Simone Peelen – Huisblogger update 2

Ritme

Het moment is dan eindelijk aangebroken, het bekende zwarte gat- gevoel. De dagen gaan langzaam voorbij maar tegelijkertijd vliegen de maanden om. Er is amper tijdsbesef en ik merk nu dat hier verandering in moet komen. Anders krijg je echt het gevoel dat er niemand op je zit te wachten. Ik ben afgelopen tijd wel veel aan het mailen geweest met bedrijven voor werk maar dit is dan allemaal per 1 januari 2018 of later, en ik wil nu wat doen! Dan maar aanmelden bij Randstad en andere uitzendbureau baantjes om in ieder geval weer een beetje ritme te krijgen. Het is niet zo, dat er afgelopen tijd niks bijzonders is gebeurd. In tegendeel juist. Maar het dagritme van nu is allemaal zo anders dan toen ik nog op de kunstacademie zat.

 Zelfpromotie

Het is deze maand wel eindelijk gelukt om me in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en is het echte werk begonnen. Bij het inschrijven moest ik mijn verwachtte inkomen schatten. Door een beetje te goochelen met getallen en de reactie van de KvK medewerker af te wachten, kwam ik er wel snel achter dat het geen vetpot zal gaan worden. Het is fijn dat ik eigen baas ben maar heb ook al een paar minpunten geconstateerd. Je moet vooral als zelfstandig filmmaker/zzp’er zelf opzoek gaan naar opdrachten en actief zijn. Het komt niet allemaal vanzelf aanwaaien. En dat vind ik best lastig nu ik uit het ritme van de kunstacademie of een baantje ben. Het niet te onderschatten onderdeel is het stukje zelfpromotie.

Carnavals brunchconcert bij het Odeon met visuals die ik destijds had gemaakt

Je moet je eigen uithangbord zijn voor je onderneming om overeind te kunnen blijven staan. Door jezelf in beeld te brengen bij klanten gaat het balletje hopelijk wel rollen. Ik heb in mijn studieperiode een paar opdrachten gedaan voor Gemeente Kampen en theater Odeon in Zwolle. Na deze opdrachten heb ik een beetje bekendheid gekregen en kwamen er weer nieuwe opdrachten op mijn pad. Helaas, was dit met het hectische 3e studiejaar én stageperiode niet te combineren, en moest ik de opdrachten afwijzen. Als ik nu terugkijk op de resultaten van deze samenwerkingen zie ik wel dat ik in mijn werk gegroeid ben. De techniek is een beetje amateuristisch maar dat is logisch als beginner. Toch ben ik best trots op de concepten en de storytelling.

Een whiteboard animatie over het zorgsysteem in Gemeente Kampen, m’n eerste officiële opdracht

Nu merk ik wel, dat het onderdeel ‘zelfpromotie’ een onmisbaar item zal zijn om aan de weg te kunnen timmeren. Tijdens die opdrachten in het 3e jaar kon ik nog als excuus zeggen dat ik ‘student’ was maar nu is dat niet meer het geval. Zelf voel ik erg de druk om te presteren als afgestudeerd filmmaker, omdat mensen nu wat van je verwachten met een HBO diploma op zak. Als ik weer de kans zou krijgen om werk te maken voor Gemeente Kampen of Odeon zou ik het totaal anders doen.

Ambities

Toentertijd werd ik vrijgelaten in de manier van storytelling maar de techniek werd al wel vastgelegd, zoals bijvoorbeeld een whiteboard animatie. Tegenwoordig zou ik de opdrachtgever daar misschien meer van overtuigen om mij helemaal vrij te laten in de vorm van het werk. Ik ken mijn werk nu ook beter na 4 jaar Animation Design. Mijn ambitie is om werk te kunnen maken op mijn eigen manier die ook geaccepteerd wordt binnen de commerciële wereld. Daarbij sluit ik opdrachtgevers dus niet uit maar wil daarnaast ook vrij werk maken. In mijn vorige blog vertelde ik dat het mijn droom is om mij zowel in de commerciële als de autonome media/filmwereld te mengen. En daar ben ik nu vooral mee bezig. Deze week heb ik een bezichtigingsafspraak voor een eigen atelier in Zwolle aan de Veemarkt en een sollicitatiegesprek bij MRK Media.

Mijn stageplek bij Pivot in Amersfoort, misschien dat ik hier binnenkort weer achter de pc zit!

Daarnaast houd ik mij zoveel mogelijk op social media ‘up to date’ en stuur mijn afstudeerfilm naar bijna alle filmfestivals. Daarbij wil ik wel een beetje zekerheid hebben door als freelancer bij een bedrijf zoals MRK Media of Pivot (mijn stageplek) te gaan werken. Deze dromen en ambities wil ik verwezenlijken door mij voor 100% in te zetten en daarbij ervoor te waken dat ik mijn handelsmerk niet uit het oog verlies. Ik heb het grote geluk dat ik de Wildcard Documentaire en een Academieprijs gewonnen heb. Hier had ik niet eens over durven dromen! En als kers op de taart wordt binnenkort ook nog eens mijn afstudeerfilm vertoond op NPO Cultura en 2Doc.nl. Het is een droom om uiteindelijk nationaal en internationaal bekendheid te krijgen. Om dit te realiseren hoop ik nu echt dat ik mij zo spoedig mogelijk mag manifesteren als zelfstandig kunstenaar.

Niemand Echt Niemand vindt dit leuk komt waarschijnlijk rond februari 2018 op televisie!

Vallen en opstaan

Langzaamaan zal ik wel weer in een ritme komen, zeker als ik straks in januari mag beginnen met mijn wildcardfilm. Voor de komende tijd verwacht ik dat het zoeken naar een producer voor mijn nieuwe film nog wel een ‘issue’ gaat worden. Het gebrek aan ervaring en de tijdsdruk wordt nog een hele uitdaging voor mij om er eentje te kunnen vinden. Het winnen van een wildcard is uiteraard super, maar de andere kant van de medaille is dat ik dit moet combineren met mijn toekomstige vaste baan. Qua planning zou dit weleens een lastig onderdeel kunnen worden met mijn toekomstige producent en het Nederlands Filmfonds.

Hopelijk zal ik met vallen en opstaan gaan leren welke keuzes ik moet maken en hoe ik mijn weg ga vinden!

LED decor designs die ik tijdens mijn stage heb gemaakt bij RTL 4’s Dance Dance Dance

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *