Fabienne Balvers – Huisblogger laatste update

Dit wordt mijn laatste blog voor ArtEZ & Ondernemen. Vorig jaar in deze periode studeerde ik af aan de opleiding BEAR. Dit deed ik met een visie om de wereld op mijn manier te willen verbeteren en door hard te werken. Een half jaar later startte ik mijn eigen business in visuele communicatie voor bedrijfsprocessen en innovatie.

Man, wat is dat allemaal snel gegaan!

Afstuderen in 2017, BEAR Arnhem

Is dit jaar precies gelopen zoals je had gedacht?

Ja en nee. Ik wist vanaf het begin dat ik een bedrijf begon, dat het aan de ene kant vrijheid en ruimte geeft aan mijn visie en ideeën. Aan de andere kant wist ik ook, dat een eigen bedrijf enorm pittig kan zijn. Acquisitie doen, continuïteit creëren in je inkomen, alles tegelijk zelf doen en omgaan met onzekerheden en stress. De balans vinden tussen creativiteit en zakelijk is nog wel zoeken soms.

Maar waar ik mij niet bewust van was, is dat de positionering van je bedrijf zo snel vervormt of verandert. Dit komt onder anderen door nieuwe media, technologieën en sociale veranderingen die de behoeftes van bedrijven en consumenten beïnvloeden en snel laten veranderen. Ik sta hier ook voor open maar je blijft onderzoeken naast het werk wat je doet.

Ik merk bijvoorbeeld dat mijn klanten minder bezig zijn met kei harde promotie zoals “kijk mij nou, wat ik nu verkoop”. Want hun klantenkring is vaak al groot genoeg. En dat de doelgroep van de klant, die bezig zijn met innovaties, bijna niet meer gebruik maken van socials zoals Facebook. Zij hebben behoefte aan de juiste kennis op een fijne manier. Dan kan je nog zulke esthetische bedrijfsvideo’s maken of met een flitsend communicatie bureau aanzetten maar je moet gewoon goed luisteren naar je klant. Vervolgens moet jij zijn verhaal in de juiste context visualiseren. En elke keer moet je dus open staan om een andere kant op te gaan want elke klant is anders.

Dit is soms pittig maar ik vind het ook mooi! Door bovenstaande voorbeelden ben ik niet alleen bezig met het visualiseren van innovatie in film, website en grafisch design. Maar ook bezig met visuele communicatie (trainingen) naar het team van het bedrijf en communities bouwen met partners en klanten. Als jij wilt innoveren dan moet je zowel je team intern, als je klanten en partners extern, fysiek in deze beweging meenemen. Dat gaat niet in 3 zinnen met een pakkende foto in een facebook of insta post.

Dit moet voelbaar worden in het ontmoeten van elkaar, op een juiste en originele manier.

Nieuwe service: community bouwen

Ik ben blij met dit gegeven, want dit maakt de maatschappij juist weer menselijker. Daar staan mijn bedrijf en ik juist voor. Ondernemen is dus ook elke maand onderzoeken en erkennen of je product of dienst wel relevant of goed op weg is . Zo niet, sta hier voor open en zoek naar een nieuwe, betere vorm.

Nieuwe service: community bouwen

 

Wat heb je geleerd afgelopen jaar? 

Eigenlijke allemaal praktische zaken.

Ondernemen is niet alleen een visie of een droom hebben en dit waarmaken door een product of service. Ondernemen is ook praktisch vooruit kijken. We lopen nu tegen de zomervakantie aan. Dan zijn bedrijven slecht te bereiken voor acquisitie. In september zit je alweer bijna tegen de herfstvakantie aan. Daarna komt de kerst en heb je misschien in januari werk. #timing

Naast de klant-ondernemer relatie kun je jezelf ook oriënteren op partnerschap. Met welke bedrijven ga ik een zakelijke samenwerking aan om via hun netwerk klanten te generen en andersom?

Door gesprekken, onderhandelingen en acquisitie te doen, word je steeds slimmer in een “ja-ritme” bij de potentiële klant te creëren. Je krijgt feeling met de do’s en dont’s in een traject en de juiste timing om een stap verder te zetten.

100% zonnig, zonnepanelen service en klant vd studio #duurzaamheid

Wat zou je anders doen?

Op dagen dat ik soms even niet  weet wat ik moet denken of doen, denk ik soms was ik maar bouwvakker of marinier geworden. Dan was het allemaal een stuk simpeler. Maar dat is bullshit. Mijn karakter zoekt altijd uitdaging, heeft een sterke mening en is snel verveeld. Ondernemen is mijn pad en uitdaging. Wat er gebeurt, is nodig om verder te gaan. Positief of negatief.

Hoe keek je aan het begin van dit jaar tegen ondernemen aan en hoe kijk je daar nu tegenaan? 

Ik zag ondernemen eerst als een skill. Nu merk ik dat je wel cursussen kunt gaan volgen in how-to-boekhouden maar ondernemen zit in je of niet. Net zoals het kunstenaarschap, is het ondernemerschap iets wat je bent. Alles wat je meemaakt of interesseert komt terug in de keuzes die je maakt als bedrijf.

Bedrijven ondersteunen in social media als visuele communicatie, kan en is lekker makkelijk. Maar omdat je ervoor kiest dat je de maatschappij menselijker wil maken via het bedrijfsleven, is die weg abstracter en wat moeilijker. Dan moet het in je zitten om dit door te zetten, zowel mentaal als zakelijk. Mentaal, als in het doorzettingsvermogen hebben om je visie door te voeren. Ook als een grote groep hier nog niet in mee gaat. En op het zakelijke vlak moet je niet achterover zitten of denken dat die klanten wel komen. Nee, bellen, afspraken maken, zaadjes planten, gewoon doen. Die drive moet je gewoon hebben als persoon en daar is geen cursus voor.

Hoe positioneer jij jezelf als jonge ondernemer?

Als jonge ondernemer wil ik bedrijven intern en extern helpen met visie en communicatie. Deze visie en communicatie gaan terug naar de kern en een bewustzijn dat wij over 50 jaar ons zelf niet voorbij gaan lopen. Dit kan gebeuren door  altijd die werkdruk hoger te leggen of technologieën die de overhand gaan nemen. Door een beweging of een sociaal, innoverend netwerk te worden met mijn klanten, hoop ik de maatschappij positief en duurzaam te beïnvloeden. Duurzaam definieer ik:

Het menselijk omgaan met je mensen en klanten in een organisatie en alternatieve keuzes maken om de planeet in balans te houden.

Denkgesprek Start-up Delta – The artist as a changemaker 

Heb je dit jaar werk gemaakt waar je erg trots op bent? 

Trots vind ik nog een te groot iets. Ik ben blij met de dingen die ik doe, de resultaten die daar uit komen en de mensen die ik ontmoet. Maar ik vind dat ik zelf pas trots mag zijn over 5 jaar of meer als ik het echt heb vol kunnen houden. Dat er een gezond en stabiel bedrijf staat. Nu is nog de tijd om daar aan te gaan werken.

 Wat was het mooiste dat je dit jaar is overkomen? 

Anti climax, voor mijn gevoel heb ik dat nog niet ervaren. Dit jaar was fijn om te zien dat ik een start heb gemaakt in ondernemerschap en dat het tot nu toe goed gaat. Maar het kan nog constanter en beter. Heel veel projecten lopen nog en kun je nog niet over vertellen. Het klinkt allemaal heel nuchter maar het is wel zo.

Training ontwikkelen voor een event met partners van een bedrijf – nog in ontwikkeling

Wat heeft je geïnspireerd dit jaar? 

Met mijn werk in onder anderen de zorg, word ik steeds bewuster van geluk. Het kan zo zijn dat je morgen wordt aangereden of dat heel erg ziek wordt. Dan hoef ik nooit te denken “wat als”. Het inspireert mijn drive. Het gevoel van alles of niets. Vaak wordt er tegen mij gezegd dat je werk niet het grootste geluk moet bepalen. Maar toch maakt het een groot deel uit van je ontwikkeling en voldoening in het leven……vind ik.

Onderzoeks-slide voor een training voor de laborant in het nationale borstkanker onderzoek

Wat zijn je toekomstplannen? 

Eerst hoop ik dit bedrijf groot en gezond te kunnen maken. Impact te kunnen generen als ontwerpstudio en tegelijkertijd gelukkig blijven. De laatste zal altijd de prioriteit zijn. Maakt dit me gelukkig? Ja, top! Nee, dit gaan we anders doen. Daarna hoop ik meerdere bedrijven, initiatieven of producten neer te zetten, die mijn visie nastreven.

Zo ontstaat er een steeds groter netwerk om mijn doel te kunnen bereiken. Want de wereld verbeteren gaat niet in je eentje.

Ik hoop vervolgens voldaan te eindigen als oud besje met een kunstgebit of niet, aan een zonnig strand met een cocktail in me hand. Piña colada por favor!

Wat ga je doen in je vakantie?  

Welke vakantie? 😛

Ik vond het een eer om te bloggen voor ArtEZ & Ondernemen. Enorm bedankt!

Daarbij wens ik alle afstudeerders, alumni, studenten, future studenten… eigenlijk iedereen, succes in wat hij of zij doet. Mijn tip is naast hard werken, scherp zijn en uitdagingen aan gaan: blijven lachen en genieten! Dat maakt het allemaal een stuk leuker. 🙂

Bekijk ook eens de nieuwe website: www.fabiennebalvers.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *