Ondernemer van de maand: Cousin Hatfield

Cousin Hatfield is een band van vijf jonge en getalenteerde muzikanten die hun passie delen voor authentieke traditionele Amerikaanse muziek uit de zuidelijke staten. Ze spelen het repertoire van de oude Texas en Nashville legendes maar dan in hun eigen unieke arrangementen en sound. Ze spelen niet alleen op podia in Nederland (Zwarte Cross, TT Assen, Her Majesty, The American Country Legends, Wildrooster Festival, Parelsessies etc.), maar drukken ook hun stempel op podia overal in Europa.

Hoe is jullie band ontstaan?

De meeste van ons zijn op jonge leeftijd al in aanraking gekomen met deze muziek. Jos en Niels kwamen erachter dat zij dezelfde passie deelden en zijn hier direct mee aan de slag gegaan door andere bandleden hieraan toe te voegen. Of dit ook direct de goede mensen zijn is afhankelijk van welke mensen je tegenkomt en of je met z’n allen dezelfde visie na wilt en kunt streven. Dit gaat helaas niet altijd in een keer goed en het heeft tijd nodig om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Na een aantal bandwisselingen (allemaal ontstaan vanuit ArtEZ) zijn we nu tot de juiste formatie gekomen waarin een ontzettend hoge motivatie en muzikantschap gedeeld wordt.

Wat drijft jullie in jullie vak?

We houden zielsveel van deze muziek en de reacties van het publiek zijn dan ook echt te gek om te horen. Hieraan merken we dat onze muziek overkomt, het mensen raakt en de vooroordelen over country muziek (cowboytje spelen) vaak direct aan de kant worden gezet. Het geeft ook een kick als we weer een hele toffe show binnen hebben, waarin je weet dat alle omstandigheden goed zijn en het publiek echt alleen voor jou een kaartje koopt. Dat geeft een enorme kick!

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron?

Uiteraard de grootheden als o.a. Jerry Reed, Merle Haggard, Waylon Jennings en Bob Wills. Deze artiesten inspireren vele huidige artiesten, voornamelijk gecentreerd in Nashville en Texas, de artistieke eindbestemming van onze muzikale zoektocht.

Wat is jullie visie op ondernemerschap binnen de kunsten?

Dit zien we niet anders dan andere ondernemingen. Je moet een origineel product hebben, maar alleen dit is niet genoeg. Je moet het zien te verkopen en mensen moeten in jouw product geloven om in je te willen investeren door middel van geld, contacten of optredens. Heel veel aspecten komen overeen met het runnen van ieder ander bedrijf. Je moet klanten werven, maar ook zorgen dat ze bij je blijven. Het belangrijkste van alles is dat je zelf in je concept gelooft en dat op elke mogelijke manier deelt met anderen. We zijn altijd op onze hoede in het dagelijks leven en denken elke dag na over hoe we bepaalde aspecten beter kunnen doen. In Nederland is het live-circuit best lastig om in te komen, zonder hulp van een boeker of andere contacten. Daarom is het belangrijk om te weten welke mensen je benadert en hoe. Vervolgens een kwestie van die contacten warm houden. Je kunt als beginnende band best veel spelen, maar er zit al snel een dak op de soorten podia waar je binnen kunt komen. Vanaf dit moment heb je echt hulp nodig van een boeker of andere contacten. Omdat het zo’n kleine wereld is, is het een ‘ons kent ons’-situatie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een balans te vinden tussen het waarborgen van muzikale integriteit en veel willen spelen.

Wanneer zijn jullie gestart met ondernemen?

Twee jaar geleden zijn we tot onze vorige formatie gekomen, toen zangeres en contrabassiste Nathalie aansloot. Vanaf dat moment is het in de PR en de show alleen maar bergopwaarts gegaan. Waar we vóór die twee jaar verschillende bezettingen hebben gehad, kunnen we nu in een vaste band grotere en snellere stappen maken. Een belangrijk aspect van het ondernemen is de PR. We denken veel na over onze PR en proberen op de juiste momenten onze volgers te bereiken, kiezen bewust voor bepaalde interviews en shows etc. Alles is uitgedacht om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Wat zijn de taakverdelingen binnen jullie band?

Binnen de band hebben we Nathalie en Anne die mails sturen en ontvangen en de socialmedia bijhouden. Zij ontfermen zich ook over de merchandise en soortgelijke taken. Optredens worden vaak geregeld door Nathalie. Repertoire wordt voornamelijk verzameld door Jos, de gitarist. Jos en Mark werken veel samen aan specials voor in onze arrangementen. Koortjes worden vaak uitgezocht en ingezongen door Nathalie of Anne. In de koorrepetities werken we dit dan uit. Daarnaast hebben we regelmatig andere taken die gedaan moeten worden, hiervoor maken we dan een duidelijke taakverdeling. Dirk ontfermt zich over de opnames en springt in waar nodig. Daarnaast is iedereen altijd bereikbaar om ‘spoed’-klusjes te kunnen volbrengen. Dirk, Mark, Nathalie en Anne zijn trouwe chauffeurs die afwisselend het vervoer regelen naar optredens. Daarnaast maken we voor onze buitenlandse optredens graag gebruik van onze chauffeur Djimmer, die overigens ook nog een goede gids is!
Ons eigen werk willen we zoveel mogelijk bij ieder bandlid rond laten gaan, zodat we het echt samen schrijven. Dit werkt bij ons erg goed!
We hebben een aantal contacten die ons helpen bij bepaalde boekingen, omdat je daar als band zelf geen kans maakt, maar juist een ‘tussenpersoon’ nodig hebt die jou pitcht. We werken nauw samen met Hans Molenaar voor de buitenlandse optredens en Frank Satink (EvHands) voor Nederland, deze samenwerkingen waarderen wij enorm!

Waar zijn jullie tegenaan gelopen en hoe hebben jullie dat opgelost?

Aan het begin wisten we helemaal niet dat er een countryscene bestaat. We hadden geen idee waar we onze show moesten plaatsen. Dus we zijn deze scene maar zelf gaan nabootsen, gelijk op topniveau. We speelden op elke mogelijke plek om in een korte tijd zoveel mogelijk publiek te bereiken en ‘ons publiek’ te kunnen bepalen. Hierdoor leerden we ineens een nieuwe wereld kennen, sommige goed en sommige ook minder. Het opende veel deuren doordat we maar gewoon zijn begonnen met wat we vet vonden, tegen beter weten in.

Wat is jullie toekomstvisie? Waar willen jullie staan over vijf jaar?

Over vijf jaar hopen we een succesvolle country band te zijn, éen die niet alleen bekend is in Nederland maar ook in Europa en de VS. Los van dat we een eigen band zijn, streven we er ook naar om een goede sessie band te zijn binnen dit genre en hierdoor multi-inzetbaar te zijn. We gaan in de nabije toekomst internationale country artiesten begeleiden en hopen dat we dit erg kunnen uitbreiden. Onze grote droom is natuurlijk om de zee over te gaan en te touren door de U.S.A. We zijn druk bezig met contacten leggen in Europa en de VS. Hoe mooi zou het zijn als we over 5 jaar een aantal tours hebben gehad door heel Europa en de VS met onze eigen muziek?

Wat is volgens jullie een echte ‘Must Have, See or Do’ voor elke kunstenaar / artiest?

Ga op zoek naar de bron van je inspiratie, en kom er zo dichtbij als je kan. Raak het aan, en maak het je eigen! Wees brutaal en niet bang om je eigen integriteit te behouden.

 

Volg Cousin Hatfield op:

cousinhatfield.com
Facebook
Instagram

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *