‘Tentoonstelling Plaatsmaken: Ada Dispa’ Donderdag 31 augustus t/m vrijdag 29 september 2017

Alle uitersten van gemoedstoestanden kom je tegen in het werk van Ada Dispa. Blije mensen zijn ook echt uitzinnig blij, en als ze een tekening ‘bijna gelukkig’ noemt, dan zie je meteen waarom. In rake, heldere lijnen tekent Dispa vlotjes een heel karakter. Het maakt niet uit of het nu een clown, een mevrouw op straat of de duivel is, allemaal krijgen ze dezelfde typerende kop. Vervolgens lijkt het erop of ze de hele omgeving meesleuren in dit humeur, de lijnen wervelen en kronkelen, en als er al een interieur is, dan doet ook dat vrolijk (of juist niet vrolijk) mee. Dispa doet ook andere dingen: ze maakt collages  en installaties met vuurwerk. Een tentoonstelling van haar werk is vanaf 31 augustus te bewonderen in Galerie Plaatsmaken.

Ada is dol op pennen die bijna leeg zijn. Daar heeft ze laden vol van.  Het proces van het opraken van een pen verloopt als volgt: eerst noemt ze het een ‘goede pen’, daarna als ze hem al een tijdje gebruikt wordt het een ‘schrale pen’, en als de pen in het laatje moet is het een ‘zieltogende pen’. Dat is verder niet erg, want de kunstenaar vindt bijna lege pennen heerlijk. Ze maakt er achtergronden mee, of patroontjes. Zo’n schraal plakkaat in een tekening is heel belangrijk. Het laat dingen spreken, of juist niet, en bovendien werkt het rustgevend  voor haar.

Een ander heel essentieel onderdeel van het werk is het sociale aspect. Veel kunstenaars hebben in hun atelier onaffe werken, of dingen waar ze niet blij mee zijn. Die kunnen ze naar Ada sturen, dan maakt zij ze af. Ook maakt ze graag kleurplaten voor kunstenaars, en ruilt ze werk. Het komt ook voor dat ze gezamenlijke werken bedenkt met iemand. Bijvoorbeeld een tekening die ze dan samen met iemand maakt, ieder om de beurt een stuk. Of een kleurplaat, waarbij ieder een deel inkleurt. Zo krijg je best wel gekke en geniale dingen.

Bij Plaatsmaken worden werken getoond uit het atelier van de kunstenaar, tekeningen uit alle jaren. Daarnaast organiseren ze een kleurwedstrijd. Iedereen die dat wil kan bij Plaatsmaken komen kleuren aan de grote tafel, maar de kleurplaten zijn ook te downloaden vanaf de website van Plaastmaken.  Alle kleurplaten die worden ingezonden komen direct te hangen in de tentoonstelling.  De winnaar krijgt een bijzondere prijs uit handen van het enige jurylid: Ada Dispa.

Datum: donderdag 31 augustus t/m vrijdag 29 september
Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Klarendalseweg 82a
Meer informatie: plaatsmaken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *