STARTERSVOUCHERS IN BEELD: RUIS ON THE ROAD

RUIS is’

                       A place where

International and national young artists meet.

                       Chaos and Conflict – a place to philosophize. We literally want to bring  
                                              : : : noise. : : :

Precies 1 jaar, 3 maanden en 5 dagen geleden studeerden Janneke en ik af aan Fine Art and Design in Education. Vandaag, kijken we terug op een jaar vol chaos, ontmoetingen, teleurstellingen&champagne, ‘volwassen’ afspraken met notarissen en advocaten en mooie samenwerkingen. Kortom, een jaar vol RUIS.

Wij zijn Janneke van Gelder en Fenne Saedt.  Twee jonge kunstenaars en tevens ondernemers, die in het Gelders kunst en cultuur klimaat wat meer RUIS te weeg willen brengen. Opgeleid als zowel kunstenaar als educator, zijn we bekend met het culturele klimaat van Nederland, maar ook met de struggles uit het leven van een kunstenaar. Deze achtergrond heeft ervoor gezorgd dat er een gemeenschappelijk doel ontstond: het creëren van een culturele atmosfeer waar de kunstenaar en het proces van het maken van kunst centraal staat.

Het concept RUIS is ontstaan vanuit een collectief gemis, maar ook een lichte angst die Janneke en ik tijdens ons afstuderen ondervonden. Waar we in onbezonnen vrijheid afstudeerden aan de academie, lag het onvermijdelijke ‘zwarte gat’ al op ons te wachten. Daarnaast viel het ons op dat veel afgestudeerde kunstenaars uit het oosten, direct richting de Randstad verdwijnen. Kunstenaars die studeerden aan academies als ArtEZ in Arnhem of St.Joost in Breda of Den Bosch, lijken bijna gedwongen te zijn zich in grote steden als Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te vestigen. In de hoop te kunnen ontsnappen aan dat welbekende zwarte gat waar iedereen zo voor vreest. Echter zien wij gebieden als Nijmegen en Arnhem als steden waar de hedendaagse beeldende en met name experimentele kunst een prominentere plek in zou kunnen nemen.

Waar Arnhem al een lopend kunstklimaat kent – met als middelpunt de academie -, is Nijmegen bij uitstek een potentiële uitvalsbasis voor kunst, cultuur, experiment en onderzoek. Het is een linkse, multiculturele stad waar men smacht naar een plek die basis biedt voor professionele hedendaagse kunst. Om niet alleen onszelf, maar ook alle andere jonge kunstenaars uit het oosten voor dit zwarte gat te behoeden, kwamen Janneke en ik met een plan.

 

In samenwerking met het ArtEZ Art Business Centre werd in 2016 het concept RUIS in het leven geroepen. Een Art Space maar tevens platform waar kunstenaars ook buiten de hermetisch hoge muren van de academie kunnen komen sparren over hun kunst. Men vergeet soms dat juist het maakproces en onderzoek van de kunstenaar van belang is en daarmee net zo mooi om mee te maken als een ‘eindproduct’ als een tentoonstelling. RUIS is transparant en altijd open voor de bezoeker. Juist tijdens het opbouwen of openen van een expositie is de bezoeker welkom om deel te worden van het proces van de exposerende kunstenaar.

Om het concept RUIS tot stichting RUIS te kunnen maken, kregen we hulp van Gelderland Valoriseert. Door de starters voucher die RUIS van hen ontving, is het niet alleen mogelijk geweest om RUIS daadwerkelijk als stichting op te richten bij de notaris en in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, maar ook om een huisstijl te laten ontwerpen door grafisch vormgever Sido Dekker. Dit resulteerde niet alleen in een logo, maar ook in een website, visitekaartjes, stickers en meer.

 

RUIS is een uitzondering in de menigte, op zoek naar de grens tussen perfectie en imperfectie, het omarmen van de afwijking, in- en uitzoomen, opbouwen en weer gaan. RUIS is daar. Maar, hoe, wat, wie en wanneer blijft in het midden van een landschap wat nog gecreëerd moet worden. Door alle hulp die RUIS van zowel ArtEZ Art Business Centre, als van Gelderland Valoriseert gekregen heeft, is RUIS klaar om een pand in Nijmegen te betrekken en haar Art Space werkelijkheid te maken. Hiervoor zijn alle tips en is alle hulp welkom!

Kun jij ons verder helpen met onze zoektocht naar een pand, ben je nieuwsgierig, wakker geschud of heb je vragen? Deel dan je betrokkenheid met RUIS en mail naar fenne@ruisnijmegen.nl.

Volg Ruis op:
ruisnijmegen.nl
Facebook
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *