Rianne Stremmelaar – Huisblogger laatste update

Een klein jaar geleden werd kreeg ik een telefoontje met de vraag of ik een blog wilde maken. Op dat moment was ik in Parijs druk animatielessen aan het volgen op de school Gobelins l’école de l’image.

Die zomer voelde als het begin van mijn ‘animatie carrière’ Mijn afstudeerfilm ging rond op een aantal festivals en ik kon niet wachten om alles toe te passen wat ik had geleerd. Ik keek er daarom erg naar uit om er een blog over te schrijven en was blij dat ik was benaderd.

Animafest Zagreb, het allereerste festival waar Slinky draaide 

Ik had alleen nooit verwacht hoe moeilijk het is om over mezelf te schrijven en wat ik doe. Vooral omdat ik zo veranderlijk ben.

Tijdens de eerste meeting met mede bloggers wilde ik graag fulltime van mijn animatiewerk kunnen leven zodat ik mijn bijbaantje uiteindelijk kon opgeven. Al snel ben ik er achter gekomen dat leven van freelance werk keihard bikkelen is omdat je geen structureel inkomen hebt. Je werkt met facturen die niet meteen betaald worden en klanten betalen ook niet altijd op tijd. Ook is het een valkuil om alle opdrachten maar aan te nemen voor een eigenlijk te laag bedrag en je moet een deel van je inkomsten bewaren voor onder andere de omzet- en inkomstenbelasting. Vooral dat laatste vond ik de eerste keer best wel zuur 😉

Ik vind het heel tof dat ik van mijn animatiewerk kan leven maar het geeft me echt rust om mijn bijbaantje te houden. Daar kan ik nou eenmaal altijd op terug vallen. Momenteel werk ik aan een opdracht waarvan het nog maanden gaat duren voordat ik daar geld van krijg. Op zo’n moment is het gewoon fijn om rond het einde van de maand wat loon te krijgen zoals je gewend bent.

Vorige week was ik in Annecy op het animatiefestival. Omdat ik momenteel met een nieuwe eigen film bezig ben vond ik het fijn om te zien wat andere filmmakers doen. Dat geeft inspiratie en nieuwe ideeën. Een aantal favorieten waren voor mij korte animaties waar humor in zat en een duidelijke verhaallijn. Zo was er een stopmotion animatie over een jongen die zijn koffer inpakt en die van zijn vader. Het was simpel, duidelijk en het einde had een grappige wending. Het gaf mij inspiratie om zelf ook humor toe te passen en ik vind het bijzonder dat er maar zo weinig middelen nodig zijn om een boeiend verhaal te vertellen. (Het was één karakter die een verhaaltje vertelde)

Still uit Negative Space door Max Poorter en Ru Kuwahata 

Een andere favoriet was Wednesday with Goddard. Naast het feit dat de ik de techniek heel mooi vond (potlood getekende achtergrond en minimalistische animatie) vond ik het verhaaltje ook heel bijzonder. Het gaat over een zoektocht naar god. Ook dit wordt door één karakter verteld met een hele mooie Engelse stem. Blijkbaar houd ik van deze manier van verhalen vertellen. Daar wil ik zelf ook graag iets mee doen. Mijn aanstaande film wordt sowieso een zoektocht naar eenvoud. 

Wednesday with Goddard door Nicolas Ménard

Annecy was naast alle inspiratie en mooie films ook een reünie. Er waren docenten en studenten van Gobelins en mensen die we eerder hadden ontmoet op Annecy en andere festivals. Het is een fijn vooruitzicht om elkaar elk jaar te mogen ontmoeten op zo’n prachtig festival. Ook had ik wat afspraken om artwork te bespreken voor mijn aankomende film. We zitten nu nog in de aanvraag fase, dus ik weet niet of ik subsidie zal krijgen…

Wendy, het hoofdkarakter in mijn aanstaande film

Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat het vooral belangrijk is om te doen wat je gelukkig maakt. Dat klinkt misschien makkelijk, maar er zijn veel (startende) freelancers die zichzelf helemaal in de knoop werken aan opdrachten waar ze soms niet eens achter staan en ook nog worden onderbetaald. Dat maakt het werk erg zwaar. Ik heb daarom de keuze gemaakt om soms opdrachten te skippen omdat ik liever achter de bar sta. Ik vind het niet erg om een bijbaantje te hebben, en voor de afwisseling vind ik het soms juist heel fijn om eens heel ander werk te doen voor een baas.

Ik ga sowieso mijn nieuwe film maken, dat kan niet anders. Of ik daar nou subsidie voor krijg of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *