Cassandra Onck – Huisblogger update 3

Ik probeer al een week te bedenken waar ik het in deze blog over wil hebben maar er is in deze twee maanden weer zoveel gebeurd dat ik niet meer weet waar ik wil beginnen. Het gevoel op een prettige manier overspoeld te raken door de wereld kenmerkt de afgelopen twee maanden voor mij. Vorige week zat ik in de bus en bedacht ik mij hoeveel nieuwe mensen ik de afgelopen tijd heb leren kennen. Waar ik op school nog vooral mijn studiegenoten en docenten tegenkwam ben ik nu constant nieuwe contacten aan het leggen. En al deze nieuwe mensen geven mij een inkijkje in hun eigen wereld en ideeën voor mogelijke nieuwe projecten. Bewust en onbewust ben ik mij constant aan het verhouden tot deze mensen en de verschillende werkvelden waarin deze mensen zich bevinden. Hoe ga ik mij positioneren tussen alle kunstenaars, programmeurs, podia en publiek?

Het is een constante dans tussen denken en doen, reflecteren en maken, jezelf verwoorden, een visie creëren, onderweg alles weer bijstellen, of juist behouden. Ik ben nog steeds op zoek naar hoe ik mijn tijd verdeel tussen projecten waarmee ik geld kan verdienen, en projecten waarin ik investeer omdat ze mij een andere vorm van kapitaal opleveren.

Testen van nieuwe visuals voor Ik ben een interface

Een van die projecten is bijvoorbeeld Ik ben een Interface. Afgelopen juni ben ik afgestudeerd met dit muziektheater concert, dat ik toen twee keer in Luxor Live heb gespeeld. Al vrij snel na mijn examen ontstond het idee om op zoek te gaan naar nieuwe speelplekken en aan de hand van de feedback tijdens mijn examen verder te werken aan de voorstelling. Op dit moment zit ik midden in het nieuwe repetitieproces en wordt er druk herschreven, aangescherpt en geremixt. Samen met een geweldig team van makers ben ik bezig met de nieuwe versie die zijn première beleefd als slotact van het Café Theater Festival in Utrecht op 4 maart. Jullie zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken. (En mocht je nog suggesties hebben voor speelplekken, dan zijn deze ook meer dan welkom.)

Dit wordt de eerste keer dat ik de voorstelling weer ga spelen na mijn eindexamen en ik voel een opgewekte spanning. Een gevoel dat ik nog het beste kan vergelijken met de tinteling in je buik de avond voordat je jarig bent. De situatie is verheugend, maar tegelijk ook spannend omdat je je bewust wordt van het feit dat er zoiets bestaat als toekomst en dat het maar een verrassing is hoe die eruit gaat zien. Gelukkig mag ik als kunstenaar mijn eigen toekomst grotendeels vormgeven middels het werk dat ik maak. Een vorm van controle die in het open leven als zelfstandig kunstenaar best prettig is.

Binnenkort is er weer een nieuwe dag voor starters bij de KvK

Naast het investeren in nieuwe contacten en mijn eigen werk, ben ik ook als zzp-er weer een hoop te weten gekomen. Om dit nieuwe jaar goed te kunnen starten heb ik mij aangemeld voor de seminar ‘Goede Start met de Belastingdienst’ georganiseerd door de Kamer van Koophandel. Tijdens het seminar worden algemene regels toegelicht en is er ruimte voor persoonlijke vragen aan het team van belastingmedewerkers dat aanwezig is. Het belangrijkste inzicht dat ik heb gekregen is dat de ‘strenge regels’ eigenlijk erg afhankelijk te zijn van context en per ondernemersactiviteit weer op verschillende manieren te gelden. Ondernemen blijkt voor de belastingdienst, net als het kunstvakonderwijs, maatwerk. Dit leidt tot een hoop vragen vanuit het publiek en grappige situaties wanneer de belasting medewerkers met elkaar in discussie gaan over het antwoord omdat iemand net was vergeten dat er voor schilders die kozijnen schilderen net weer een andere regel is waar je rekening mee moet houden.

Het seminar gaf mij de gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen over mijn situatie als zzp-er en zorgde ook voor een wat menselijker beeld van de belastingdienst. Waar ik bij de belastingdienst normaal zou denken aan blauwe enveloppen, saaie mensen in grijze pakken en strenge regels denk ik voortaan aan de goedgemutste omzetbelasting specialist die met zijn woordgrappen alle cijfers en regels tot iets concreets weet te maken. Ik kan iedere starter aanbevelen een avondje langs te gaan.

Audio opnemen in de koepelgevangenis tijdens een workshop voor de master architectuur studenten van ArtEZ

De komende weken ben ik vooral druk met Ik ben een interface en begin ik ook langzaam weer te kijken naar andere ideeën en hoe ik deze wil gaan uitwerken. Ik moet nog steeds wennen aan het combineren van heden, verleden en toekomst. Maar merk dat het voor mij vooral goed werkt om zo precies mogelijk te zijn in mijn gedachtes en plannen. Wat maak ik nu? Wat zou ik nog willen maken? Ik hoef niet al mijn ideeën in mijn huidige werk te proppen dus welke ideeën passen binnen hetgeen waar ik mee bezig ben en welke schrijf ik op voor later?

Over later gesproken, hou 12 en 19 mei alvast vrij in de agenda. Wageningen University & Research bestaat honderd jaar en speciaal voor deze gelegenheid ontwikkel ik in samenwerking met de universiteit ‘Theater op de Markt’. Het beloofd een zeer bijzondere samenwerking te worden tussen wetenschappers en theatermakers, maar hierover meer in de volgende blog.

Nu switch ik mijn focus weer naar het heden en ga ik audio remixen voor Ik ben een interface. Het resultaat is 4 maart te bewonderen op het CTF. Hopelijk tot dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *