‘Selfies in de wildernis’ Donderdag 6 april 2017

Bezoekers leggen hun excursies steeds vaker vast in de vorm van foto’s en filmpjes, die via sociale media worden verspreid. Deze beelden die op het web circuleren zijn bepalend bij de beeldvorming rond deze zogenaamd authentieke stam uit Ethiopië. In een lezing bespreekt dr. Tom Sintobin, cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen, de rol die toeristische filmpjes spelen die door amateurs werden gemaakt en via het internet werden verspreid. Aan de hand van enkele voorbeelden bespreekt hij wat toeristen zoal vastleggen, de achtergrond van de makers en de commentaren die andere internetgebruikers achterlaten. Hij zoekt antwoord op vragen als: hoe verhoudt deze praktijk zich tot de oude koloniale clichés? Kunnen we hier van een nieuwe speler spreken in de beeldvormingsindustrie die het toerisme in feite is? Naar welke modellen/esthetica richten deze amateurs zich? En last but not least: zit in deze snel uitbreidende praktijk niet een belangrijk ethisch probleem verscholen?

Datum: donderdag 6 april
Aanvang: 20:00 – 21.30 uur
Locatie: Rozet
Entree: €15,-
Aanmelden: volksuniversiteitarnhem.nl
Meer informatie: rozet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *