ALICIA MINNAARD – GASTBLOGGER

Precious Plastic warehouse

Introductie

Ik ben Alicia Minnaard, in 2018 afgestudeerd aan de afdeling ArtEZ Fashion Design BA in Arnhem. Mijn werk ontstaat vanuit concept en verhaal, waarbij ik personages en situaties schets in illustratie, tekst en research. Meestal probeer ik een probleem aan te kaarten en is mijn werk vrij activistisch met een positieve, speelse inkijk. Vanuit die geïllustreerde situatie probeer ik te experimenteren met alledaagse spullen, meestal dat als ‘afval’ beschouwt wordt. Uit alle opties kijk ik wat me aanspreekt en past bij het beeld dat ik wil schetsen. Daarbij probeer ik zo veel mogelijk spanning te creëren in kleurkeuze en ongebruikelijke materialen.

Met welk project ben je afgestudeerd en licht dit toe?

Ik ben afgestudeerd met het project ‘Noeskwam: A Model for a Qualitative Society’. Het is een model voor een betere samenleving. De collectie vormt een samenleving die zich bevindt op een afvaleiland dat in het midden van de oceaan drijft. Zijn bewoners hebben dit drijvende eiland geclaimed en vormen hier een nieuwe cultuur. Een cultuur die de belangrijke aspecten van het spel in het alledaagse leven laat zien. Zonder spel is er geen cultuur en zonder cultuur is er geen spel. Ze worden ook wel gezien als de Homo Ludens, de spelende mens.

Noeskwam: A Model for a Qualitative Society. Photography Peter Stigter

Hun enige bron op dit eiland is het afval en vooral plastic wat aanspoelt. Ze maken hier hun eigen alledaagse objecten mee maar ook hun eigen kleding. Ze zien het afval als een kostbaar materiaal, niet omdat het hun enige bron is, maar omdat het eeuwig mee gaat. Een luxe die wij niet kennen. Noeskwam laat een speelse en betere manier zien hoe we plastic als kostbaar materiaal moeten benaderen.

eiland Noeskwam

Wat verwachtte je toen je startte met je opleiding?

Ik keek er erg naar uit om eindelijk te leren wat ik altijd al graag wilden doen. De middelbare school was voor mij behoorlijk uitzitten en ik wilde er zo snel mogelijk weg. Op ArtEZ zou ik me eindelijk totaal kunnen richten op patroontekenen, tekenen en creëren. Maar ik had geen idee wat ik nou echt kon verwachten als 16 jarige HAVO leerling.

Wat heb je geleerd en wat had je graag anders willen zien?

Tijdens de studie heb ik vooral een liefde voor materiaal en textielen ontwikkeld. En kwam ik er achter dat ik telkens iets wilden ontwerpen dat iets moet verbeteren of oplossen. Iets wat ik eerder niet echt van mezelf wist. ArtEZ leidt je belachelijk goed op, op gebied van maakproces (patroontekenen en uitvoeren) tot conceptvorming naar beeld. Nu ik met mensen werk van andere opleidingen begin je vooral te merken dat je in vier jaar tijd een expertise hebt geleerd. Wel merk ik, nu ik bij Design Academy in de textielwerkplaats werk, dat daar meer ruimte is voor ontdekking buiten de school. Met minors, workshops, samenwerkingen en exposities, iets wat ik ik bij ArtEZ soms miste. Maar wat dat betreft kan je elke opleiding iets aan merken.

Welk advies zou je graag aan studenten willen meegeven die nu met hun opleiding startte?

Combineer wat de leraren zeggen altijd met wat je zelf zou doen. Je volgt niet voor niks een opleiding, dus luister wat ze te zeggen hebben, maar combineer het met dat wat dicht bij jou staat. Ik heb misschien soms te veel geluisterd naar wat iemand van m’n werk vond, dat ik bijna obsessief de leraar ging ‘pleasen’. Ik ging me zo focussen op hetgeen wat niet goed ging, hoe ik dat kon verbeteren, dat ik bij alle andere vakken achter liep en mezelf totaal kwijt was. Maar misschien hebben we allemaal die realisatie zelf nodig om verder te komen.

Hoe is het leven na je afstuderen?

Ik had een hoop ideeën na mijn afstuderen, maar niet echt een plan. Ik heb na mijn afstuderen nog een maandje in de horeca gewerkt om een beetje terug te verdienen van mijn afstuderen, maar ik kwam er snel achter dat horeca niks voor mij is en dat ik dit niet een heel tussenjaar wilde doen. Toen heb ik redelijk hard gewerkt aan mijn afstudeerproject. Ik had het gevoel dat nu mijn afstudeercollectie nog vers is, ik nu moest ondernemen en alles aan moest pakken wat ik kon. Zo probeerde ik op zoveel mogelijk exposities te staan en me voor zoveel mogelijk awards en projecten in te schrijven. Met als resultaat 4 exposities o.a. Modebelofte en 3 nominaties, een prijs in Beijing en een project voor een jaar in Eindhoven. Dat gebeurde allemaal in September, Oktober en in November ben ik naar Eindhoven verhuisd om een nieuw project te starten met Dave Hakkens met het Precious Plastic team. Ik wilde het liefst in een collectief aan iets sociaals werken. Iets neerzetten waarmee we kleding en producten gaan herwaarderen en wat de mode/textiel industrie een beetje mooier maakt.

 

Precious Plastic community

Zo kwam ik met Dutch Design Weekbij het Precious Plastic team terecht, waar we ons focussen op het mogelijk maken van plastic recyclen met open source machines. Iets wat eigenlijk meer product en industrieel ontwerp gebaseerd is. Maar nu textiel net als plastic als wegwerpproduct wordt gezien, willen we daar iets soortgelijks voor aanbieden. Een platform wat je de tools aanbiedt om je kleding te herwaarderen en te hergebruiken. Dit is nu nog heel erg in de experimenteer-fase, maar je kan de Precious Plastic site in de gaten houden voor mijn proces.
https://davehakkens.nl/community/a-research-into-textile-waste/
https://davehakkens.nl/community/forums/topic/a-research-into-textile-waste/

Niet alleen werk ik nu met het Precious Plastic team, we leven en wonen ook samen in een community basis. Daarbij hou ik schriftelijk bij hoe ver ik Noeskwam zelf kan leven, wat de uitdagingen daarin zijn en wat mijn ontdekkingen zijn in deze manier van leven. Het is voor ons allemaal een experiment om te kijken of je met mensen over de hele wereld, met verschillende culturen zo hecht kunt samen leven. In het begin is het wennen, vooral omdat ik altijd heel erg mijn eigen ruimte nodig had. Maar ik merk dat ik er zelf al door gegroeid ben en meer assertiever ben geworden.
Om wat bij te verdienen en mijn textielkennis uit te breiden werk ik in de textielwerkplaats als instructeur op Design Academy. In de weekenden werk ik nog aan mijn afstudeerproject, zo ben ik laatst genomineerd voor de Textielmuseum prijs die in April plaatsvindt en wil ik Noeskwam nog uitbreiden.

Wat zijn je plannen voor aankomend jaar?

Grotendeels focus ik me nu op het project met Dave, waar ik sowieso tot volgende Dutch Design Week aan werk. Hopelijk wordt het ook wat met de Textielmuseum prijs, wat zou betekenen dat ik in het Textiellab zelf terecht kan. Na dit project ben ik vooral nog van plan een textiel master te doen.

Wat zou je doen als je je dromen zou volgen?

Als geld ook geen rol zou spelen dan zou ik heel graag naar Parsons in New York of RCA in Londen gaan en een textiel master doen, stage lopen bij Eckhaus Latta, ervaring op doen bij verschillende duurzame textiel ontwerpers. En dat gebruiken om uiteindelijke toch iets zelf op te zetten of daaruit een baan te halen. Maar een van die dingen zou ook al heel erg fijn zijn.

Waar zou je graag over 5 jaar willen staan?

Binnen 5 jaar zou ik dit project graag succesvol willen leiden en me graag gespecialiseerd zien als textielontwerper, werkend aan verschillende samenwerkingen als zelfstandig ondernemer met daarnaast hopelijk een vast project bij een label.

Hoe kijk je tegen ondernemen aan en wat betekend het voor jou en je werk?

Ik keek eerst heel erg tegen ‘ondernemen’ op, maar ik was altijd wel gedreven. Ik moest alleen leren hoe dat aan de buitenwereld te laten zien. Ik heb nog steeds van die momenten dat ik het liefst in een hoekje kruip en mijn ding wil doen. Maar eenmaal de smaak te pakken krijg ik er plezier in en kijk ik er niet meer naar als iets dat moet, maar meer van ‘Hee wij kunnen elkaar misschien heel ver brengen en iets moois neerzetten’.

Je kan mijn proces via de Precious Plastic site in de gaten houden
https://davehakkens.nl/community/members/a-minnaard/
www.aliciaminnaard.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *