‘Dag van de architectuur’ Woensdag 14 t/m Zaterdag 17 juni 2017

Onder de noemer ‘Brutaal & Vitaal’ toont Dag van de Architectuur Arnhem in 2017 de vitaliteit én het unieke brute karakter van het markante gebouw voor de voormalige postcheque- en girodienst. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt inwoners van Arnhem en omstreken een laatste kans geboden het gebouw in zijn huidige staat te (her)ontdekken. In de week voorafgaand aan DvdAA staat een Thema-avond in het teken van de oorsprong van het markante gebouw en zijn vitale toekomst. Arnhem Architectuur Film Festival toont films en documentaires over vitale architectuur en de rol van het brutalisme in films.

In 2017 vindt de Dag van de Architectuur in Arnhem plaats in en om de voormalige postcheque- en girodienst (ING-gebouw) aan de Velperweg in Arnhem. Het in 1969 geopende gebouw, ontworpen door van den Broek en Bakema, staat sinds 2016 leeg. Deze plek en het gebouw staan sinds 2011, met de aankondiging van ING te zullen vertrekken, volop in de belangstelling. Enkele jaren geleden werd er nog tot sloop van het prominente bouwwerk opgeroepen.  Nu lijkt er niet alleen voor het gebouw, ontworpen naar de architectuurstroming ‘brutalisme’, een nieuwe waardering te zijn. Ook het ‘brutalisme’ staat op dit moment internationaal in de belangstelling en is het behoud en transformeren van de in deze periode ontworpen gebouwen onderdeel van het hedendaagse architectuurdebat.

Onlangs is het gebouw door Borghese Real Estate aangekocht. Het Rotterdamse architectenbureau Powerhouse Company heeft daarbij een ontwerp gemaakt welke het leegstaande gebouw transformeert naar een woongebouw met (starters)appartementen. Medio 2017 zal het gebouw worden gestript waarna de transformatie zal starten.

De visie uit de naoorlogse jaren op de vormgeving van de maatschappij is in de architectuurstroming ‘brutalisme’ letterlijk in beton gegoten. Met het verstrijken van de tijd is de maatschappij echter veranderd en heeft de tijd zijn sporen nagelaten. Nu, vijftig jaar nadat de voormalige postcheque- en girodienst in gebruik is genomen, wordt het bouwwerk flink onder handen genomen. Op dit kruispunt in de tijd verbindt Dag van de Architectuur Arnhem het verleden, het heden en de toekomst.

Datum: 14 t/m 17 juni
Programma: Zie deze link

Meer informatie: dagvandearchitectuur-arnhem.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *