Ondernemer van de maand – Marleen Garstenveld

Introductie Marleen Garstenveld

Mijn naam is Marleen Garstenveld en ik ben interieurarchitect. Zes jaar lang was ArtEZ mijn tweede thuis. Eerst volgde ik de bachelor interieurarchitectuur en daarna heb ik de Master Interior Architecture gedaan. In 2015 heb ik de academieprijs gewonnen met mijn onderzoek naar de leegstand in winkelcentra.

Ruimtetuig het collectief

Het collectief Ruimtetuig

Na mijn studie ben ik direct voor mijzelf begonnen als interieurarchitect, daarnaast ben ik ook mede-eigenaar van het collectief Ruimtetuig. Dit doe ik samen met Arnold ten Katen, Chris Mulder en Alexandre de Vos. Samen met deze drie mannen, die ik op de academie heb leren kennen, zijn we Ruimtetuig gestart. Op de academie deelden we onze passies voor het vakgebied, dit ontstond tijdens onze wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Toen we een week lang met elkaar zaten opgescheept tijdens onze afstudeerexpositie ontstond het idee om samen een collectief te starten. We ontwerpen meubels, interieurplannen, installaties, geven workshops en doen alles wat maar met ruimtelijke vormgeving te maken heeft. In de meeste gevallen voeren we deze ontwerpen ook zelf uit. Hierdoor hebben we tot het laatste moment de controle in eigen hand.

Wat drijft jou in je vak?

Er zit altijd een creatieve onrust in mij die er uit moet. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet op een creatieve manier bezig ben. Dat was tijdens mijn academiejaren al. Halverwege de zomervakantie begonnen mijn handen alweer te jeuken. Ik moest dingen maken. Dat merk ik ook tijdens een ontwerpproces. Wanneer ik aan het ontwerpen ben maak ik soms dingen zonder dat ik weet waarom ik ze maak. Een schets, een maquette, of een ander abstract vormonderzoek. Later in het ontwerpproces vallen deze puzzelstukjes altijd weer op hun plaats. Soms komt het later van pas of het onderzoek brengt me juist op nieuwe ideeën. Dus ook al lijkt hetgeen ik op dat moment maak niet relevant, vind ik het belangrijk er juist mee bezig te blijven als mijn gevoel zegt dat het nodig is. Op deze manier blijf ik mezelf ook verrassen, dan blijft het voor mij interessant.

Marleen puzzel (1)

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

In eerste instantie wordt ik door heel veel om me heen geïnspireerd, niet alleen door helden uit mijn eigen vakgebied. Maar als ik op het gebied van architectuur een held moet noemen dan is dat Peter Zumthor. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop hij tot in detail ontwerpt. Ik kijk ook graag naar grafisch werk, illustraties, de natuur en zelfs films. Regisseurs als Wes Anderson, Michiel ten Horn en Alex van Warmerdam inspireren mij enorm. Juist tijdens ontspanningsactiviteiten kom ik op ideeën en heb ik zin om aan het werk te gaan. Mijn grootste held is Dick Bruna. Door zijn kinderlijke eenvoud weet hij veel mensen te bereiken. Hij geeft met zijn illustraties een basis weer waar mensen hun eigen fantasie omheen kunnen bedenken. Hij geeft de aanzet en jij maakt het je eigen. Dit is wat ik ook in mijn eigen ontwerpen probeer te creëren.

Marleen vouwonderzoek  Marleen vormonderzoek (2)

Verschillende vormonderzoeken

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

In de ideale situatie heb je de opdrachten voor het uitkiezen. Je kiest alleen de opdrachten die echt bij jou passen en de mensen kiezen jou omdat ze zich kunnen vinden in jouw ontwerpen. Als startende ondernemer werkt dat nog wat anders. Je doet ook opdrachten die in eerste instantie minder interessant lijken, maar waarmee je wel wat kan verdienen. Door op die manier je vaste lasten te kunnen betalen koop je je eigen vrijheid af en kun je daarnaast je eigen dingen blijven doen waardoor je jezelf blijft ontwikkelen. Ik zie dit dus niet als iets negatiefs. Bovendien kun je opdrachten die in eerste instantie niet boeiend lijken alsnog interessant maken voor jezelf. Ik probeer alles als een leerzaam en positief proces te zien.

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Vroeger dacht ik altijd dat ik eerst bij een bureau zou gaan werken en als ik dan tien jaar verder zou zijn ik misschien daarnaast een keer iets voor mezelf zou kunnen gaan beginnen. Maar in werkelijkheid gebeurde het tegendeel. Samen met de drie enthousiaste mannen begonnen we direct na onze studie met Ruimtetuig. Dankzij de leegstand in de binnenstad van Zwolle kregen we de kans om een leegstaand winkelpand te betrekken. In het begin verzamelden we voornamelijk gratis hout, hiervan maakten we werktafels en bedachten we opdrachten voor onszelf. Al snel wisten mensen ons ook te vinden en kregen we onze eerste opdrachten. Stap voor stap konden we meer gereedschappen en machines kopen en werden we steeds meer een echt bedrijf. Nu, anderhalf jaar later, loopt het nog steeds goed en doet iedereen naast Ruimtetuig ook zijn eigen projecten. Het mooie aan ons collectief is dat iedereen op dezelfde manier is opgeleid, maar we allemaal een andere visie hebben op het vakgebied. Deze visies zijn stuk voor stuk interessant en worden extra sterk als je ze bundelt. Wanneer ik bijvoorbeeld met een eigen project bezig ben kunnen de mannen mij daarbij helpen. Andersom gebeurt dit natuurlijk ook, zo vormen we een sterk team en versterken we elkaar individueel.

Ruimtetuig schuifwand (1)

Ruimtetuig ontwerp voor een schuifwand

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

Vooral in het begin vond ik het lastig om geen ritme te hebben, hierdoor stortte ik me eigenlijk volledig op mijn werk. Ik sprong als een idioot in het diepe. Al snel werd me dat te veel en besefte ik dat er iets moest gaan veranderen. Ik maak tegenwoordig een planning en probeer me daar zo goed mogelijk aan te houden. Bij zo`n planning hoort ook het vrijplannen van sommige momenten in mijn agenda. Juist die rust voor mezelf is ook erg belangrijk, want op het moment dat ik alleen maar doorwerk loopt mijn hoofd vast en is er minder ruimte voor creativiteit.

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Ik denk dat het niet realistisch is om over vijf jaar al bij mijn ideale toekomstbeeld te zijn, maar misschien over tien of twintig jaar wel. Dan heb ik met Ruimtetuig een werkplaats, atelier en showroom in de binnenstad van Zwolle. Een plek die vrij toegankelijk is voor iedereen. Waar we de mensen iets kunnen leren door ze een kijkje te geven in onze keuken, maar waar ook exposities, lezingen en feestjes gehouden kunnen worden. Een broeiende inspirerende plek voor mijzelf, Ruimtetuig en iedereen die daar behoefte aan heeft.

Marleen voor Dille en Kamille (2)

Ontwerp van Marleen voor Dille en Kamille

Wat is volgens jou een echte ‘must have, see or do’ voor elke kunstenaar/artiest?

Kijk vooral goed om je heen, de kleine dagelijkse dingen kunnen juist zo ontzettend boeiend zijn. Natuurlijk staat er ook ontzettend veel interessants in vakbladen, maar vergeet niet naast al het grote, je ook te laten inspireren door het kleine. Deel je fascinaties ook met anderen, probeer het niet alleen voor jezelf te houden. Uiteindelijk bereik je meer door te delen. Alleen al het delen van een werkplek werkt erg motiverend.

Volg Marleen en Ruimtetuig op social media:

www.ruimtetuig.com
www.marleengarstenveld.nl
www.facebook.com/ruimtetuig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *