‘Code Rood tijdens Open Monumentendag’ Zaterdag 9 september 2017

CODE ROOD is een staat van opperste paraatheid, men is klaar om in actie te komen. Er is altijd wel ergens een code rood actueel: vrijheid van meningsuiting, stijgende waterspiegel, slijtende ozonlaag, extremistisch geweld of het te politieke karakter van humanitaire hulp. Kunst is toegerust om nieuwe beelden te creëren naast de dwingende informatie die tot ons komt via de mediacultuur. Nieuwe beelden in een menselijke maat, dichterbij huis zodat je je ermee kunt identificeren.

Elke laatste zaterdag van de maand organiseert CODE ROOD een cultureel evenement op de Buitenplaats Koningsweg 23A, een voormalig militair terrein in het noorden van Arnhem op de rand van de Veluwe. Tijdens deze Open Monumentendag is er op zaterdag een speciale editie van CODE ROOD. Kom, ontmoet de makers en ervaar de kunst.

HET PROGRAMMA:

DE KLEINE KAPEL | HANS WIJNINGA l.m.

In deze presentatie zal Hans Wijninga een gedeelte van de foto’s tonen die hij maakte tussen 2012 en 2013 van het terrein en de omgeving van Kamp Koningsweg.
Een eerbetoon aan deze bijzondere locatie die binnenkort een metamorfose zal ondergaan.

GUESTROOM
In het kader van SONSBEEK’16 heeft het Indonesische curatorencollectief ruangrupa CODE ROOD gekoppeld aan tranzitdisplay, een kunstenaarscollectief uit Praag. Samen hebben we Tsjechische en Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om filmscènes te maken met als decor de Buitenplaats Koningsweg, het terrein dat in WOII en de Koude Oorlog in gebruik was. Deelnemende kunstenaars waren Zbynek Baladrán, Vít Havránek, Tereza Stejskalová, Bart Lodewijks, vGtO, Frans van Lent, Gijs Verhoofstad & Max Kuiper en Marc Bijl.
Publiek werd uitgenodigd om een cinematografische wandeling te maken over het terrein waarbij je in diverse gebouwen werken van kunstenaars tegenkwam. In de GUESTROOM wordt een selectie van de filmscènes getoond.

TRANSMUTE 24
Tijdens de laatste reguliere editie van CODE ROOD in juni 2017 was Transmute24 vol. Alle ruimtes waren bezet.
In augustus zijn kunstwerken ontmanteld die waren gemaakt met gebouw-vreemd materiaal. Een aantal werken zijn nog intact. De lege ruimtes staan nu ter beschikking van alle T24 kunstenaars voor nieuw werk, speciaal voor de OMD 2017.

RADARTOREN | RENÉ BROUNS
In de radartoren zal René een greep uit zijn overvloed aan drukwerk voor publiek toegankelijk maken.De hoop bestaat dat dit door trompetgeschal en luid gezang omlijst zal worden.

KEET | MIREILLE TAP & THOMAS BÜRGER
we met in an open field
foggy meadows blue night
recognize each other because of our spots
eyes covered in pyjamas

already talked over the phone
using these icons
2 familiar to our looks
but at close sight only one really does

still using the wrong color palette
go listen to this new dj in town
walk amongst small rivers
some floating toxics along the banks

hear this sound makes me so angry
my place no public space
come to my house tonight
i will make you feel alright

KKN23 | GIJSBERT ZIJLSTRA & ERRIS HUIGENS | GRAPHIC SURGERY
De afgelopen jaren hebben de werken van Graphic Surgery de grenzen verkend van verschillende technieken en genres binnen hun kenmerkende stijl. Het kunstenaarsduo beweegt zich vrij tussen schilderijen, murals en installaties, terwijl ze hun systematische esthetiek behouden van diagonale lijnen, geometrische vlakken en een overwegend zwart-wit kleurenschema.

VERBORGEN LANDSCHAP | WANDELING DOOR HANS JUNGERIUS LANGS BOERENERFGOED VAN DE LUFTWAFFE FLIGERHORST DEELEN
Aan de noordkant van Arnhem speelde zich in de Tweede Wereldoorlog een bijzondere geschiedenis af. Vrijwel direct na de capitulatie in 1940 werd hier o.l.v. de Duitse Luftwaffe gebouwd aan een van de grootste vliegvelden van Europa: Fliegerhorst Deelen. De gebouwen werden als boerderijen gecamoufleerd en in vijf nepdorpen gegroepeerd om herkenning vanuit de lucht te voorkomen. Van de ruim 900 gebouwen zijn er meer dan 200 bewaard gebleven. Hans Jungerius kent het gebied op zijn duimpje en vertelt graag over dit erfgoed. Bezoekers neemt hij op zaterdag mee voor een wandeling van ca. 1,5 uur langs twee WOII complexen, waar o.a. verbunkerde nep-boerderijen en twee vliegtuighangars staan. De wandeling voert ook langs oude infrastructuur, zoals de Rollbahn, de spoorlijn met los- en laadperron en de Tankstelle voor de vliegtuigen.

START: Koningsweg 23 A
TIJD: 14.00 en 15.30 uur
RESERVEREN VOOR 8 SEPTEMBER : openmonumentendagarnhem@gmail.com

Datum: zaterdag 9 september
Tijd: 14.00 – 18.00 uur
Locatie: Koningsweg 23A, Arnhem
Meer informatie: coderood.co 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *