Open Oproep Oriëntatiereis van het Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds organiseert jaarlijks een oriëntatiereis voor beeldend kunstenaar en bemiddelaars uit de beeldende kunst naar buitenlandse regio’s die interessante ontdekkingskansen bieden. Van 5 tot en met 17 november 2017 is het reisdoel de Verenigde Staten (Houston, New Orleans en Miami) en Cuba (Havana). Belangstellenden kunnen zich tot en met vrijdag 2 juni 2017 aanmelden.

Het programma bestaat uit bezoeken aan musea, presentatie-instellingen, galeries, artist-in-residence plekken, kunstenaars, verzamelaars en de lokale sleutelfiguren in de verschillende steden.

Housten
Hoewel veel mensen Houston kennen van de olie industrie en NASA weten weinig dat de stad een bloeiende en diverse kunstscene heeft. Tijdens het bezoek zullen o.a. de volgende instellingen worden bezocht: het Museum of Fine Arts, Houston, the Menil Collection met onder meer de Cy Twombly Gallery en de Rothko Chapel en het Contemporary Arts Museum.
Verder de Core Artist Residency Program, alternatieve plekken als DiverseWorks en de Lawndale Arts Center en verschillende galeries.

New Orleans
Het bezoek aan New Orleans valt samen met de opening van Prospect, de grootste biennale voor internationale hedendaagse beelden kunst in de VS. Naast Prospect staan bezoeken gepland aan onder meer: het Contemporary Arts Center, Ogden Museum of Southern Art en het New Orleans Museum of Art (NOMA).

Miami
In Miami staan onder andere bezoeken gepland aan Miami’s Wynwood Arts District met verschillende galeries en musea met de 3 grote collecties van the Rubell, the Margulies en de la Cruz. Verder: de Bass Museum, The Lowe, het Perez Art Museum Miami (PAMM), Institute of Contemporary Art het Wolfsonian in Miami Beach, Frost Art Museum, Girls Club – Contemporary Art by Women in Fort Lauderdale, de Cisneros Fontanals Art Foundation in Miami, and MOCA en het Museum of Contemporary Art in North Miami.

Havana
Het bezoek aan Havana bestaat uit ontmoetingen en bezoeken aan onder andere: Criterios- Desiderio Navarro, Instituto Superior de las Artes Plásticas, Museo de Bellas Artes, Centro de Arte Contemporáneo Wifredo Lam, Galeria Continua, Factoría Habana, Espacio Aglutinador en Casa de las Americas

De reis wordt in samenwerking met het Vlaamse Kunstenpunt, de Danish Arts Agency en de Zwitserse Pro Helvetia georganiseerd en in nauw contact met de Nederlandse ambassades in beide landen. In totaal nemen ongeveer 18 personen deel aan de reis; van wie zes deelnemers uit Nederland die door het Mondriaan Fonds worden geselecteerd, twee kunstenaars en vier bemiddelaars. Het fonds is hoofdfinancier van de reis voor de Nederlandse deelnemers. Inbegrepen zijn de reis- en verblijfskosten (hotel en ontbijt) en enkele gezamenlijke lunches en diners.
Van de deelnemers wordt een eigen bijdrage van 750 euro gevraagd.

Het primaire doel van de reizen is om een overzicht te verschaffen over de hedendaagse beeldende kunst, de belangrijkste actoren te introduceren en de deelnemers kennis te laten maken met de mogelijkheden van uitwisseling, en de motieven en achtergronden van de verschillende partijen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Mondriaanfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *