Derrin van de Wetering – Huisblogger update 1

Mijn naam is Derrin van de Wetering en ik kom uit Amersfoort. In juli 2017 heb ik de studie Interieurarchitectuur afgerond in Zwolle. Wanneer mensen vragen wie ik ben en wat ik doe, dan omschrijf ik mijzelf als ‘denker – ontwerper – maker’ binnen de ruimtelijke vormgeving. Ik probeer mijn werk niet te specificeren of te beperken tot een bepaald vakgebied, zoals bijvoorbeeld interieurarchitectuur waarin ik een studie heb gevolgd. Deze eigenschappen vormen de kern van mijn werk, zijn mijn kracht en pas ik toe op alles wat ik creëer. De denker is de rede, de ontwerper de componist en de maker de realist.

Met welk project ben je afgestudeerd?

Mijn afstudeerwerk is een onderzoek naar individualiteit en persoonlijkheid in de omgang met objecten. Hiervoor heb ik verschillende objecten gemaakt om het onderzoek uit te testen, waarvan Seating in Motion (een meubelstuk in een stadspark) het eindontwerp is geworden. Seating in Motion is een meubelstuk wat een onderdeel vormt van de actie en interactie die plaatsvindt in een stadspark.

Iedereen leeft in een omgeving gevuld met gebruiksvoorwerpen, vormgegeven door een ander. Door deze voorwerpen te hanteren treden we in de voetsporen van de ontwerper, omdat hij heeft bepaald op welke manier we van onze bezittingen gebruik moeten maken. We volgen zodoende een uitgestippeld pad, zonder erbij stil te staan hoe we het pad zouden bewandelen als wij dit zelf zouden bedenken.

Om het belang van eigenheid in gebruik te benadrukken, pleit ik voor een algemene vormentaal, waarin definitief gebruik niet bestaat. Een taal die ons stimuleert om individualiteit en personaliteit te ontdekken in de omgang met een object. Seating in Motion is een ontwerp waaraan deze visie ten grondslag ligt. Door non-descripte vormgeving stuurt het niemand in een vooraf bepaalde richting. Omdat de gedaante van het object in beweging is, blijft het de bezoeker uitdagen om bij elke ontmoeting opnieuw zijn plaats te vinden.

Seating in Motion

Wat verwachtte je toen je startte met je opleiding?

Al van kinds af aan ben ik een maker, een bouwer, altijd opzoek naar een reden om mooie objecten te creëren. Voordat ik mijn studie aan het ArteZ begon was ik al in staat om bijvoorbeeld een stoel, een tafel of een beeld te maken met een vaardigheid die bijna evenaarde met die van echte vakmensen. Wat ik echter miste en wat ik niet begreep, was de exacte reden waarom ik iets maakte, of wat mijn creaties betekenden voor mijzelf en voor anderen. Ik was opzoek naar diepgang in mijzelf en in mijn werk. En dit hoopte ik in een opleiding aan de kunstacademie te vinden.

Wat heb je geleerd en wat had je graag anders willen zien?

In 4 jaar intensieve studie leer je vrijwel alle basiskennis die hoort bij je vakgebied, wat teveel is om hier allemaal op te noemen. Wat voor mij het meest belangrijk was, is dat ik heb leren denken, reflecteren, componeren en presenteren. Binnen deze 4 jaar ben ik natuurlijk een aantal dingen tegengekomen die ik graag anders had willen zien. In elk proces ongeacht wat voor proces het ook is, kom je situaties tegen waar je achteraf van kunt denken; dat had ik liever anders gehad. Maar mijn ervaring leert mij dat ik me hier niet teveel op moet focussen en juist extra goed gebruik moet maken van de dingen die positief zijn en waar ik wel wat aan heb. Op deze manier houd ik aan elk proces iets positiefs over.

Procesfoto van Seating in Motion

Welk advies zou je graag aan studenten willen meegeven die nu met hun opleiding starten?

Als er een studie is die je leuk lijkt, ga het dan gewoon doen en neem de dingen zoals ze komen. Je mag de intentie hebben om dingen bereiken, maar probeer geen harde doelen te stellen. Deze doelen kunnen andere interessante wegen en kanten die je van jezelf nog niet kent namelijk afsluiten, terwijl het juist binnen een studie heel belangrijk is om hiermee te experimenteren. Haal extra kracht uit die dingen en situaties die je het leukst en meest interessant vind, zodat je een reserve hebt voor de mindere kanten. En bovenal; blijf positief en doe wat je hart je begeerd. Liefde, toewijding en plezier vormen de sleutel voor persoonlijk succes.

Wat zijn je plannen voor aankomend jaar?

Ondanks ik het anderen altijd aanraad, ben ik zelf geen hard-core planner. Op dit moment volg ik dan ook gewoon de dingen die op mijn pad komen. Tijdens de afstudeerexpositie ben ik met interessante partijen in contact gekomen waar ik inmiddels opdrachten voor aan het uitvoeren ben. Ik ben bezig met het oprichten van een eigen onderneming en voor de toekomst heb ik de intentie om een baan te gaan vinden, zodat ik eigen werk met het werken in loondienst kan combineren.

Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

Ik geloof niet zo zeer in falen. Elk falen is een leermoment waarvan je sterker kan worden, dus in dat opzicht ben ik niet bang om te falen. Wel heb ik soms angst voor zaken die voor mij moeilijk te omvatten zijn, zoals bijvoorbeeld alles wat komt kijken bij het opzetten van een eigen onderneming en alle verantwoordelijkheden en risico’s die je daarbij neemt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je alles gewoon moet doen en proberen, en de problemen die je daarin tegenkomt weet op te lossen. Maar het neemt niet weg dat angst om iets groots/nieuws te beginnen voor mij altijd wel een rol speelt. Als ik geen angst zou hebben zou ik alles doen zonder erbij na te denken, wat niet altijd even verstandig is. Het is een gut-feeling wat me scherp houd en voorkomt onverstandige dingen te doen.

Procesfoto van Seating in Motion

Waar zou je graag over 5 jaar willen staan?

Ik hoop dat ik over 5 jaar een supertoffe goedlopende onderneming en atelier heb waarin ik kan doen wat ik leuk vind! En dat ik daarnaast een baan heb waarvan ik veel leer, maar ook van goede betekenis voor anderen kan zijn! Maar, vijf jaar is een lange tijd, dus ik probeer mijzelf niet teveel ergens op vast te pinnen en mijn zicht open te houden voor dat wat er op mijn pad komt.

Hoe kijk je tegen ondernemen aan, en wat betekend het voor jou en je werk?

Ik sta nu op het punt dat ik het ondernemerschap ga ondervinden, wat het voor mij en mijn werk betekend weet ik nog niet. Ik hoop dat het mij de vrijheid zal geven om te kunnen doen wat ik leuk vind en nodig acht in ruimtelijke vormgeving. Naast het plezier ga ik natuurlijk ook mijn best doen om het financieel interessant te maken, zodat ik ook kan genieten van alles wat niets met werk te maken heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *