Ondernemer van de maand: Ruben Stellingwerf

Mijn naam is Ruben Stellingwerf, werkzaam vanuit mijn eigen ontwerpstudio als Rubenst. In 2014 studeerde ik af aan ArtEZ Zwolle in de richting Graphic Design. Met mijn afstudeerproject “Voorwaarts Mars” won ik dat jaar de ArtEZ Academieprijs in Zwolle. Naast eigen geïnitieerde projecten werk ik in opdracht. Aan bijvoorbeeld visuele identiteiten, publicaties, boeken en campagnes.

Voorwaarts Mars

Vanuit mijn eigen fascinatie voor muziekkorpsen is het project Voorwaarts Mars ontstaan. Rond het begrip muziekkorpsen (de fanfare, de harmonie) hangt een vrij stoffig imago. Met dit project geef ik mensen graag letterlijk een andere kijk op die traditie. Voorwaarts Mars is een alfabet gebaseerd op de loopbewegingen van Nederlandse muziekkorpsen. De letters zijn opgebouwd uit de typische bochten en draaiingen die muziekkorpsen marcheren in meerdere rijen. Na mijn afstuderen heb ik dit project verder voortgezet. Begin oktober werd het concept werkelijkheid, dankzij een succesvolle crowdfunding op Voordekunst. Het resultaat hiervan presenteerde ik voor het eerst op de Dutch Design Week, afgelopen oktober.)

Op een projectievloer was te zien hoe Drum- en Showband Adest Musica letters marcheerde (gefilmd vanuit een drone). De komende tijd werk ik aan een video over dit project.

Beeld van het resultaat van de Voorwaarts Mars opnames

Wat drijft jou in je vak?

Betekenisvol kunnen zijn als ontwerper door mijn vakkennis te combineren met interesses en passies, van mijzelf en van anderen, dat drijft mij. Zodanig laat ik graag een nieuw licht schijnen op bestaande inzichten. En probeer ik mensen te verrassen met mijn ontwerpen.

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

Vrije tijd! Hoewel, als ontwerper ben je altijd bezig met je vak. Maar juist die tijd dat je andere dingen doet dan ontwerpen zijn voor mij een bron van inspiratie, en hetgeen waar ik mijn creativiteit mee oplaad. Je kunt door alles om je heen geïnspireerd raken. Zeker als je niet alles meteen als vanzelfsprekend beschouwd.

Voorwaarts Mars letters, MA

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Creativiteit en ideeën moeten het uitgangspunt blijven en daarmee moet je je opdrachtgevers of je publiek uitdagen. Om zelfstandig te kunnen zijn is het cruciaal om meer te kunnen dan ontwerpen. Maar je ondernemersvaardigheden staan voor mij altijd in dienst van creativiteit of een project.

Voor werk in opdracht moet je altijd afwegingen maken. De methode van de 3 P’s pas ik graag toe: poen, plezier en prestige! Als je een nieuwe opdracht krijgt kun je elk van deze onderdelen beoordelen. En zo de waarde inschatten van een opdracht. Een goede balans daarin helpt je om op alle vlakken vooruit te komen.

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Direct na mijn afstuderen kreeg ik verschillende kansen voor exposities met Voorwaarts Mars en daarnaast enkele opdrachten. Dat heb ik eigenlijk in de loop van tijd verder uitgebouwd met een aantal vaste opdrachtgevers. En zo doende ben ik er eigenlijk ingerold.

Ik had altijd in mijn hoofd dat ik eerst een aantal jaar bij een bureau zou werken en daarna zelfstandig zou worden. Dat is er dus niet echt van gekomen. Maar dit geeft mij veel voldoening en vrijheid, waar ik nu veel waarde aan hecht.

Spreadontwerp

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

In mijn eerste jaar als zelfstandige was ik ontwerper voor een nieuw groot muziekevenement in Arnhem. Ik verzorgde het ontwerp van de gehele visuele communicatie. Tot een maand voor dat het evenement plaats vond. De organisatie kwam ernstig in opspraak. Waardoor alles afgeblazen werd. In die periode leerde ik veel over samenwerken en het omgaan met opdrachtgevers. Helaas kon al het werk wat ik voor hun heb gedaan de prullenbak in.

Je ondernemende kwaliteiten ontwikkel je niet echt op de academie. Na verloop van tijd merkte ik dat ik aardig aan het aan sukkelen was. Vorig jaar vond ik het tijd worden om een nieuwe stap te maken in mijn ontwerppraktijk. Zo doende gaf ik mij op voor het talentenprogramma van de BNO en ABN Amro: Driving Dutch Design. Wat ik dit jaar met veel plezier heb doorlopen. Een jaar vol met ontzettend leerzame masterclasses op het gebied van ondernemen voor creatieven. En dat samen met een inspirerende groep ontwerpers. Wat een hele grote meerwaarde is!

En juist ook dankzij dit programma zag ik mogelijkheden om Voorwaarts Mars een stap verder te brengen. Door te werken met crowdfunding bijvoorbeeld. En een goed team om mij heen te verzamelen om dit project te kunnen realiseren. Wat er dan ook weer voor zorgt dat je je meer een projectmanager of producer voelt dan ontwerper. Maar daar leer je ook weer veel van. En het is fantastisch om je idee en ontwerp werkelijkheid te zien worden!

Boek ontwerp: Fiets van Piet

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Een mooie balans hebben in werk in opdracht en eigen geïnitieerde projecten. Waarbij mijn werk betekenisvol is voor hetgeen ik en mijn opdrachtgevers belangrijk vinden.

Wat is volgens jou een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Heb aandacht voor alles om je heen, voor hetgeen jij belangrijk vind of hetgeen wat jou vrolijk maakt.

Geef niet op! Blijf dicht bij jezelf en doe wat je het leukste vind. Deel je werk met collega’s en vrienden. Dat kneed jouw werk. En heel belangrijk: maak zoveel mogelijk fouten! (Leestip, het boek: “Meesterlijke Missers” van Erik Kessels).

Volg Rubenst op:

rubenst.nl
instagram
facebook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *