‘Code Rood’ Zaterdag 27 mei 2017

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaterdag 27 mei staat er een nieuwe Code Rood op het programma. Onder andere André Pielage,  Mirjam Kuitenbrouwer, Mirka FarabegoliCarel Lanters, Pim Steinmann, Thijs LinssenWim Warrink en Gerco de Ruijter laten hun bijzondere werken zien. 

CODE ROOD is een bijzonder collectief van zes kunstenaars die samenwerken aan dit kunstevent op Buitenplaats Koningsweg: een voormalig Duits militair terrein. Elke laatste zaterdag van de maand organiseren zij een dynamisch programma met experimentele hedendaagse kunsttentoonstellingen op verschillende locaties binnen het terrein.

Programma:

DE KLEINE KAPEL
ANDRÉ PIELAGE: I  a m *
De bouw van een kathedraal vereist twee onmisbare ingrediënten. Het eerste is een rotsvast geloof. Maar zonder het tweede blijft het een onbegonnen klus.
Met een minimum aan materiaal streeft André Pielage naar een maximale impact, waarin de poëzie altijd wint van het spektakel. Zijn werken verenigen schijnbare tegenstellingen als delicaatheid en monumentaliteit, Barok en Minimalisme, materiaal en leegte. Bij de presentatie van slechts één middag toont André Pielage op zaterdag 27 mei een installatie en voert een performance uit in de KLEINE KAPEL.
* offerdier, krachteloos, beschonken, gebrekkig, symbool van onschuld. (Eng.) Ik ben

GUESTROOM 
MIRJAM KUITENBROUWER: OVERSTEKEN
Van de livestream van de webcam van de Hoge Veluwe maakte Mirjam Kuitenbrouwer honderden screenshots en monteerde deze volgens het stop-motionprincipe tot filmanimaties. In de filmpjes Dawn DuskKaleidoscopeBoswachter en Auto is steeds een open plek in het bos te zien waar behalve grofwild ook het licht oversteekt. Wisselende lichtomstandigheden maakten de observatieplek tot een coulisse-achtig decor en direct zonlicht ontregelde de webcam op een caleidoscopische manier. Speciaal bij deze CODE ROOD verschijnt het flipboekje ‘Dawn Dusk’, een uitgave van Oscar Lourens Book Production; 212 pagina’s, full colour.

TRANSMUTE24
MIRKA FARABEGOLI & CAREL LANTERS : TRANSMUTE-DIMENSIONAL
Lanters en Farabegoli werken samen aan een visueel document van TRANSMUTE24. Een ode aan de herschepping en toekomstige verdwijning van deze plek, geschoten in stereobeelden en gepresenteerd in de ruimte Living Wallpaper van BiOP. Mirka Farabegoli verzamelt sporen van verhalen en portretteert de wezens die uit de samengestelde vertellingen ontstaan. Steeds vaker gebruikt ze fotografie om dit schemergebied te registeren, hierbij verdwijnt de mens naar de achtergrond en ligt de nadruk op de omgeving waarin de verhalen zich afspelen. Carel Lanters maakt al geruime tijd gebruik van stereofotografie. Hij gebruikt het medium op een sculpturale manier om de achterliggende onzichtbare werkelijkheden zichtbaar te maken. Bij stereofotografie, weet hij inmiddels, moet de visie op de voorgrond treden, alleen al om trucmatig werken te elimineren. Tevens een nieuw werk van Robbie Driessen. Een vluchtige uitnodiging tot frivoliteit.

RADARTOREN nieuw!
PIM STEINMANN
Na jaren tekeningen te hebben gemaakt die eruitzien alsof je ‘erbij had moeten zijn’ besluit Pim gesproken verhalen te gaan vertellen en deze momenten (waar je bij moet zijn) tot zijn werk te maken. Zijn verhalen zijn informeel en autobiografisch. Een combinatie tussen warme fantasie en menselijk ongemak.

KEET
WIM WARRINK & THIJS LINSSEN
Een onderzoekende houding is een karaktereigenschap waar vorm aan te geven is.
Natuurwetenschappelijke en filosofische thema’s bevraagd Wim op zijn eigen manier. Hij gaat daarin niet op zoek naar een sluitend antwoord zoals een filosoof of wetenschapper dat doet, maar maakt de thema’s ervaarbaar voor zichzelf en anderen.
Thijs laat zich inspireren door de rol van film binnen ons collectief maatschappelijk geheugen. Ook de daaraan grenzende hyperrealiteit fascineert hem. Zijn interesse gaat uit naar het punt waar onze realiteit en onze verbeelding elkaar raken. Een moment waar werkelijkheid en fictie zodanig in elkaar overlopen dat zij beide hun intrinsieke waarde verliezen.

VERBORGEN LANDSCHAP
LEZING : GERCO DE RUIJTER
In opdracht van stichting Verborgen Landschap ging beeldend kunstenaar Gerco de Ruijter in de intrigerende noordrand van Arnhem op zoek naar de begrenzingen van Militair Luchtvaart Terrein Deelen: de keiharde grens tussen landingsbaan-asfalt en heidelandschap, de begrenzing van het complete luchtvaartterrein, alsmede de ‘zachte’ grens van luchtvaartreglementen. Met behulp van 360 graden foto’s vanaf een hoogte van 100 meter, zal hij tijdens zijn lezing op CODE ROOD die begrenzingen proberen te duiden.
LOCATIE: Gebouw 26

CODE ROOD BOOK
Bij de GUESTROOM staat wederom een tafel met daarop publicaties van kunstenaars die tijdens CODE ROOD exposeren of er in het verleden geëxposeerd hebben of anderszins betrokken zijn.
Naast het flipboekje Dawn Dusk presenteert Mirjam Kuitenbrouwer haar boek Schwellengeschichten dat onlangs is uitgegeven bij haar tentoonstellingen in Kunsthalle Gießen en Galerie der Stadt Backnang en een overzicht bevat van de afgelopen jaren.

Datum: zaterdag 27 mei
Aanvang: 15.00 – 20.00 uur, tentoonstellingen zijn te zien tot 19.00 uur
Locatie: BUITENPLAATS KONINGSWEG, Koningsweg 23 A, Arnhem
Meer informatie: coderood.co

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *