Bijzondere exposities tijdens het FDFA Festival

Het fashion and design festival is al even bezig, als je nog niet bent geweest zijn de volgende exposities de moeite waard om te bekijken:

Arp: The Poetry of Forms

is de eerste grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Hans (Jean) Arp (Straatsburg 1886-Basel 1966) in Nederland sinds de jaren zestig. De Duits-Franse beeldhouwer, schilder en dichter Arp is een van de meest invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de moderne kunst. Naast zo’n tachtig van zijn beeldende werken – tekeningen, collages, schilderijen, houtreliëfs en sculpturen – zijn er voorbeelden te zien van Arps gedichten, geschriften en publicaties.

Datum: 20 mei t/m 17 september
Entree: €18,60

Locatie: Kröller-Müller Museum
Website: krollermuller.nl

 

RAVAGE – SPELENDERWIJS | MODE, KUNST, DESIGN

Museum Arnhem toont voor het eerst een overzichtstentoonstelling van het werk van kunstenaarsduo RAVAGE.

Ravage, bestaande uit Clemens Rameckers (1949) en Arnold van Geuns (1949), studeerde in 1972 af aan de befaamde modeafdeling in Arnhem, nu bekend als ArtEZ Fashion Design Arnhem, onder leiding van Elly Lamaker. Nog altijd is de opleiding die Elly Lamaker in 1953 oprichtte, zowel binnen Nederland als in het buitenland, gerenommeerd. Met een lange lijst aan alumni zoals; Lidewij Edelkoort, Ravage, Piet Paris, Viktor & Rolf en Iris van Herpen die na het afstuderen een succesvolle beroepscarrière hebben opgebouwd.

Na het afstuderen in 1972 runde Ravage nog een aantal jaren de eerste Nederlandse Mode Galerie in Arnhem alvorens ze naar Parijs vertrokken. De Parijse dynamiek inspireerde het nog jonge Ravage en zorgde ervoor dat ze hun eigen signatuur en werkwijze konden ontwikkelen. Met tot gevolg dat ze een eigen plek in de wereld van de internationale mode, design en autonome kunst hebben verworven, maar vooral in de mode- en designwereld. In 1992 ontving Ravage de Grand Seigneur, de belangrijkste modeprijs in Nederland.

Na een carrière van ruim veertig jaar ziet Museum Arnhem reden voor een presentatie van dit veelzijdige oeuvre, dat niet eerder in de vorm van een overzichtstentoonstelling te zien is geweest. De presentatie is onderdeel van een reeks tentoonstellingen – zoals die over Piet Paris, Spijkers en Spijkers en ‘Alles behalve kleren’ over Nederlandse Modetijdschriften en Modefotografie – die Museum Arnhem maakt in samenwerking met Stichting Modekern. RAVAGE. Spelenderwijs | mode, kunst, design is zodoende niet alleen een multidisciplinair overzicht van veertig jaar ongebreideld levenswerk, maar benadrukt ook het belang van dit Nederlands mode-erfgoed.

Datum: 27 mei t/m 15 oktober
Entree: €10

Locatie: Museum Arnhem
Website: museumarnhem.nl

THE OTHER SELFIE

Fashion-designer & kunstenaar Diederik Verbakel heeft zich laten inspireren door het themajaar ‘100 jaar De Stijl’ en creëerde een drietal beelden voor zijn Instagramserie ’selfies’. Met dezelfde inspiratie bracht hij een kleine collectie van kleding uit onder zijn eigen merknaam *DIED*. Deze creaties zullen tijdens de gehele maand juni en juli tentoongesteld en te koop aangeboden worden in de Arnhemse design concept store Arnhem Coming Soon.

Datum: 1 juni t/m 2 juli
Entree: Gratis

Locatie: Arnhem Coming Soon
Website: arnhemcomingsoon.nl

MODE IN KLEUR: EXPO DAVID PAULUS

In juni is de hal van Rozet kleurrijker dan ooit met de expo van werk van David Paulus. Opkomende ontwerper Paulus onderscheidt zich van de meeste jonge ontwerpers door zijn visie en Art Couture. Zijn creaties zijn geïnspireerd door en gebaseerd op zijn liefde voor kunst. Zijn shows zijn dus meer een theaterstuk dan een klassieke catwalkpresentatie en altijd gebaseerd op een thema. De expo ‘Mode in kleur’ in Rozet mixt items uit zijn vorige werk en ontwerpen.

Datum: 1 juni t/m 2 juli
Entree: Gratis

Locatie: Rozet
Website: 
rozet.nl

KISS MY NAME

Kiss My Name is een gezamenlijke presentatie een caleidoscopisch geheel, vol betekenissen en prikkels. Een samenwerking bestaande uit een ontwerpersduo (Visser&Meijwaard), een productontwerper (studio KnockOut) en een kunstenares (Linda Nieuwstad). In het werk worden allen grenzen onderzocht: tussen product en autonoom object, tussen aangenaam en vervreemdend, tussen historische referentie en vernieuwing, tussen natuurlijk en artificieel, tussen aankleding en concept. Op dit gebied vinden de ontwerpers elkaar, en versterken ze elkaar in een theatrale setting, die de toeschouwer als het ware naar binnen zuigt. Speciaal voor deze expositie wordt er samengewerkt met Studio GeoLeo, Studio Stelt en Ebruze.

Datum: 1 juni t/m 2 juli
Entree: Gratis

Locatie: Osteria Vicini, Koningstraat 32
Website: 
rozet.nl

WINDOWSHOPPER | MAISON THE FAUX + MUSEUM ARNHEM

Sneak Peak van het initiatief van MAISON the FAUX in samenwerking met Museum Arnhem, waarbij ze creatief invulling en uitstraling geven aan de etalages van leegstaande winkelpanden in Arnhem.

Datum: 1 juni t/m 2 juli
Entree: Gratis
Locatie: Hemelrijk Passage

Bekijk voor meer evenementen en exposities tijdens het FDFA festival op: fdfarnhem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *