Prijs voor Jonge Kunstkritiek

Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de zesde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2018De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Vanaf nu en tot 1 september 2018 kunnen inzendingen verzonden worden in de categorie Essay en Recensie. De prijzen worden op 14 december uitgereikt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Half november worden de genomineerden bekend gemaakt.

Als startschot voor de nieuwe ronde van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek verscheen een interview op de website van De Groene Amsterdammer, waarin auteur en criticus Mirthe Berentsen de betekenis van kunstkritiek voor de kunstenaar onderzoekt in gesprek met kunstenaars Kasper Bosmans en Wendelien van Oldenborgh.

Naast een geldprijs van € 3.000 per categorie krijgen de winnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven van nieuwe kritieken. Daarnaast stellen partners van de prijs verschillende extra prijzen en publicatiemogelijkheden beschikbaar, waaronder betaalde schrijfopdrachten voor dagblad Het Parool en de Prix de Rome 2019, een volledig bekostigd bezoek aan een buitenlandse biënnale, tentoonstelling of manifestatie ter voorbereiding op een publicatie in kunsttijdschrift Metropolis M en een begeleidingstraject van De Nieuwe Garde, stimuleringsplatform voor essayisten. Naast de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek wordt dit jaar de Aanmoedigingsprijs voor Innovatieve Kunstkritische Praktijken uitgereikt, gericht op nieuwe (digitale, experimentele, of ongebruikelijke) wegen en vertelmethodes.

Met de prijs, die dit jaar voor de zesde keer zal worden uitgereikt, trekken verschillende kunstinstellingen samen op om het belang van Nederlandstalige kunstkritiek onder de aandacht te brengen. De prijs is een initiatief van De Appel Amsterdam, Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst Rotterdam, het Mondriaan Fonds, Stedelijk Museum Amsterdam, M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Van Abbemuseum Eindhoven, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Netwerk Aalst en M – Museum Leuven.

Zie voor meer informatie, de volledige oproep en inzendingseisen: www.jongekunstkritiek.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *