Ruben Tekelenburg – Huisblogger laatste update

Vorig jaar werd ik rond deze tijd gebeld door het ArtEZ Conservatorium met de vraag of ik huisblogger wilde worden. Of ik dit schooljaar mijn ontwikkelingen, mijn ‘weg naar ondernemerschap’ wilde delen. De tijd is omgevlogen en nu zijn we alweer bij mijn vijfde en laatste blog! In deze blog kijk ik kort terug op dit drukke jaar en probeer ik grote uitspraken te doen over ondernemerschap in de kunsten. Wat heeft dit schooljaar na mijn afstuderen me opgeleverd? Kijk ik nu anders tegen muzikaal ondernemerschap aan? Deze blogs heb ik geschreven met een aantal kernvragen in m’n achterhoofd, en die zal ik nu proberen te beantwoorden.

Maar eerst een terugblik op dit schooljaar. Ik heb niet stilgezeten! Onder andere een tournee naar Duitsland, vier eindexamens, twee concoursen, het Horizonkwartet, Trio Cantares, een heleboel zangers, EVA Vocaal ensemble, Amersfoorts Kamerkoor en nog meer… Daarbij heb ik wekelijks lesgegeven aan 35 leerlingen en ben ik nog altijd aan mijn lesmethode aan het sleutelen. Het was een intensief jaar en op het moment van schrijven heb ik nog steeds een aantal projecten te doen. Ik heb wel steeds meer ‘lucht’ omdat de meeste dingen zijn afgerond, en zoals ik al hoopte kijk ik inderdaad terug op succesvolle optredens met lovende reacties. Maar ook niet onbelangrijk: in juli stap ik in het huwelijksbootje en ga ik op huwelijksreis, een heerlijk vooruitzicht!

Maar daar blog ik helaas niet voor! Zoals ik al zei heb ik de blogs geschreven met een aantal kernvragen over ondernemerschap. Ze waren de onzichtbare rode draad in het hele verhaal. Hier komen mijn antwoorden.

Hoe positioneer jij jezelf als jonge ondernemer?

Ik probeer mijn werk als pianist gewoon zo goed mogelijk te doen. Alle muziek die ik speel, probeer ik met zoveel mogelijk expressie te laten horen. Maar ik profileer mezelf op mijn website als een veelzijdig pianist met een klassieke basis. Ik wil me gewoonweg niet beperken tot één stijl of componist. In april speelde ik met het Horizonkwartet in Amsterdam, terwijl ik de week daarvoor met een band opnames maakte voor een rockacademie-auditie. Zangleerlingen zingen gewoon muziek van Adele of Bruno Mars. En met een klassiek concours speel je weer heel andere muziek. Ik probeer gewoon overal voor open te staan en mensen te helpen. En vanuit datzelfde principe ben ik denk ik ook mijn eigen lesmethode aan het ontwikkelen.

Wat wil je bereiken en hoe wil je je dromen en ambities verwezenlijken?

Moeilijke vraag. Ik denk dat ik uiteindelijk simpelweg mensen blij wil maken met mooie muziek, inclusief mezelf. De muziek die ik speel raakt mij, en dus geloof ik dat het ook anderen kan raken. In die zin heb ik een naar binnen gekeerde ambitie: hoe meer ik muziek laat horen die mezelf raakt, hoe meer het anderen kan raken. Dus hoe wil ik dat verwezenlijken? Ik denk door constant te blijven zoeken naar mijn eigen geluk. Als ik kan laten zien hoe blij ik word van muziek, maakt dat een oprechtere indruk op mensen. Hoe gelukkiger je zelf bent, hoe gelukkiger je je omgeving maakt!

Hoe ga je om met marketing en promotie?

Dat vind ik erg lastig. Ik vind het heel moeilijk om me brutaal op te stellen en van anderen te verwachten dat ze naar me luisteren. Ik volg gewoon mijn eigen passie: ik geloof erin dat het dan echt wel door de juiste mensen gezien wordt. Ik ‘schreeuw’ dus niet, maar stel me wel zichtbaar op. Ik ben te vinden op mijn website, mijn eindexamens staan op YouTube en ik zet zo nu en dan wat op Facebook. En zolang je je werk goed doet en iedereen met respect behandelt, onthouden mensen je heus wel en weten ze je wel weer te vinden. Er komen in ieder geval genoeg mogelijkheden op me af met deze houding.

Zijn er moeilijkheden waar je tegenaan loopt op het gebied van ondernemerschap?

Financiële onzekerheid. Ik houd het zelf prima uit, maar omdat je als ondernemer nooit 100% zeker bent van inkomsten, kan dat nog wel eens lastig zijn voor het kopen van een huis. Maargoed, dat probleem geldt ondertussen ook voor mensen die in loondienst zijn. Ik geloof er wel in dat ik het op deze manier financieel vol ga houden.

Ook moet je als muzikaal ondernemer van veel markten thuis zijn. Naast het muziek maken moet je de boekhouding bijhouden, je eigen website in elkaar zetten, leerlingen werven, pedagogisch verantwoord lesgeven… Maar het bevalt me eigenlijk heel goed!

Wat is je gedachte en visie op muzikaal ondernemerschap?

Ondernemer zijn betekent voor mij in eerste instantie dat ik op eigen benen sta, de vrijheid heb om de richting op te gaan die ik zelf wil en dat ik financieel onafhankelijk ben. Ik ben nog wel altijd zoekende naar wat ik precies wil bereiken. Maar mijn drive is: muziek is er om van te genieten, om te beleven, om gevoelens een plek te geven zonder dat daar woorden voor nodig zijn. Met die gedachte probeer ik mijn werk als ondernemer te doen; niet om geld te verdienen, maar om mezelf en anderen een beetje gelukkiger te kunnen maken!

Afsluitend

Ik voel me bevoorrecht om in de muziek werkzaam te zijn. Als klein kind was ik al gefascineerd door muziek en ik heb van mijn passie mijn werk mogen maken. Daar ben ik iedereen die daaraan heeft bijgedragen, dankbaar voor! Ik vind het dan ook enorm belangrijk dat je anderen de kans geeft om hun ambities te realiseren. Muziek is communicatie die ‘right in the feels’ terechtkomt bij de luisteraar. Wat als Michael Jackson, Franz Liszt of Guus Meeuwis niet hadden besloten de muziek in te gaan? Wat als die pianist in Parijs niet bij het Bataclan had gespeeld? Eén persoon kan die grote impact maken waar iedereen beter van wordt. Wie zegt dat jij die ene persoon niet kan zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *