Ondernemer van de maand: Merel Pauw

Merel Pauw is 22 jaar en zit in het vierde jaar van de toneelschool. Ze is woonachtig in Amsterdam en Rotterdam én ze is actrice, theatermaker, DJ, rapper en aspirerend vogue-danser. Ze noemt zichzelf een 13-jarig meisje dat verscholen zit in een lichaam van iemand die zichzelf heel serieus neemt. Merel houdt van theater in doosjes en is niet zozeer geïnteresseerd in de werkelijkheid, maar in alles wat niet in het echt kan gebeuren.

Wat drijft jou in je vak?

Ik denk dat ik in het theater werk omdat het een werkveld is waar ik me tegelijkertijd heel oud en heel jong in kan voelen. Met medemakers spring ik als enthousiasme kinderen door een repetitieruimte als we een goed idee hebben, en een uur later bespreken we datzelfde idee verder door alsof we een wereldoorlog aan het oplossen zijn. Dit dwingt je om open en eerlijk te zijn, naar jezelf en naar je medemakers. Zo maak je nog eens dingen mee!

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

De geanimeerde band Gorillaz door zijn multidisciplinariteit. Deze band gebruikt animatie, film, muziek en geschreven tekst om een eigen universum te creëren voor een muziekgroep die niet bestaat. Gorillaz is nep, de bandleden zijn geanimeerd. Dit geeft de makers achter Gorillaz de vrijheid om alles met de band te doen wat ze willen: het zijn striphelden die doordringen in ons dagelijks leven, en daarmee de perfecte tool om de maatschappij een spiegel voor te houden.

Dit gegeven van het eigen gecreëerde universum door middel van het gebruik van verschillende media fascineert me. Deze inspiratie vloeit door in acteren (je bent een personage dat niet echt bestaat) maar ook in mijn eigen werk, waarin ik het liefst alles laat gebeuren wat in de werkelijkheid niet kan. Zo kan kunst dienen als de ultieme ontsnapping aan de dagelijkse sleur, maar ook als misschien wel de meest reële weergave ervan.

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Mijn moeder is mijn allergrootste heldin, zij zei altijd tegen mij: “niet geschoten, altijd mis”. Als ik iets wil, hoor ik haar stem, en dan doe ik er alles aan om het te laten gebeuren. Met brutaliteit en enthousiasme kom je vaak al veel verder dan je denkt.

Daarbij is het belangrijk om te blijven benoemen dat kunst voor het volk is. Je maakt boven alles entertainment. Daar mogen heel veel mensen het met me oneens zijn, dat kan me niet schelen, je maakt kunst voor je mede-Nederlanders en niet voor je mede-kunstenaars.

Scene uit Nightmare

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Meestal start ik dingen per ongeluk. Als ik in de trein zit en een idee krijg, dan heb ik geen rem, dan bel ik zonder na te denken allerlei mensen op om te vragen of ze dat idee met mij uit willen voeren. Meestal is dit leuk, want samen enthousiast zijn en veel verschillende dingen doen vind ik het allerfijnste dat er is. Het heeft ook tot gevolg dat ik sommige dingen moet laten vallen en mensen moet teleurstellen. Maar goed, ik start dus altijd vanuit blind enthousiasme. As I said: “niet geschoten altijd mis”.

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

Communicatie in een maakproces kan ik lastig vinden.

Ik loop er vaak tegenaan dat ik enorm stellig en bazig kan overkomen. Dit maakt mij een mogelijk goede leider van een artistiek proces, en is tegelijkertijd een grote bron van schaamte. Natuurlijk wil je als mens dat iedereen je lief en aardig vindt. Wel is het zo dat ik soms vind dat anderen om me heen, vooral vrouwen, juist wat stelliger mogen zijn. Ik kan me enorm ergeren aan makers/acteurs die voordat ze iets zeggen eerst “ehm, ja, sorry, ik weet het niet zeker, maar, denk je niet…” sputteren. Ophouden!!

Scene uit Nightmare

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Ik wil horrorvoorstellingen maken onder mijn eigen naam “PAUW” en voorstellingen maken onder de naam van het hiphop-collectief dat ik opricht met mijn klas “DIE HELE DING”. Horror en hiphop zijn op dit moment mijn grote fascinaties. Daarnaast wil ik nog heel veel rollen spelen. Als je werk voor me hebt, bel me.

Wat is volgens jou een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar/ artiest?

  • Durf statements te maken en verban het woord “een beetje” uit je vocabulaire
  • Sta tegelijkertijd open voor andermans mening en wees altijd volledig bereid je statement te laten vallen of aan te passen
  • Eet niet alleen gevarieerd, maar leef gevarieerd: neem vreemde danslessen of spreek met iemand af die je jaren niet hebt gezien
  • Neem jezelf niet te serieus
  • Verzin als een kind

Volg Merel:

Instagram
www.merelpauw.nl (binnenkort online)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *