden wil ik graag een stem zijn.

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

In eerste instantie is mijn innerlijke wereld mijn inspiratiebron. Daarop reflecteer ik en ik kan deze reflectie wederom gebruiken om in mijn werkproces verder te komen. Mijn werk gaat in eerste instantie over een associatieketting, die ik opbouw bij het maken van een nieuw werk. Hier kies ik bestaande voorwerpen en verander ik deze in vorm, kleur en structuur, totdat zij een nieuwe identiteit krijgen. De reflectie op mijn zoektocht is de rode draad. Ik geloof heel erg in een individuele belevingswereld die voor mij de enige grijpbare realiteit is:

Iedereen beleeft alleen maar zijn eigen persoonlijke wereld, die bestaat uit een complexe structuur van subtiele informatie. Het is een tunnel, ingekleurd met ervaringen uit het verleden en dromen van de toekomst. Die constructie is de realiteit van iemand en kan met geen andere realiteit vergeleken worden. Want men leeft in die constructie. 

Verder zijn er natuurlijk nog ontzettend veel mensen die mij inspireren, zoals, Katharina Grosse, Folkert de Jong, Philip Glas, Friedrich Nietzsche, die met hun gedachten en manier van werken mij helpen om mijzelf verder te ontwikkelen. Het zijn ankers, waaraan ik kan reflecteren als ik onzeker wordt over mijn werk.

In het algemeen is het niet moeilijk om geïnspireerd te raken. Je moet alleen goed om je heen kijken, dan zie je al genoeg.


Transformation 

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Dit is voor mij een dilemma. Aan de ene kant ben ik afhankelijk van geld en ben ik me ook bewust van een kapitalistisch systeem waarin wij leven. Maar aan de andere kant is het juist de kunst die daar buiten plaats vind. Ik ben bezig met het zoeken van een goede middenweg: zo begon ik onder andere geld te verdienen door het overbrengen van mijn kennis door mensen te begeleiden in hun kunstproces. Ik was ook docent bij de vooropleiding van de AKI/Artez en docent bij de Jeugd Kunstacademie van de Kaliber Kunstenschool.

Verder zijn het fondsen, klussen en werkbudgetten die mij verder helpen om mijn kunstenaarschap te mogen ontwikkelen. Dit jaar staan er een aantal tentoonstellingen geplant waarmee ik verder kan. Tegelijkertijd bouw ik zo een portfolio op dat weer kan leiden tot het krijgen van meer tentoonstellingen en dat verhoogd je kans op verkoop.


Line

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Na mijn afstuderen in 2015 heb ik mij ingeschreven bij de KvK. Ik kon toen direct werken aan verschillende opdrachten. Je groeit er vanzelf in. Ik heb het gevoel dat dit niet echt een bewust proces is, maar meer een combinatie van netwerken en gebruik maken van je netwerk. Het is een zoektocht naar de plek waar je terecht wilt komen. Na de academie kom je veel nieuwe dingen tegen, die veel vragen oproepen waardoor je vervolgens gaat zoeken naar het antwoord.
Wil ik bijvoorbeeld een typische studioartist worden met een Galerie of juist de geëngageerde kunstenaar worden die in de maatschappij staat en probeert iets te veranderen? Wat betekend de samenwerking met een Galerie en de markt voor mij als kunstenaar?

Om een antwoord op deze vragen te vinden heb ik mij aangemeld bij de Bcademie, een postacademische program van Alex Jacobs en Daan den Houter. Het is een maandelijkse meeting waar het over dit soort vragen gaat. De uitgangspunt is dat je op de academie geleerd hebt kunst te maken maar niet geleerd hebt hoe je geld verdiend, hoe het belastingstelsel werkt of hoe Galeries werken. Dit was een goede steun voor mij.

Umpire’s chair

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

In eerste instantie liep ik op tegen mijn eigen werk. Mijn collega’s omschrijven het formaat van mijn werk als ‘onhandig’. Ik kreeg vaak te horen dat mijn werk goed is maar veel te groot. Daar moet je dan oplossingen voor verzinnen en mee om kunnen gaan. Zo ben ik begonnen mijn werk zo toe te passen dat ik het uit elkaar kan zagen en ter plekke, zonder sporen achter te laten, weer in elkaar kan zetten. Dit is een kwestie van materiaal- en basisopbouw. Men moet het skelet van het werk dus daarop toepassen. Verder liep ik op tegen het feit dat kunst maken extreem veel tijd kost en tijd moet je hebben of je nemen. Zo ben ik al tijdens mijn afstuderen begonnen met werken op een festival. In een weekend kon ik rond de 30 uur werken. Van dit geld, dat ik gespaard heb, kan ik nu gebruik maken want dit maakt dat ik tijd kan nemen om in mijn Atelier te werken.

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Over vijf jaar wil ik nog steeds full time met mijn kunst bezig zijn. Ik wil van de kunst leven en in staat zijn om vrij, zonder druk, werk te maken. Ik wil dat mijn werk veel getoond wordt. Ik wil graag een gerespecteerd kunstenaar in de kunstenwereld in Nederland worden.

Wat is volgens jou een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Blijf bij jezelf en ga vanuit jezelf op zoek naar oplossingen voor problemen die je tegen komt. Kijk goed vooruit wat op je afkomt en plan het goed. Laat niemand je vertellen wat je moet doen.

“I shall act always so as to increase the total number of choices.”
Heinz von Förster

Volg Roland op social media:

rolandspitzer.com
facebook.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *