Simone Peelen – Huisblogger update 3

Ja hoor! Ik heb al mijn eerste slechte ervaring als zzp’er mogen meemaken! Ik was nog geen maand aan het werk en toen ging het al fout. Nu is het ook weer niet zo dramatisch maar het begon allemaal bij een bedrijf waar ik graag had willen werken en waar ik ook werd aangenomen op de vacature editor/cameraman.

Tijdens het sollicitatiegesprek werd al snel duidelijk dat mijn werkzaamheden zouden bestaan uit productie, scripts schrijven, klanten bellen en assisteren bij andere overige taken/werkzaamheden. Ik voelde een kleine teleurstelling opkomen, maar het leek mij ook wel interessant om de andere kant van het vak te ervaren dus stemde ik in.

Na een paar draaidagen waar ik meer als decoratie fungeerde en eerder aan het werk werd gezet om een websitetekst te schrijven voelde ik mij niet op mijn gemak. Ik miste de creativiteit en de vaardigheid in het teksten schrijven. Na meerdere keren te hebben aangegeven dat deze werkzaamheden niet echt mijn ding waren en dat ik liever wilde filmen werd er beloofd dat na de kerstvakantie in een rustigere periode, mijn wens in vervulling zou gaan. Zo ook, werd ik aan het lijntje gehouden met het ondertekenen van onze overeenkomst. Als een ‘groentje’ in de arbeidsmarkt wachtte ik geduldig en hoopvol af en vertrouwde op de ‘grote baas’ dat hij zo snel mogelijk met een contract zou komen. Maar helaas, nadat ik de eerste twee weken van januari niks meer hoorde van dit bedrijf kreeg ik een donkerbruin vermoeden dat er iets niet klopte. Ik werd niet gebeld of geappt wanneer ik hoefde te werken en hoorde ook nog steeds niks over het contract en uurtarief. Na een mailtje te hebben gestuurd kreeg ik na twee weken nog geen reactie. Toen ik had geappt met: heb je mijn mailtje gekregen? kreeg ik twee dagen geen reactie. Maar plots verscheen er op mijn schermpje ‘Ik bel je morgen even’.

Een paar draaidagen voor Samsung en Hartman tuinmeubelen bij het bedrijf waar ik was aangenomen

Zonder punt of emoji wat bij mij al overkomt als serious business. Maar naar dat beloofde telefoontje kon ik ook wel fluiten. Ik zat in dubio en wist mij geen raad meer en wilde langzamerhand mijn factuur van december sturen. Gelukkig wezen twee vrienden mij erop dat ik zakelijk moest gaan handelen. De baas van het bedrijf nam mij immers niet serieus en daardoor veranderde ook mijn houding naar hem toe. Dus daar ging mijn factuur zonder overleg qua uurtarief en ik ging voor de basis 40,- per uur. Om het nog mooier te maken kreeg ik nu wél binnen 2 seconden antwoord met de mededeling dat ik toch niet echt bij het bedrijf paste qua commerciële producties en dat hij mij succes wenste met mijn verdere plannen. Punt. En daarna nog een ‘Ps.je’ met dat hij niet akkoord ging met mijn uurtarief omdat we dat nooit hadden besproken (geen wonder als je niet antwoordt). En nu zit ik nog steeds met de gebakken peren aangezien hij zelfs met zijn voorstel van 30,-/pu nog steeds niet binnen de gelieve 14 dagen heeft betaald. Dus ik wacht nog met smart op mijn verdiende geld van 2 maanden geleden als freelancer.

Leermoment

Ach ja, dit is in ieder geval zeker een leermoment geweest dat ik graag wil delen met iedereen. Note to yourself: spreek vanaf het allereerste moment je uurtarief af en leg dit vast in een overeenkomst/contract, anders gaan ze met je aan de haal! Misschien ben ik vanaf het begin veel te aardig geweest en straalde ik een en al noobness uit waardoor ik als een speelballetje werd gebruikt voor een drukke periode. Maar nu weet ik tenminste wel hoe ik de volgende keer moet gaan handelen! Het moet vanaf het begin af aan meteen zakelijk zijn en niet te jolig om ervoor te zorgen dat ze mij sneller vriendelijk vinden. Als ondernemer ben ik dus nu op mijn hoede voor komende opdrachtgevers.

Deze ervaring heeft mij ook wel aan het denken gezet of ik verder wil in deze commerciële wereld met een opdrachtgever. Misschien wil ik liever bezig zijn met mijn eigen opdrachten en werk waardoor ik van niemand afhankelijk ben. Je hebt dan veel meer controle en zeggenschap over je eigen werk en hoeft niet te struggelen met onduidelijkheden van je opdrachtgever/baas. Nu wil ik niet met deze ervaring meteen mijn volgende plannen laten beïnvloeden, maar ik ben gewaarschuwd. Ik ben een grote fan van creatieve producties voor bijvoorbeeld theaters, concerten en kunsteducatie. Samen met je opdrachtgever naar een mooi eindresultaat toewerken in plaats van een opdrachtgever die als een baas boven je hangt en met druk invloed op je uitoefent waardoor je je eigen identiteit verliest. De ervaring bij het commerciële filmproductiebedrijfje heeft mijn visie op ondernemen niet ontmoedigd. Het heeft mij juist verder laten kijken naar andere mogelijkheden en het ondernemerschap is geen pain in the ass. Het klinkt misschien een beetje raar maar ik kan echt genieten van facturen opstellen en mijn administratie bijhouden. Het is een bevestiging van al je harde werk, dat de zaken goed lopen en dat je er toe doet als beginnend ondernemer.

Mijn afstudeerfilm wordt vertoond op NPO Cultura & 2Doc.nl

Geluk bij een ongeluk

Maar met dit gezegd hebbende kan ik mij nu ieder geval storten op mijn nieuwe film! Ik heb hoe dan ook volop de tijd om te focussen op mijn eigen werk. Nu ik met verschillende producenten als bijvoorbeeld ‘Submarine’ en ‘Een van de jongens’ contact heb, krijg ik echt zin om aan de slag te gaan. Mijn filmplan ligt al klaar en ik wil daar graag in mijn nieuwe blog diep op ingaan. Daarnaast heb ik nog meer leuke dingen in het vooruitzicht! In de tweede week van februari komt mijn afstudeerfilm op televisie met veel ander promotiemateriaal zoals een interview en social media bericht. De week daarna zal ik aanwezig zijn op het DOCfeed festival in Eindhoven om mijn film te promoten en toe te lichten tijdens een Q&A. Over een ‘leuke bijbaan’ hoef ik echt niet moeilijk te doen, want ik kan mogelijk bij Kunsteducatie Centrum Quintus in Kampen aan de slag als docent film&animatie. Hier ben ik mij op aan het voorbereiden door in gesprek te gaan met mensen die daar lesgeven en door zelf al een komend lessenplan op te zetten voor een jonge doelgroep. Ik heb dus niet te klagen en ga met volle energie op naar mijn volgende plannen als zelfstandig ondernemer en maker. Eat your heart out productiebedrijfje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *