Ide André ontvangt Werkbijdrage Jong Talent

Ieder jaar deelt het Mondriaan Fonds de Werkbijdrage Jong Talent uit aan beloftevolle beeldend kunstenaars. Deze werkbijdrage kan je ontvangen tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding. Dit jaar is Ide André de prijs toegekend. Een mooie prestatie en unieke kans voor Ide om zijn werk verder te ontwikkelen.

Het werk van Ide André ontstaat vanuit een eigenwijze overgave tot het abstracte schilderij. Zijn werk komt tot stand uit verschillende handelingen die zowel in het atelier als daar buiten gedaan zijn. Van het fysieke behandelen van doeken in zijn atelier,  tot ongespannen doeken laten mee slepen door 21 stoeiende kinderen in het bos. Het werk van Ide verdiept zicht niet allen op de handelingen binnen het schilderen, maar hij onderzoekt gelijk op een intieme manier hoe het schilderij en zijn schilders praktijk in een sociale context kunnen functioneren.

‘Deze werkbijdrage opent veel deuren’

Ide André verteld dat deze ondersteuning een grote eer is en het ook erg praktisch is om dit geld te ontvangen. Voor de meeste jonge makers moet je na het afstuderen hard werken. In de middag knallen voor jezelf, en in de avond/nacht werken bij je bijbaantje om je huur e.d te betalen.

‘Inkomsten van je eigen werk zijn wisselvallig
en dus lastig om zekerheid uit te krijgen’

Het betekend voor hem dat hij het komende jaar zekerheid heeft op inkomsten. Hierdoor kan hij o.a ingaan op een aantal buitenlandse residenties die hem zijn aangeboden. ‘In Maart ga ik bijvoorbeeld een aantal weken naar Dusseldorf om daar te werken aan een groepstentoonstelling. Daarnaast kan aan de gang met nieuw werk waar nieuw en ander materiaal voor nodig is. Het is nu mogelijk om spullen aan te schaffen die je anders niet snel zou halen puur omdat het een te grote uitgaven is.’

Je kan de bijdage aanvragen na een jaar artistieke praktijk. De bijdrage kan gebruikt worden voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals onderzoek, materiaal, apparatuur en projecten in binnen- of buitenland. Ook kan deze besteed worden aan deelname aan tentoonstellingen en manifestaties. Het doel van het Mondriaan Fonds is artistieke ontwikkeling en cultureel ondernemerschap te stimuleren zodat werk tot stand komt dat een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de hedendaagse beeldende kunst in Nederland.

Ben je benieuwd naar deze Werkbijdrage Jong Talent? Op www.mondriaanfonds.nl vind je meer informatie over onder andere de bijdrage en de voorwaarden om deel te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *