‘CODE ROOD’ Zaterdag 29 april 2017

CODE ROOD is een bijzonder collectief van zes kunstenaars die samenwerken aan dit kunstevent op Buitenplaats Koningsweg: een voormalig Duits militair terrein. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren zij een dynamisch programma met experimentele hedendaagse kunsttentoonstellingen op verschillende locaties binnen het terrein.

De komende editie is op 29 april en heeft een afwisselend programma:

DE KLEINE KAPEL
CARINA ELLEMERS : SCHERING EN INSLAG, HORIZONTAAL EN VERTICAAL
In de doeken van Carina Ellemers vormt de textiele drager het schilderij zelf. Schatplichtig aan Mondriaan, de grondlegger van het modernisme, zijn ook hier de horizontalen en verticalen bepalend. Maar hier geen absolute verhoudingen tussen horizontaal en verticaal, hier staan zij niet haaks op elkaar, hier is het schildersdoek zelf met zijn soepele karakter leidend. Het doek is meer dan de drager, de lijnen worden bepaald door de draden van de schering en de inslag, met een welvende soepele lijnvoering tot gevolg. Doek is een inspiratiebron van een flexibel verbond tussen verticale schering en horizontale inslag; een geometrisch abstracte pas de deux.

GUESTROOM 
KLAAS KOETJE: DQ1704
Domus Quadrigemina is een concept dat Klaas Koetje heeft ontwikkeld om zijn videokunst los te kunnen maken uit het keurslijf van de tijd en per locatie nader uit te werken. DQ mondt uit in video-installaties waarin de bezoeker onderdeel wordt van het werk en diens fysieke aanwezigheid bepalend is voor het ontstaan van beeld en geluid. Ter plekke, zonder technische foefjes.
DQ vewijst naar het hersengebiedje corpora quadrigemina waar beeld en geluid zoals dat langs verschillende zintuigen binnenkomt, aan elkaar worden gekoppeld en het verschil in snelheid gecorrigeerd.

TRANSMUTE24
LIZA DIECKWISCH
“Like an alchemist, Liza Dieckwisch (*1989) explores the limits of materials that all share a strong identity through their aesthetic appearance or function. She captures the magical moment of transformation when one ingredient turns into something completely new. Through a process of heating, cooling, stripping, coloring, cooking, soaking, combining or simply letting time pass by, the material, edible or not, alters it’s own state.” by Natalie Keppler, Inez Piso, 2016

RADARTOREN (nieuw!)
GERARD VAN DER KAMP & TUI CLARK
Na eerder in grotere bezetting (One room ensemble) te hebben gespeeld waar zij elkaar wonderwel goed bleken te verstaan, improviseren ze nu in de radartoren met klarinet en saxofoon en juwelen van hout en metaal en ook zwarte tekens op papier.

KEET
BRAM VAN OOSTEN & INGRID VAN DER ZALM
De Keet is een mooie plek voor experiment. Vanwege deze kwaliteit hebben we Bram van Oosten en Ingrid van der Zalm uitgenodigd. Twee jonge kunstenaars die elkaar nog niet kenden maar voor deze editie samen aan de slag gingen om proefondervindelijk tot nieuw werk te komen.
Ingrid van der Zalm werkt vanuit een fascinatie voor alledaagse onorthodoxe materialen. Via spel en experiment komt ze tot installaties, grafiek en foto’s.
Bram van Oosten werkt met fotografische materialen zoals ontwikkelvloeistof en andere chemicaliën. In zijn werk is het maakproces en experiment even belangrijk als het resultaat.
VERBORGEN LANDSCHAP
LEZING : BiOP
Dieper in het Woud
Naast de verkenning van Landschapspark Schaarsbergen (zie cahier Het Diepere Woud/BiOP-’16) is BiOP al 5 jaar het gebied rond Buitenplaats Koningsweg aan het ontdekken. De geschiedenis ligt verspreid in het gebied. Om onszelf te begrijpen, moeten we onze geschiedenis begrijpen. Maar zijn we in dit tijdperk van reproduceerbaarheid nog geïnteresseerd in de ‘echte’ geschiedenis of het ‘ware’? Tijdens zijn lezing neemt BiOP ons mee de diepte in.

VERBORGEN LANDSCHAP
EXCURSIE ONTDEK HET VERBORGEN LANDSCHAP!
Op zaterdag 29 april en op zaterdag 26 augustus organiseert ontdekkingsreiziger Hans Jungerius i.s.m. Defensie een wandeling door het Verborgen Landschap. Met maximaal 25 personen kan je gedurende drie uur mee wandelen over het terrein van de Oranje Kazerne en Vliegbasis Deelen. We bezoeken daar de Duitse nep-dorpen Grosses en Kleines Heidelager, het technische complex van Fliegerhorst Deelen – de Werft – en twee als boerderij vermomde vliegtuighangars. De restanten van wat ooit één van Europa’s grootste vliegvelden was, bestaan uit meer dan 150 objecten waaronder de zeer zeldzame Junkerhalle, een hangar die door de gelijknamige vliegtuigbouwer als bouwpakket werd geleverd.

CODE ROOD BOOK
Bij de GUESTROOM staat wederom een tafel met daarop publicaties van kunstenaars die tijdens CODE ROOD exposeren of er in het verleden geëxposeerd hebben of anderszins betrokken zijn.
Er is een nieuwe publicatie van Sibylle Eimermacher en een ruime sortering Cahiers van Stichting Verborgen Landschap waaronder het cahier van BiOP. Alle publicaties zijn te koop.

GARAGE ROYAL
..is open! Pizza’s, Flammkuchen en lekkere biertjes van de tap.


Datum: zaterdag 29 april
Aanvang: 15.00 – 20.00 uur, tentoonstellingen zijn te zien tot 19.00 uur
Locatie: BUITENPLAATS KONINGSWEG, Koningsweg 23 A, Arnhem
Meer informatie: coderood.co

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *