Rianne Stremmelaar – Huisblogger update 4

Altijd aan het werk en altijd vrij

De afgelopen maanden waren enorm druk. Ik had een behoorlijke inschattingsfout gemaakt met de opdracht voor de zorginstelling waar ik het in mijn vorige blog over had. Ik wist dat het me uiteindelijk wat extra tijd zou kosten dan ik in de offerte had opgegeven, maar het koste me écht héél veel meer tijd dan ik had gedacht.

Screenshot uit de animatie

Het was een belangrijk leermoment voor mij. Achteraf gezien had ik misschien eerder moeten communiceren dat het veel meer werk was dan ik had ingeschat. Het gaf me ook stres en dat is vervelend, ik wilde tenslotte de deadline halen. In de laatste dagen voor de deadline ging ik ook nog verhuizen, een weekend naar Frankrijk, en crashte mijn harde schijf door een stroomuitval. Ik dacht dat ik van al mijn animatiebestanden een back-up had gemaakt maar dat was niet zo. Gelukkig is uiteindelijk alles goed gekomen ondanks mijn soms slechte timing en ben ik blij met het resultaat van de animatie. En een tip: Back-up al je werk! Het scheelt je een hoop ellende als je het kwijtraakt.

Ik vertelde pas bij de presentatie hoe veel tijd de opdracht mij had gekost toen we gingen praten over het werkproces. Ik vind ik het nog steeds moeilijk om in te schatten hoe veel tijd iets kost, dus mensen die geen kennis hebben van animatie kunnen dat nog lastiger inschatten. De presentatie was gelukkig heel open en laagdrempelig. Voor de laatste animatie scenes mocht ik zelfs een extra factuur uitschrijven, dus ik ben blij dat ik eerlijk ben geweest over mijn uren.

Het nadeel aan thuiswerken is dat je aan de ene kant aan het werk bent, maar ook huishoudelijke dingetjes tussendoor gaat doen. Daarom heb ik soms het gevoel dat ik altijd aan het werk ben en aan de andere kant altijd vrij. Dat maakt het bijhouden van tijd ook een beetje onoverzichtelijk. Inmiddels ben ik wel aan het oriënteren voor een studio in de buurt. Dan kan ik werk misschien wat beter loslaten. Een studio zijn wel weer extra vaste lasten, dus voor nu wacht ik het nog even af omdat mijn animatieklusjes nog niet constant genoeg zijn.

Thuiswerken 

Vorige maand ben ik in Bilbao geweest, een stad in Spanje. Daar draaide Slinky! Het festival sponsorde de reis en verblijf en het was onwijs gezellig. Omdat het de eerste editie van het festival was waren er niet heel veel bezoekers. Dat vond ik zelf niet zo erg, het was heel knus. Ik trok het hele weekend met een aantal andere animatoren op en wat mensen van de festival organisatie. Er waren leuke tripjes en feestjes geregeld en ik heb heel veel lekkers gegeten! In Bilbao heb je namelijk bijna in elke bar tapas op de bar staan wat ook nog eens super lekker is en niet duur. Ik wou dat we dat in Nederland hadden.

Het festival draaide leuke inspirerende films. Na een animatiefestival heb ik altijd zin om zelf werk te maken. Mijn favoriete animatiefilms zijn vaak simpele ‘kleine’ verhaaltjes. Ik hou van minimale stijlen en ik zou dat zelf ook graag willen kunnen. Als ik begin met tekenen, teken ik altijd te veel details, terwijl dat niet nodig is om een verhaal over te brengen.

Het is ook fijn om met mensen uit mijn vakgebied te praten over film ideeën, mooie verhalen te delen en te fantaseren over eventuele samenwerkingen.

Screenshot uit de film ‘Pussy’ waar ik op heb gestemd als favoriete film

Ik vind het nog steeds heel ongemakkelijk om mijn afstudeerfilm te zien en er over te praten. Gelukkig hadden de andere animatoren dat ook bij hun eigen werk. Ik merk dat ik vooral bij persoonlijk werk, zoals mijn afstudeerfilm me heel ongemakkelijk ga voelen als mensen er naar kijken. Bij animaties in opdracht zie ik de film meer als product, dan heb ik daar veel minder last van.

Op dit moment ben ik net klaar met alle animatie opdrachten. Met Pasen heb ik weer in de horeca gewerkt. Dat had ik twee maanden niet gedaan en nu heb ik hele erge spierpijn. Ik ben het helemaal niet meer gewend. Het was wel heel gezellig om weer eens ander werk te doen met mensen om me heen en ik heb er echt plezier in zo voor de afwisseling.

Ik ben nu met een film aanvraag bezig voor een eigen film. Dat zou ik namelijk het allerliefste doen. Het is best een lang proces om alles rond te krijgen. Ik wil er nog niet te veel over kwijt, dat komt in mijn volgende blog. Als het doorgaat zou ik zo blij zijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *