Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel (KvK) is een instantie die het handelsregister beheert. Deze bevoegdheid van de KvK is wettelijk geregeld in het Handelsregisterwet en het Ministerie van Economische Zaken houdt toezicht.

Door middel van het handelsregister kan de overheid belangrijke gegevens over de ondernemingen verzamelen: namen, adressen, gegevens van faillissementen, telefoonnummers, namen van bestuurders, het aantal medewerkers enzovoort. Het handelsregister is via een website (tegen een vergoeding) toegankelijk voor iedereen.

De inschrijving in het handelsregister is voor alle ondernemingen in Nederland verplicht. Een onderneming moet aan een aantal minimum eisen voldoen, onder andere een bepaald aantal opdrachtgevers en bepaalde werkuren per week. De kosten voor de inschrijving bedragen eenmalig 50 euro. De inschrijving verloopt middels een persoonlijk gesprek met een KvK medewerker en het invullen van een inschrijvingsformulier.

Tip: voor de inschrijving bij de KvK moet de ondernemer al een keuze hebben gemaakt voor een rechtsvorm. De soort rechtsvorm wordt namelijk in het handelsregister vermeldt. Begin dus op tijd met het informeren over rechtsvormen.

Belastingdienst

Een startende onderneming moet zich ook aanmelden bij de Belastingdienst. Na de aanmelding ontvangt de onderneming een BTW nummer, dit nummer wordt onder andere gebruikt om BTW aangifte te doen. De KvK verzorgt de aanmelding bij de Belastingdienst en zal het formulier tijdens het inschrijvingsgesprek samen met de ondernemer doornemen. Afhankelijk van de soort rechtsvorm ontvangt de onderneming direct het BTW nummer of wordt het nummer per brief thuis gestuurd.

De belangrijkste feiten op een rij:

  • de Kamer van Koophandel beheert het handelsregister
  • de inschrijving is voor ondernemingen verplicht
  • de inschrijving verloopt via een formulier en een persoonlijk gesprek
  • tijdens het gesprek wordt ook de aanmelding bij de Belastingdienst verzorgt
  • voor het gesprek moet de ondernemer al een goed beeld hebben van de gewenste rechtsvorm

Kijk voor meer informatie op:
www.kvk.nl
www.belastingdienst.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *