‘Pulse 20’ Zaterdag 7 t/m zondag 29 oktober 2017

Studio Omstand presenteert elke maand PULSE; een kunst– en cultuurprogramma op 4 verschillende projectlocaties op en rond het Transformatorplein, in het Nieuwe KadeKwartier: Trafohuis Nr.1, Paviljoen, Accuruimte en Turbinekamers. Deze maand presenteren zij vier verschillende kunstenaars:

Turbinekamers
Hans Walraven
Ik schilder, mijn werk is noch figuratief noch abstract te noemen, ik ben waarlijk een materiaal realist –

Schilder Hans Walraven onderzoekt mogelijkheden die technieken, onderwerpen, verf en andere materialen hem bieden. Hij laat zich eenvoudigweg meevoeren in het proces en gebruikt restmaterialen als lappen stof, afvalplastic, bouwafval, stukken hout, hars en andere overblijfselen van onze consumptiemaatschappij. Walraven experimenteert met acrylverf. Zo smeert hij stroken acrylverf op glas die hij, nadat ze zijn gedroogd, overbrengt op doek. Die manier van werken fascineert omdat het laat zien wat acrylverf in wezen is: een laagje plastic. Curator Studio Omstand

Procesfoto, 2017 (foto Johan Maria Pol, 2017)

Paviljoen
Elejan van de Velde
– Voor dingen die vergeten zullen worden –

 Al een tijd verzamelt Elejan sporen van spullen die hem opvallen, gewoon spullen die hij op straat vindt of tegenkomt in tweedehands winkels. Het kan een object zijn of een stuk materiaal dat hij mee kan nemen. Dingen die hem bevallen.
“Voor dingen die vergeten zullen worden” gaat over herinnering. Over dingen en vormen die verdwijnen. Tweedehands spullen die langzaamaan hun functie verliezen en oplossen in de tijd. Als je tegenwoordig op daken kijkt, zie je de restvormen van analoge televisie en radio. De nieuwe generatie zal ze niet meer herkennen. Geleidelijk aan worden het vreemde objecten. Tekens van onze toekomst. Samenstelling Studio Omstand

Monument voor grondverzet, Alkmaar, 2017 (foto Elejan vd Velde)

Accuruimte – Museum 5VEP
Thijs Linssen
– Suspended Nature

Met zowel digitale als analoge technieken maakt Thijs Linssen beelden waarin fictie en werkelijkheid door elkaar lopen. Hij refereert daarbij aan cinema, waarbij de illusie van het publiek wordt opgewekt door het filmdecor. Naar aanleiding van zijn verblijf in de Geheime Bunker werkt Linssen aan het digitale animatieproject Suspended Nature waarin hij dit proces omdraait: de werkelijkheid transformeert hij tot een digitale filmset, waar de kijker als in een game doorheen navigeert. Wie goed kijkt, ontdekt dat alle bomen en struiken een grijze, lege achterzijde hebben. Zij vormen een analogie met het decor van filmsets. Door die achterkanten te tonen, maakt het werk van Thijs Linssen de kijker ervan bewust hoe zeer werkelijkheid en manipulatie op elkaar lijken. Curator Heidi Linck voor Studio Omstand

foto: Thijs Linssen (2017)

Trafohuisje Nr. 1
Ronald de Ceuster
– STILL#1

 Sinds enkele jaren is Ronald de Ceuster bezig zijn achtergrond als theatermaker te integreren in zijn beeldend kunstenaarschap. Dit resulteerde in de theaterperformances TURNING en STILL. In maart 2018 zal FIXATION uitkomen.
Analoog aan deze theaterperformances maakt Ronald de Ceuster korte videoperformances waarin hij op muziek van Diederik de Ceuster eenvoudige handelingen uitvoert. Net als in zijn ruimtelijke tekeningen staan ook in dit werk begrippen als fragiliteit en verval centraal. In Trafohuisje nr. 1 zal STILL#1 getoond worden. Jaar: 2016 / Performance: Ronald de Ceuster / Muziek: Diederik de Ceuster. Curator Jeroen Glas voor Studio Omstand

foto: still uit STILL#1, Ronald de Ceuster, 2016

De opening van PULSE 20 is op zaterdag 7 oktober, vanaf 16.00 uur.

Datum: 20 t/m 29 oktober. Iedere zaterdag en zondag én op afspraak
Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Locatie:  van Oldenbarneveldtstraat 92-A, Arnhem

Meer informatie: omstand.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *