Ondernemer van de maand: Remco Schoppert

Ik ben Remco Schoppert, werkzaam als illustrator en beeldend docent. Illustreren is voor mij bijna een primaire levensbehoefte, ik zou er geen dag zonder kunnen.

Als afstudeerrichting aan kunstacademie Artez in Zwolle koos ik boekillustratie. Tijdens mijn studie illustreerde ik verschillende kinderboeken. Na mijn afstuderen in 2008 kwam ik erachter dat mijn passie ligt in de wereld van graphic novels en redactioneel illustratiewerk. Inmiddels illustreer ik wekelijks in opdracht voor kranten en tijdschriften en werk ik aan mijn eigen autonome project, namelijk het schrijven en illustreren van een graphic novel.

Naast mijn werkzaamheden als illustrator ben ik sinds 2013 docent beeldende vorming. Het docentschap kwam per toeval op mijn pad, ik werd gevraagd voor ziektevervanging op mijn voormalige opleiding. Dit beviel mij zo goed dat ik besloot de lerarenbevoegdheid te willen halen. Zo kwam ik wederom bij Artez terecht op de lerarenopleiding en inmiddels combineer ik beide disciplines met enorm veel plezier.

Wat drijft jou in je vak?

Illustreren is al van kinds af aan mijn grootste passie. Nog steeds voelt het als een vorm van verliefdheid als ik aan de tekentafel zit. Dat onderbuikgevoel heb ik nodig om het juiste beeld te maken. Wat me elke keer weer motiveert is ten eerste het creëren zelf, ik ben gewoon heel graag bezig met mijn vak. Daarnaast is het voor mij een manier om te communiceren. Iets eigen maken door er dieper in de duiken en het op deze manier te verhelderen voor de toeschouwer is enorm uitdagend en bevredigend wanneer dit lukt. Als illustrator streef ik na een verteller te zijn, geen plaatjesmaker.

Wie of wat is je grote inspiratiebron?

Door de jaren heen zijn er veel kunstenaars geweest die mij hebben geïnspireerd. Enkele voorbeelden zijn Gustav Klimt met zijn grafische composities, Moebius met zijn fantasierijke werelden en de movie poster artists uit de jaren 70/80 en 90. Als kind fietste ik regelmatig op woensdagmiddag twintig kilometer om de posters in de vitrine van de dichtstbijzijnde bioscoop te bewonderen. Wat me hier specifiek in aansprak en nog steeds in aanspreekt is de krachtige beeldtaal. Het effect hiervan is het in één iconisch beeld verleiden van een grote groep mensen om naar de desbetreffende film te gaan. Dit is iets wat ik ook nastreef in mijn eigen werk.

Wat is jouw visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Ik geloof heilig in hard werken en niet stoppen tot het is gelukt. Zo ben ik opgevoed en ik pluk hier nog elke dag de vruchten van. Ondernemen is mogelijkheden zien, in welk vakgebied dan ook. Wat dat betreft verschilt ondernemen binnen de kunst niet van andere vakgebieden. Wat naar mijn mening wel een verschil is, is het gegeven dat een kunstenaar of artiest vaak emotioneel betrokken is bij zijn werk. Het zoeken naar de balans tussen die emotionele betrokkenheid en het simpelweg leveren van een product kan soms lastig zijn.

Hoe ben jij gestart met je onderneming?

Eigenlijk is dat heel geleidelijk gegaan. Ik was al aan het ondernemen toen ik nog op de kunstacademie zat. Ik werkte aan verschillende projecten waaronder decorontwerpen, maakte muurschilderingen en deed illustratiewerk voor kranten en kinderboeken. Na de academie ben ik officieel ZZP’er geworden en ben mij voornamelijk gaan richten op redactioneel illustratiewerk.

Waar ben je tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost?

Terugkijkend op het begin van mijn carrière zou ik bepaalde situaties nu anders hebben aangepakt. Om een voorbeeld te noemen, ik heb ooit een lange discussie gevoerd met een uitgeverij over een cover voor een kinderboek. Naar mijn mening moest de cover avontuur uitstralen, de uitgeverij wilde lieflijkheid. Ik heb hen proberen te overtuigen met meerdere schetsen en zelfs volledige uitwerkingen van mijn ideeën. Helaas zonder resultaat, hun idee stond vast. Hoewel het frustrerend voor me was heb ik er veel van geleerd, namelijk dat een opdrachtgever met andere ogen kan kijken dan de kunstenaar. Bijvoorbeeld meer vanuit een commercieel oogpunt in plaats vanuit een artistieke invalshoek. Waar dit vroeger een blokkade voor me kon betekenen is het nu juist een uitdaging de balans te vinden tussen deze twee.

Wat is jouw toekomstvisie? Waar wil je staan over vijf jaar?

Ik wil mijn redactionele illustratiewerk verder uitbouwen en nog meer publiceren in gerenommeerde bladen en kranten. Daarnaast wil ik verschillende projecten afronden waar ik al langere tijd mee bezig ben. De belangrijkste ervan is een omvangrijk passieproject, het schrijven en illustreren van een graphic novel waar ik het eerder over had. Ik ben inmiddels op de helft van mijn werkzaamheden dus hopelijk ligt het over een aantal jaren in de winkel.

Hoe combineer je lesgeven en ondernemen?

In zekere zin lijkt illustreren voor mij op lesgeven. Ik ben in beide situaties bezig een verhaal te vertellen. Het spel zit hem voor mij in de manier waarop ik mijn verhaal vertel, een verhaal met een ervaring maakt meer indruk dan droge stof. Dit is precies hoe ik beide benader. De wisselwerking tussen beide disciplines geeft mij ook veel inspiratie en maakt me innovatiever. Daarnaast houdt het lesgeven me met beide benen op de grond, alleen al door de heerlijk ontnuchterende opmerkingen van mijn leerlingen. Natuurlijk betekent de combinatie van lesgeven en de praktijk vaak wel lange dagen werken, maar wanneer je iets doet dat je leuk vindt…Ik heb geleerd mijn tijd efficiënt te gebruiken. De stabiele basis van het onderwijs zorgt ook voor meer creatieve vrijheid omdat ik hierdoor meer financiële ruimte heb.

Wat is volgens jou een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Ik denk dat je mensen nodig hebt die je vertrouwt en toelaat om opbouwende kritiek te geven op je werk. Een objectieve blik die je scherp houdt. Je bent als illustrator voornamelijk op jezelf aangewezen wat soms erg lastig en subjectief kan zijn. Voor mij zijn dit mijn vrouw (ook illustrator) en een goede vriend. Ik weet dat ik hun altijd om een eerlijke reactie kan vragen.

Volg Remco op:

remcoschoppert.com
Facebook
Linkedin

Instagram

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *