Structureel extra geld voor presentatie-instellingen bij het Mondriaanfonds

Het Mondriaan Fonds is verheugd dat minister Van Engelshoven structureel extra geld beschikbaar stelt  voor presentatie-instellingen in de periode 2018-2020. Dit bedrag, waarvan de precieze hoogte nog niet bekend is, maakt deel uit van de tien miljoen euro extra investering in kunst en cultuur, zoals bekend werd gemaakt door de minister. Door deze investering kunnen vele culturele instellingen, waaronder presentatie-instellingen, en gezelschappen hun programmering voort zetten en worden nieuwe kunstvormen gestimuleerd, die een ander publiek aantrekken.

‘Geweldig dat er structureel extra geld komt voor presentatie-instellingen waar de financiële druk zo hoog is en die zo belangrijk zijn voor het veld van beeldende kunst’, aldus Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds. ‘Met deze extra structurele bijdrage kan het Mondriaan Fonds een sterk, divers en gespreid bestel van instellingen blijven stimuleren.’

Het Mondriaan Fonds heeft jaarlijks 2,7 miljoen euro beschikbaar voor programma’s van presentatie-instellingen en kunstinitiatieven. Zij kunnen dit besteden aan een serie van inhoudelijk samenhangende activiteiten gericht op presentatie, experiment, opinie en debat, en kan eens per jaar worden aangevraagd. Zie hier voor meer informatie over de Bijdrage Meerjarenprogramma’s Presentatie-instellingen en de Werkbijdrage Kunstinitiatieven.

Van Drawing Centre Diepenheim tot de Vleeshal in Middelburg en van Nest in Den Haag tot Extrapool in Nijmegen: presentatie-instellingen in Nederland zijn cruciaal voor talentontwikkeling, voor diversiteit en voor regionale spreiding van beeldende kunst. Ze vormen een onmisbare schakel in het beeldende kunstveld.  De afgelopen jaren hebben deze instellingen zich op allerlei manieren ingezet om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en naar alternatieve financiering te zoeken.

Het Mondriaan Fonds zette zijn reserves in om tegemoet te kunnen komen aan de vraag van presentatie-instellingen. Maar de rek is er uit: het beschikbare budget is de afgelopen jaren gekrompen van 33,9 miljoen naar 22 miljoen euro en is daarmee onvoldoende. Eind 2016 werd in de Tweede Kamer het amendement-Vermue aangenomen, waarvan eenmalig 400.000 euro extra werd vrijgemaakt voor presentatie-instellingen. Dit betekende dat vijf presentatie-instellingen in een extra ronde afgelopen maart alsnog een bijdrage voor twee jaar toegezegd kregen. Dat ging naar Worm, P/////AKT, TAAK, Onomatopee en Noorderlicht.

Eind november maakt het Mondriaan Fonds bekend welke presentatie-instellingen een bijdrage ontvangen voor hun meerjarenprogramma’s van een tot maximaal drie kalenderjaren.

Lees hier het nieuwsbericht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *