Ondernemer van de maand – Lisa Konno & Karin Vlug

Introductie Lisa Konno & Karin Vlug

Lisa Konno en Karin Vlug zijn beide in 2014 afgestudeerd aan ArtEZ richting modevormgeving.

Lisa is gespecialiseerd in het recyclen van stoffen tot nieuwe materialen en gebruikt mode als esthetisch middel om activistische verhalen te vertellen. Ze heeft na haar afstuderen meerdere collecties ontwikkeld die onder andere gepresenteerd zijn op Amsterdam Fashion Week en in FOAM.

Karin ontwikkelt nieuwe productiemethoden voor het maken van kleding waarbij naaien niet nodig is. Sinds haar afstuderen werkt ze samen met het modelectoraat van ArtEZ, het AMFI en cross sectorale industriële partners aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken. Het zijn interdisciplinaire technieken waarbij bijvoorbeeld flexibele mallen uit de architectuur worden gecombineerd met technieken uit de verpakkingsindustrie. Op dit moment volgt ze de master Crossover Creativity aan de HKU waarbinnen zij deze technieken verder ontwikkelt.

Beiden denken wij na over de toekomst van het huidige modesysteem. Voor het verbeteren van zowel het ecologische en sociale aspect in de mode proberen wij oplossingen te ontwikkelen.

‘Collect’ by Lisa Konno & Karin Vlug

Hoe hebben jullie elkaar gevonden? Wat versterkt jullie samenwerking?

In 2014 zijn we tegelijk afgestudeerd aan ArtEZ, en zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van eenieders afstudeerwerken.

Onze beide afstudeercollecties bevragen het duurzaamheid aspect binnen de mode-industrie. Lisa’s afstudeer collectie is gemaakt van gerecyclede materialen die ze bewerkte tot nieuwe stoffen. Karin onderzocht de mogelijkheden van het construeren van kleren zonder te naaien, het werden een soort “IKEA’ bouwpakketten die je als consument zelf in elkaar kunt zetten.

Wij versterken elkaar omdat we allebei vanuit een andere hoek het modesysteem bevragen. Door middel van het samenvoegen van onze ideeën en gezamenlijk brainstormen willen we onze praktijk verder brengen brengen en uiteindelijk echt impact maken.

Jullie werken niet altijd samen, waarom maken jullie die keuzes?

Als we niet samenwerken, ontwikkelen we onze eigen concepten verder uit. Dit is belangrijk omdat we zo beiden invalshoeken nauwkeurig uit kunnen werken en ons in verschillende aspecten van de mode specialiseren. Zo hopen we echt iets nieuws toe te voegen als we weer eens gaan samenwerken. Over een paar maanden willen we weer gaan brainstormen, wie heeft wat ontwikkeld? Hoe kunnen we dit samenvoegen en het op een hoger level tillen?

Wat drijft jullie in jullie vak?

De zoektocht naar nieuwe mogelijkheden naar een duurzaam mode systeem, evenals de liefde voor mooie ontwerpen en stoffen.

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron?

Die is voor ons beide anders.
Karin is geïnspireerd door interdisciplinaire constructietechnieken, buiten de mode-industrie om. Bijvoorbeeld het plastic spuitgietproces, waarbij granulaat van een vaste naar een vloeibare staat transformeert. Door middel van het vormen in een mal ontstaat een vast product. Deze inspiratie gebruikt ze voor het bedenken van nieuwe methoden voor het construeren van kleding.

Lisa is vooral geïnspireerd door menselijke verhalen en het verhaal van de levensloop van een oud kledingstuk. Bijvoorbeeld door het verhaal van arbeiders in kledingfabrieken in Bangladesh of door de kledingkast van haar eigen vader.

‘Capsule collection’ Lisa Konno

Wat is jullie visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

De rol als ontwerper wordt steeds meer fluïde. Je werkt niet alleen aan het ontwerpen van kleren, het is groter. Als ontwerper neem je je verantwoordelijkheid voor grotere vraagstukken zoals misstanden in de mode-industrie en geef je naast de kleding die je ontwikkeld vorm aan de manier waarop je bedrijf voert. Dit is een heel interessant onderdeel waar nu veel verandering in plaats vind. Het oude systeem van elk jaar meerdere collecties showen en verkopen wordt ondervraagd en er is veel mogelijkheid om nieuwe ideeën toe te voegen over ondernemerschap in mode.

Hoe zijn jullie gestart met de onderneming?

Na ons afstuderen besluiten we samen een atelier te huren op het Java eiland in Amsterdam. Hier werkten we beide aan onze individuele collecties en onderzoeken, ontwerp keuzes bespraken we. Er is veel overlap binnen onze denkwijzen. We zijn beide opzoek naar “het antwoord”. Al snel wilden we ons werk samenvoegen en kijken wat er zou gebeuren. Deze samenwerking is heel geleidelijk ontstaan, het begon met gesprekken aan de lunchtafel. De eerste stap was het letterlijk combineren van de kledingstukken van onze afstudeercollecties. Hieruit is COLLECT geboren. We werken nu drie jaar naast elkaar.

Waar zijn jullie tegenaan gelopen en hoe hebben jullie dat opgelost?

Lisa werkt snel, kan scherpe keuzes maken en denkt makkelijk in het grote geheel. Karin is meer van het detail en het door ontwikkelen van bepaalde aspecten. Voor beiden was het goed, soms moeten er rigoureuze keuzes gemaakt worden en soms is het tijd om af te remmen en detail te ontwikkelen. Dit verschil zorgt voor een goede balans in de samenwerking.

‘One square fits all’ Karin Vlug

Wat is jullie toekomstvisie? Waar willen jullie staan over vijf jaar?

Over vijf jaar hopen we, naast onze eigen ondernemingen, nog steeds af en toe samen te werken. Het is verrijkend om je eigen concepten met iemand anders aan de slag te gaan en ideeën daadwerkelijk samen te voegen, hierdoor wordt het sterker.

Karin wil haar onderzoek naar nieuwe productietechnieken voor de mode-industrie zonder te naaien voortzetten. Over vijf jaar verkoopt ze, of produceert ze door middel van de technieken aan ontwerpers en modehuizen. En over 10 jaar aan de grote productie bedrijven. Lisa hoopt over vijf jaar met haar duurzame ontwerpen toonaangevend te zijn in het vertellen van geëngageerde verhalen door middel van mode en kunst. Idealiter werken we over jaren nog steeds in hetzelfde atelier en combineren we Karin’s technieken met Lisa’s verhalen!

Wat is volgens jullie een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Om je heen kijken, er is zoveel interessants te zien alleen al in je eigen huis! Alles is ontworpen en over alles is nagedacht. Daar kun je al heel veel van leren. Het is key om nieuwsgierig te zijn, te blijven leren en je te verwonderen.

Volg Lisa Konno op:
lisakonno.com
Instagram

Volg Karin Vlug op:
karinvlug.com
Instagram
Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *