Startersvouchers in beeld: Speels Collectief Groeit

Wij, Sanne Arbouw en Merel van Lieshout, zijn theatermaker en -docent. Drie jaar geleden richtten we onze eigen Theaterstudio op. We bieden volwassenen met een zorgachtergrond de mogelijkheid theaterlessen te volgen binnen de muren van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, onder leiding van ons en derde- of vierdejaars studenten.

Een cursusjaar bestaat bij ons uit een halfjaar trainingslessen; improvisatie, tekst-, en bewegingstheater, gevolgd door een halfjaar repeteren voor een voorstelling die aan het eind van ieder schooljaar gespeeld wordt in onder andere één van de theaterzalen van ArtEZ.

We geven mensen met een beperking de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur. We gaan met hen een zoektocht aan naar nieuwe vormen van theater. Onze deelnemers krijgen de mogelijkheid een kunstacademie vanbinnen uit te ervaren. In onze Theaterstudio staan de deelnemers ín de maatschappij.

Onze theaterstudenten ontwikkelen zich op hun beurt door te werken met deze bijzondere doelgroep. Het vraagt op zowel sociaal als artistiek vlak een andere manier van denken en handelen. Het geeft de studenten een breder beeld van het werkveld en van alle mogelijkheden die het werken met deze doelgroep biedt.

In september ontvingen wij voor onze onderneming de startersvoucher van Gelderland Valoriseert. Tot die tijd waren wij een Theaterstudio zonder naam, zonder logo en zonder website. We hadden geen Facebookpagina en geen visitekaartje.

Wat we wel hadden, was onze eigen motivatie en de bereidheid van een aantal mensen en organisaties om van onze onderneming een succes te maken. ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten faciliteerde repetitieruimte, Siza en Kunstbedrijf Arnhem ondersteunden ons door ons in contact te brengen met potentiële deelnemers. En, nog belangrijker, we hadden onze spelersgroep. Een handvol enthousiaste spelers met een zorgachtergrond.

Nu, een halfjaar na het ontvangen van de startersvoucher, kunnen wij onszelf voorstellen. Aangenaam, wij zijn Speels Collectief – Theaterstudio voor iedereen met een zorgachtergrond. Met de hulp van de startersvoucher konden wij als pas afgestudeerde kunstenaars onze ambities werkelijkheid te laten worden en onze Theaterstudio professionaliseren. Ons netwerk groeit, onze spelersgroep groeit, en onze ambitie groeit. We zijn op dit moment bezig met het opzetten van Speels Collectief in Tilburg.

Website: www.speelscollectief.nl
Facebook: www.facebook.com/speelscollectief

Evenement: Voorstelling
Datum en tijd: 29 juni 2017, 17.00 uur en 20.00 uur
Locatie: ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, zaal 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *