Startersvouchers in beeld: De succesvolle start van boekhandel WALTER

Op 16 februari 2016 ging WALTER voor het eerst open. Het was nog maar drie maanden geleden toen we dit plan voor het eerst bij elkaar aan de keukentafel besproken. Terwijl we voor ons zelf nog nauwelijks omlijnd hadden wat we nu precies gingen doen, viel het ons op dat in gesprekken met andere mensen over WALTER, men niet veel meer nodig hadden dan het woord ‘boekwinkel’. Hoewel de roman al meerdere keren dood is verklaard en het e-book zogenaamd de deur heeft dicht gedaan voor het fysieke boek, hangt er nog een steeds een romantische notie rondom De Boekwinkel. Men was enthousiast, te beginnen bij onze verhuurder SLAK. En zodra je een pand huurt en een naam hebt gekozen mag je jezelf wel een bedrijf noemen toch?

Die vliegende start was nog maar het halve werk, want gedurende een jaar lang zijn we eigenlijk nooit geland. Zo vinden we het bijvoorbeeld nog steeds moeilijk om te beantwoorden wat voor soort boeken we verkopen. Het soort boeken waar we mee begonnen, is anders dan de boeken die nu in onze winkel staan. Het zijn er niet alleen meer (veel meer!), maar ze beslaan ook een breed interesse-gebied. Zo noemen ze ons “de meest linkse boekwinkel van Nederland”, of “een feministisch bolwerk”. Of een “grafisch-geluk-tent”. We verkopen ineens graphic novels. We worden plotseling geregeld gevraagd om met onze boeken op lezingen en festivals te staan. Allemaal onverwachte ontwikkelingen voor ons, maar we “vliegen ze aan” zoals ze dat in sommige kringen zeggen. Misschien is dat juist wat WALTER is: het idee dat nooit landen ook OK is. Dat je onderneming kan blijven veranderen. Dat als je begint, je nooit vantevoren kunt zeggen waar je zult eindigen. En het woord ‘boekwinkel’ krijgt dan ineens een andere invulling. Je functie verandert in samenspraak met je omgeving en neemt nieuwe vormen aan. Je stelt je dienstbaar op, zonder uit het oog te verliezen welke dienst jij kunt leveren. Je verbroedert aan de hand van een boek. Die romantische notie van De Boekwinkel voelen wij nog steeds, maar hij heeft voor ons veel meer gewicht gekregen dan we hadden durven dromen.

Met de Startersvoucher die wij van Gelderland Valoriseert hebben ontvangen, hebben we ervoor kunnen zorgen dat we konden blijven vliegen, zonder over de kop te gaan. Want achter het verhaal staan cijfers. En laten wij nu allebei meer van de letters zijn. We hebben een boekhouder kunnen inhuren, een professioneel boekhoudsysteem kunnen aanschaffen en een website kunnen laten ontwikkelen. Door die basis, waar niet onze expertise ligt, op een rijtje te hebben, waren wij in staat de vertaalslag te maken van idee tot onderneming.

Moedig voorwaarts!

Corine van der Wal Krista Jantowski En Walter

www.walterinarnhem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *