Derrin van de Wetering – Huisblogger update 2

Time to get serious, want nu komt het er echt op aan! Nou is het natuurlijk niet zo dat ik op school alleen maar liep te lanterfanten, maar een keer een vijfje of een zesje, daar lag ik niet meteen wakker van! Nu, buiten de veilige omgeving van een academie, betekend een vijfje of een zesje niet betaald krijgen of fluiten naar een eventuele vervolgopdracht! Ik doe dan wel wat ik grotendeels op de academie geleerd heb, maar er is een wezenlijk verschil tussen het uitoefenen van je vak op de academie of voor een echte klant. Ondernemen is het nemen van verantwoordelijkheid voor alles wat je doet. Je kunt je nergens achter verschuilen, geen baas, geen school, of bijvoorbeeld een printer die het niet doet, niks niet. Alles komt neer op jou!

Schetswerk voor festivalseizoen 2018

Werk aan de winkel

Sinds mijn afstuderen heb ik me bezighouden met een tal van verschillende projecten. Meteen na het eindexamen kwam ik via mensen uit mijn netwerk in contact met de organisatie van o.a. het Into the Woods festival, waarvoor ik mijn eerste project uit eigen naam mocht uitvoeren. Vrijwel tegelijkertijd werd ik door een partij uit Zwolle die ik tijdens de Finals expo heb ontmoet, gevraagd om een interieurconcept en ontwerp te leveren voor een fabriekspand dat zij onlangs hadden opgekocht. Ik had het in één klap druk!

Voor het eerst echt je eigen projecten en ook voor het eerst volledige verantwoordelijkheid voor je werk, dat doet iets met je. Althans, wel met mij! Nu ik zelf mijn opdrachten bepaal, binnenhaal, bespreek, ontwerp, enzovoort, gaan ze echt voor me leven. Niet langer de veiligheid en bescherming van de academie om me heen. Het maakt alles veel spannender en creëert een enorme gedrevenheid om alles zo goed en mooi mogelijk uit te voeren. Ik merk soms dat ik niet meer kan stoppen met nadenken over een klus, omdat ik er zoveel plezier in heb. En hoe heerlijk is het als je aan het einde van een project wordt bedankt voor de prettige samenwerking, en te horen krijgt dat er nog meer toffe opdrachten zijn die je mag uitvoeren!

Installatie tijdens Into The Woods 2017

Verantwoordelijkheid

Hoewel verantwoordelijkheid voornamelijk positief werkt, heeft het ook andere kanten. Als iets stuk gaat bijvoorbeeld of als er ergens fouten gemaakt worden, dan kan het best wat stress opleveren. Zo maakte ik bijvoorbeeld mee dat een door mij gemaakte installatie door slecht weer tijdens een festival deels kapot waaide. Gelukkig was het ‘s nachts gebeurd toen het terrein afgesloten was, is het niet hard gegaan en zijn er geen gewonden gevallen. Was het overdag gebeurd en waren onderdelen hard naar beneden gekomen, dan had het heel anders kunnen aflopen! Dit was dan ook het moment dat ik mijzelf achter de oren krabde en me afvroeg tot hoeverre ik hier verantwoordelijk voor ben. Ben ik hier wel voor verzekerd? Is het festival hier voor verzekerd? Ik ging opeens nadenken over situaties als; wat er gebeurd als een ander mijn ontwerp uitvoert, en het valt bij de klant uit elkaar, wie is er dan de schuldige?

Dit zijn voorbeelden van situaties waar ik in het begin niet eens bij stil stond en opeens vormden ze de realiteit. Ik realiseerde me hoe kwetsbaar ik ben als beginnend ondernemer, maar merkte gelukkig al snel hoe belangrijk het is om goede afspraken te maken over je leveringsvoorwaarden met degenen wie je samenwerkt. Dit kan een hoop gedoe achteraf schelen, mocht het ooit verkeerd gaan.

Conceptbeeld interieuropdracht

Al met al komt er veel kijken bij het hebben van een eigen onderneming en komen er een hoop situaties op je pad die van tevoren moeilijk te overzien zijn. Vooral wanneer je je in verschillende vakgebieden bevind, want voor het afleveren van een concept of ontwerp gelden compleet andere regels dan bijvoorbeeld het afleveren van een installatie op een festival. Desalniettemin is het erg leuk om alles zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en zit de meeste tijd in de mooiste kanten van het vak namelijk, het contact met klanten en het ontwerpen en uitvoeren van opdrachten. Er is altijd een oplossing voor wat voor probleem dan ook, en elke oplossing voelt als een overwinning!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *