Rianne Stremmelaar – Huisblogger update 3

Het is hollen of stilstaan

En ik weet niet hoe dat kan. Het ene moment heb ik weken geen opdrachten en nu werk ik aan zoveel tegelijkertijd dat ik verder bijna geen tijd over heb. Ik neem bijna alle opdrachten aan die ik leuk vind en ik goed vind betalen. Dit doe ik omdat ik soms zo bang ben dat ik weinig werk zal hebben. Nu kan ik altijd terugvallen op mijn horecabaantje, maar daarbij bouw ik geen portfolio en netwerk op. Dus dan heb ik het liever even druk.

Ik vind het nog steeds lastig om te zeggen hoe veel ik waard ben. Daar zijn in animatie ook geen vaste regels voor. Als ik collega’s in mijn vakgebied om hun uur of dagprijs vraag, is dat bij iedereen verschillend. Daarom laat ik het altijd afhangen van de opdracht, de klant, en hoeveel ik het zelf waard vind. Ik vind het erg moeilijk om opdrachten aan te nemen waar ik niet achter sta. Dan zet ik hoog in en vraag ik veel geld. (Wat altijd veel lager is dan bijv. een grafisch ontwerper) en dan haken mensen af. Prima, denk ik dan. Ik had er toch geen zin in. Sommige opdrachten vind ik juist heel leuk en daar krijg ik dan te weinig voor omdat ik er dan veel meer tijd in steek dan ik van te voren denk of zeg. Dat vind ik dan niet erg. Als je plezier hebt in je werk, voelt het tenslotte niet als werk.

Als ik kijk naar het afgelopen jaar is het eigenlijk altijd zo ongelijkmatig geweest. Soms heel druk, en soms bijna niks.  Dat vind ik wel eens jammer en het geeft een druk. Ik zit er aan te denken om op zoek te gaan naar iets wat vastigheid kan bieden. Maar dat weet ik nog niet zeker. Hoe dan ook, januari was erg rustig. En in februari vlogen de opdrachten binnen.

Still frame van de animatie voor de zorginstelling

Ik werk nu onder andere aan een onwijs toffe opdracht voor een zorginstelling die hun nieuwe zorgvisie willen presenteren aan hun cliënten en medewerkers. Hierbij stelde ik voor om een animatie twee-luik te maken zodat twee beelden parallel lopen maar toch anders zijn. Om zo de oude en de nieuwe situatie te laten zien. Ik had er alleen niet bij stil gestaan dat een twee-luik dubbel werk is dus kost het me meer tijd dan ik had verwacht. Maar dat geeft niet, want het wordt heel mooi denk ik.

Naast deze animatie werk ik nog voor een animatiefilmpje voor Endemol. Hier mag ik doen wat ik altijd leuk vind: diertjes tekenen! De animatie is in een bepaalde stijl en ik animeer mijn eigen karakters in de film. Ik heb deze opdracht gekregen via iemand waarmee ik twee jaar geleden een keertje heb samengewerkt. Dat is het leuke van netwerken.  Ook al heb je elkaar niet meteen nodig, je wéét dat die ander er is en wat die voor je kan betekenen.

Stijlvoorstel voor Endemol animatie

Verder blijf ik altijd bezig met het uitwerken van ideeën en verhalen. Dat wil ik ook iedereen aanraden: schrijf alles op, maak schetsen, doe inspiratie op en bewaar het. Het kan altijd weer van pas komen. Even een verhaal bedenken is best ingewikkeld, dus het is goed om terug te kunnen vallen op je verzamelingen. Het geeft je ook nieuwe inzichten en als je het idee niet meer ziet zitten, kan je er misschien later wat mee.

Vanaf 5 Maart is er trouwens werk van mij te vinden in museum Belvédère in Heerenveen en galerie het Mozaïek in Zuidlaren. Hier hangen illustraties en er zijn een aantal filmpjes te zien. Slinky draait er ook. Dus mocht je in de buurt zijn, kom gezellig kijken! Er hangt nog veel meer werk van hele goeie jonge kunstenaars die onder andere van Artez zijn afgestudeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *