COLLECTIE DE GROEN PRESENTS MORE THAN 1200 METERS FOR THE ARTS

Het voormalige bankgebouw van Arnhem uit 1905 ondergaat een metamorfose met respect voor het oude. Zo wordt het prachtig atrium aan de Weverstraat 40 dat 50 jaar onzichtbaar was weer in ere hersteld en geeft het ruimte aan Collectie de Groen. Collectie de Groen is geen museum maar een collectiegebouw. Het is een plek waar jonge Nederlandse kunstenaars te zien zijn en een plek waar eigenaren Marjolein de Groen en haar partner Peter Jordaan hun werk laten zien.

In het atrium is een wisselende tentoonstellingen, ongeveer vier keer per jaar wordt hier een nieuwe tentoonstelling gemaakt. Vanuit het atrium zijn vier ruimtes bereikbaar. Aan de voorzijde een grote zaal en aan de achterzijde van het pand drie mooie lichte kamers. In het souterrain zit een oude kluis van de voormalige bank. Met zijn dikke gewapende muren en zware kluisdeuren is de ruimte van 88 vierkante meter een uitstekende plek voor installaties en videopresentaties. De eerste tentoonstelling zal het werk van Berndnaut Smilde laten zien “When all the world is green” en is tot 13 september te zien. De tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

Naast deze wisselende tentoonstellingen is er ook de privé collectie. Met een persoonlijke rondleiding in kleine groepen laten Marjolein en Peter de collectie graag zien. Dit is het hart van Collectie de Groen. Hier vertellen zij waarom ze de verschillende werken hebben gekocht, wat het verhaal is van het werk en waarom het hier hangt. De rondleiding gaat door hoge ruimtes, lange gangen, grote vertrekken en kleine kabinetten zijn bijzonder geschikt om de kunst in privé-sfeer tentoon te stellen. De rondleiding eindigt in een ruim vertrek, het atelier van Marjolein en Peter.

De privé collectie is een groeiende verzameling van hedendaagse beeldende kunst. Als verzamelaars hebben Marjolein en Peter een dubbelrol; die van beeldend kunstenaar en die van verzamelaar.

Daarom zijn zij tijdens het proces van verzamelen met name geïnteresseerd in het verhaal, de werkprocessen en de houding die de kunstenaar heeft ten aanzien van het eigen werk. Het gesprek, het krachtig visuele beeld en de bescheiden manier waarop het werk zijn intrinsieke waarde prijsgeeft is voor hen de gemeenschappelijke drijfveer om kunst aan te kopen. Het zijn onze volstrekt persoonlijke criteria die de collectie toonzetten.

Het verzamelen is niet alleen een zoektocht naar kwaliteit en originaliteit maar ook de wens om het ongeziene te laten zien. Het openstellen van de collectie op internet was daarin de eerste stap. De opening 4 juni 2017 van het pand aan de Weverstraat in Arnhem is een volgende grote stap in het zichtbaar maken van het ongeziene.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *