In gesprek met Suzanne Oude Hengel en Julia Janssen over de werkbeurs Talentontwikkeling!

Vierentwintig uitzonderlijke talenten uit de gehele breedte van de creatieve industrie zijn geselecteerd voor de werkbeurs Talentontwikkeling 2017/2018. De subsidie van € 25.000 biedt ontwerpers, architecten en digitale makers de kans hun artistieke praktijk verder te ontwikkelen op basis van een zelf geïnitieerd plan. Daarnaast biedt de beurs de mogelijkheid aandacht te besteden aan professionele ontwikkeling, ondernemerschap en de presentatie van het werk. 223 Jonge makers dienden een aanvraag in bij het Stimuleringsfonds, daaruit zijn de 24 talentvolle ontwerpers geselecteerd. Twee daarvan zijn alumni van ArtEZ: Suzanne Oude Hengel en Julia Janssen. Zij vertellen over hun werk, de plannen die ze kunnen verwezenlijken met de subsidie en tips om een subsidie aan te vragen. De deadline voor de eerstvolgende subsidie aanvraag is 28 februari 2018. Lees hier meer over deze aanvraag.

Suzanne Oude Hengel

Suzanne Oude Hengel is in 2015 afgestudeerd aan Artez in de richting Product Design. Als schoen- en textielontwerper richt zij zich op het combineren van (brei)technieken, industriële vervaardiging en digitale ontwerpmethodes. Suzanne positioneert zich als een zelfstandig opererende schakel tussen ontwerpers, bedrijven en technici.
‘ik voel me thuis in het Textiellab in Tilburg, in mijn studio achter mijn handbreimachine en in een grote fabriek in China. Ik groei hierdoor niet alleen als ontwerper maar ook als creatief entrepreneur en pionier.’
Komend jaar is Suzanne van plan om zich verder te ontwikkelen als technician en programmeur. Ze wil haar netwerk verbreden en haar praktijk verdiepen. Hiervoor wil zij een cursus in software voor vlakbreimachines gaan volgen, de software aanschaffen, een database aanleggen van garens gebaseerd op de functionaliteiten en materialenonderzoek doen ten behoeve van de ontwikkeling van een draagbare gebreide schoen.

Julia Janssen

In juli 2016 is Julia Janssen afgestudeerd als Graphic Designer aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, in Arnhem. Tijdens deze studie heeft Julia zich gespecialiseerd als design researcher en ontwikkelde ze een fascinatie voor alternatieve currency systemen, digitalisatie en standaardisatie. Rondom deze thema’s ontwikkelde ze verschillende projecten waarbij ze graag het snijvlak tussen waarheid, wetenschap en onderzoek combineert met fictie, speculatie en fantasie. Zo wil ze, door middel van ontwerpen, kritisch reflecteren op ontwikkelingen in de samenleving.

‘Hierbij streef ik niet naar het geven van ‘het’ antwoord op een probleem, maar een opening voor discussie.’

Julia heeft haar aanvraag geschreven met als plan om haar afstudeeronderzoek ‘Bank of Online Humanity’ voort te zetten. Daarvoor wil ze onderzoek doen naar big-data, data journalistiek, financiële economie en alternatieve currency eenheden, om zo het onderzoek en het concept van deze speculatieve wereld verder te verdiepen.

Naast dit onderzoek wil ze het komende jaar werken aan de toepassing van dit speculatieve systeem in een digitaal platform en online game. De game is het focuspunt van het projectjaar omdat hier theorie en fansatie in de vorm van ontwerp samenkomt. Deze game biedt de speler de mogelijkheid zelf op onderzoek uit te gaan in deze hypothetische wereld. ‘Belangrijk is dat het hier gaat om een gedachte-experiment, om zo meer bewustwording te creëren voor de rol van informatie en privacy in onze samenleving.’

Waarom denken jullie dat jullie aanvraag is uitgekozen?

‘De commissie vond het een mooi en relevant onderzoek dat op een interessante manier wordt benaderd. Ze waren erg te spreken over de collaboraties en betrokken expertises. Dat is één van de redenen dat mij de subsidie is toegewezen.’

Daarnaast denkt Julia dat het belangrijk is om de aanvraag heel serieus te nemen en echt de tijd te nemen voor het schrijven van je aanvraag. Laat ook je aanvragen lezen door verschillende mensen en verwerk die adviezen tot een definitieve versie. Er worden jaarlijks veel aanvragen gedaan bij subsidie instellingen en de meeste daarvan zijn goede ideeën. Wat belangrijk is, is om deze helder te formuleren waarbij je goed beschrijft wat je doel is en hoe je dit wilt bereiken. Een ambitieus plan is van belang maar blijf wel realistisch. Ben kritisch op jezelf en je idee en blijf constant vragen stellen als, waarom doe ik dit, voor wie doe ik dit en wat wil ik bereiken?

‘Daarnaast is het heel belangrijk dat je de plannen goed verwoord en lang op je ideeën broed. Vraag hulp bij het schrijven van je plannen en blijft dicht bij jezelf.’ Verteld Suzanne.

Zij denkt dat ze de aanvraag gekregen heeft door het aanleren van technische skills en het materiaalonderzoek. Doordat zij als autonoom ontwerper samenwerkingen opzet met de industrie en onafhankelijk onderzoek doet naar textieltoepassingen binnen de schoenindustrie. 

Wat moet je doen voor een subsidie aanvraag?

Eind 2017 zijn er nieuwe kansen om je onderzoek of ontwerpbureau verder te ontwikkelen. Het aanvragen van een subsidie kost veel werk en kost veel tijd en aandacht. De aanvraag bij het stimuleringsfonds bestaat uit twee rondes; ronde 1 bestaat uit een motivatiebrief, portfolio en cv. In deze motivatiebrief beschrijf je in twee pagina’s (ja echt maar twee pagina’s) je visie, onderzoek, doel, belang, samenwerkingen, projectplannen voor het komende jaar en lange termijn plannen waarom ze in jou zouden moeten investeren als ‘talentontwikkeling’. In de tweede ronde moet je dit verder toelichten in een uitgebreid ontwikkelplan, financiële begroting en jaarplanning.

Voor de subsidie van 2018 – 2019 houden we je op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *