In gesprek met Julius Thissen over zijn werkbijdrage Jong Talent

One size fits nobody (2017)

Julius Thissen kreeg een half jaar geleden de werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds. De bijdrage is bedoeld voor beloftevolle kunstenaars tot uiterlijk vier jaar na hun opleiding. Deze kan worden gebruikt voor alles wat verband houdt met de ontwikkeling van nieuw werk, zoals het verrichten van onderzoek, het bekostigen van materiaal en apparatuur en het uitvoeren van projecten in binnen- of buitenland. Met deze bijdrage wil het Mondriaan Fonds artistieke ontwikkeling en cultureel ondernemerschap van beginnende kunstenaars stimuleren. Vorig jaar spraken we Ide André over zijn toekenning en dit jaar gaan we in gesprek met Thissen. Een half jaar na zijn toekenning zijn we benieuwd wat hij heeft kunnen waarmaken met zijn bijdrage, of hij tips heeft voor alumni die ook een subsidie willen schrijven en wat de voor en nadelen zijn van een het ontvangen van een werkbijdrage.

Julius Thissen

Thissen is kunstenaar, ondernemer en genderactivist. Zijn performances, films en foto’s zetten vraagtekens bij (gender)identiteit en onze hedendaagse prestatiecultuur. Aan de hand van mannelijke stereotypen onderzoekt hij genderrollen in de samenleving en de invloed van sociale verwachtingen op ons gedrag. Hiermee vertelt hij verhalen over presteren, representatie en falen.

Hij tracht een licht te schijnen op het concept toxic masculinity oftewel giftige mannelijkheid. Dit concept duidt op geconstrueerde Westerse denkbeelden die de mannelijke genderrol typeren als dominant, emotieloos en agressief. Dit concept wordt beschouwd als één van de manieren waarop patriarchaal denken schadelijk is voor onze samenleving. In zijn performances beeldt hij zichzelf af naast zijn muze. Door deze alledaagse denkbeelden uit te vergroten vestigt hij de aandacht op de absurditeit van deze realiteit.

Currently out of office until sanity returns (2017)

Kansen die de werkbijdrage geeft

De werkbijdrage van het Mondriaan Fonds geeft ontzettend veel kansen en mogelijkheid tot ontwikkeling. Het geeft ruimte om grotere filmproducties op te starten die al enige tijd op de plank lagen en om langdurig aan performances te werken. Daarnaast biedt het een jaar lang financiële stabiliteit en creëert het ruimte om fulltime met volle focus in de studio te kunnen werken.

De toekenning van de werkbijdrage is voor mij een belangrijke mijlpaal. Het is een ontzettende boost voor je zelfvertrouwen en je kunstenaarschap

One size fits nobody

Het eerste werk dat tot stand is gekomen door de toekenning van Mondriaan Fonds is de performance One size fits nobody. In deze performance vergroot ik het stereotype van de westerse soldaat uit. Hiervoor trainde ik 3 maanden intensief in de sportschool, interviewde ik militairen uit verschillende landen en las ik veel over het leger. Ik had alle tijd om de diepte in te gaan en het onderwerp naarstig te bestuderen. De performance werd uitgevoerd in Collectie de Groen te Arnhem en uit zich in een fotoserie en korte film.

Uit mijn research kwamen ontroerende verhalen voort die een mooie boodschap uitdragen over doorzettingsvermogen en broederschap. Dit project was speciaal, omdat mijn muze bij de mariniers heeft gezeten. Naast de andere interviews die ik afnam, deelde ook hij enkele bevindingen over zijn tijd in dienst. De titel verwijst dan ook naar Mathieu’s uitspraak over de slecht zittende kleding die hij tijdens zijn dienst moest dragen. “One size fits nobody” zei hij met een lach. Dit is typerend voor onze humor, een belangrijk onderdeel binnen onze samenwerking. Daarnaast doet het ook uitspraak over de manier waarop er in onze samenleving sociale verwachtingen rondom gender gevormd worden: die passen soms nét zo slecht.

One size fits nobody (2017)

Tips voor het aanvragen van een subsidie

Ik zou geen uitspraak durven doen over waarom de toekenning heeft plaatsgevonden, dit is een vraag voor de behandelaars van de aanvraag. Ik denk wel dat het te maken kan hebben met het feit dat het gesprek rondom gender steeds vaker gevoerd wordt. Ik probeer de tijd die deze bijdrage me biedt te benutten om te laten zien dat genderidentiteit een blijvend gemeengoed is van ons allemaal, geen hype of trend. Laten we praten en onszelf en elkaar beter leren kennen. Kunst kan hierin volgens mij een verbindende factor zijn. Naast mijn thematiek die mogelijk aanspreekt heb ik de afgelopen twee-en-een-half jaar hard gewerkt om ervaring op te doen en een portfolio op te bouwen.

Als tips voor alumni die een aanvraag willen doen zou ik meegeven: hard blijven werken, bouw een portfolio op, verzamel zoveel mogelijk feedback, niet bang zijn om te falen en heb vertrouwen in je eigen visie en talenten.

Als tips voor alumni die een aanvraag willen doen zou ik meegeven: hard blijven werken, bouw een portfolio op, verzamel zoveel mogelijk feedback, niet bang zijn om te falen en heb vertrouwen in je eigen visie en talenten. Afwijzing is voor mij een belangrijk onderdeel van het kunstenaarschap. Niet iedereen heeft affiniteit met je werk. Hierbij is doorzettingsvermogen en het opdoen van ervaring erg belangrijk. Het schrijven van de aanvraag alleen al een prachtige kans is om je eigen werk en ambities te leren kennen en scherp op papier te krijgen. Vergeet dus niet om te genieten van dit proces, ook wanneer je aanvraag mogelijk niet gehonoreerd wordt.

One size fits nobody (2017)

De voor- en nadelen van een werkbijdrage

De toekenning van de werkbijdrage is voor mij een belangrijke mijlpaal. Het is een ontzettende boost voor je zelfvertrouwen en je kunstenaarschap. Daarnaast brengt het natuurlijk ook een bepaalde druk met zich mee. Ik denk dat het belangrijk is om je door deze druk niet te laten verlammen en om vooral niet teveel in het hoofd van de ander te denken, wat betreft een bepaalde verwachting. Om je competenties het meest tot hun recht laten komen is het in mijn optiek van essentieel belang om je eigen verwachtingen van je kunstenaarschap te scheppen, net als bij onze genderidentiteit.

 

Ben je ook van plan een subsidie aan te vragen voor werkbijdrage Jong Talent? Dat kan het hele jaar door bij het Mondriaanfonds. Bekijk deze link voor alle informatie over het aanvragen van de werkbijdrage Jong Talent.
Ben je niet afgestuurd aan de opleiding BEAR? Bekijk dan de aanvraag van het Stimuleringsfonds voor de werkbeurs Talentontwikkeling en lees het artikel van Suzanne en Julia over het succesverhaal van hun aanvraag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *