Startersvouchers in beeld: Confetti of light

Professionalisering en mogelijkheden om te investeren in innovatie

Ik geniet ervan om steden te verkennen. Vaak neem ik de tijd om op een bankje te gaan zitten en om me heen te kijken. Ik zie veel schoonheid in de openbare ruimte maar tegelijkertijd zie ik dat er nog veel kansen en mogelijkheden liggen op het gebied van ervaring en gebruik van deze ruimte. Ik constateer dat mensen de ruimte vaak alleen benutten om van A naar B te komen. Mijn visie als ontwerper is het optimaliseren van de stad. Naar mijn idee biedt de openbare ruimte veel meer potentie. Mijn doel als ontwerper is om stadsbewoners de mogelijkheden en waarde van deze gedeelde plek te laten ontdekken en de kwaliteit van het leven versterken.

Confetti of Light

In 2017 studeerde ik, Daan Kruijssen, af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten als product designer. Mijn afstudeercollectie “Confetti of light” is een eerste visualisatie van het praktijk onderzoek dat ik heb gedaan naar de openbare ruimte. De collectie bestaat onder andere uit een draaiende parasol. 

De positieve reacties en aandacht voor mijn afstudeer project; “Confetti of Light”, droegen bij aan mijn ambitie om het product door te ontwikkelen. Hoewel het nog in een prototype stadium was, zag ik de potentie voor een technisch innovatief en tevens commercieel product. 

De drie bladen van de parasol kunnen onafhankelijk van elkaar een draaiende beweging maken. Door een patroon van uitsparingen in de bladen ontstaan er gevarieerde schaduwpatronen. 

Deze bewegingen maken dat de schaduwen ‘dansen’. Het schaduwspel evenaart het effect van de zon die door de bladeren van een boom schijnt, Confetti of Light.

De positieve reacties en aandacht voor mijn afstudeer project; “Confetti of Light”, droegen bij aan mijn ambitie om het product door te ontwikkelen. Hoewel het nog in een prototype stadium was, zag ik de potentie voor een technisch innovatief en tevens commercieel product. Om dit te kunnen bewerkstelligen was niet alleen het vergaren van kennis over de producteerbaarheid een vereiste maar was onderzoek naar de technische aspecten van het product ook noodzakelijk. 

Al snel besloot ik om mijn bedrijf Daan Kruijssen op te richten, zodat ik op een professionele manier aan de slag kon met het doorontwikkelen van de parasol; “Confetti of Light”. In mei 2018 ontving ik de startersvoucher van Gelderland Valoriseert, waardoor ik een vliegende start kon maken met het realiseren van mijn ambities. Naast de financiële investeringen die ik kon maken door het ontvangen van de startersvoucher, heeft  Gelderland Valoriseert ook ondersteuning geboden bij andere aspecten die nodig zijn voor het opzetten van een commercieel bedrijf.

De Startersvoucher bood me niet alleen de mogelijkheid om mijn product maar ook mijn eigen competenties te professionaliseren.

Netwerken & Presenteren

Netwerken en jezelf goed presenteren zijn cruciaal als product designer. De pitch-training die werd georganiseerd heb ik dan ook als erg leerzaam en verhelderd ervaren. Daarnaast heeft Einte Visser mij geholpen met het opbouwen van mijn professionele netwerk. Hij introduceerde mij onder andere aan Tom Kortbeek, de directeur van Innovate Arnhem.  Naar aanleiding van dit contact heb ik het aanbod gekregen om mijn product te presenteren op de Young Talent Match van Innovate Expierence Arnhem. Door de startersvoucher in te zetten kon ik schaalmodellen laten 3D printen en een tweede prototype op ware grote laten produceren. Het evenement gaf mij een platform om technische adviseurs te werven die met mij de parasol konden uitwerken.

De presentatie van mijn tweede prototype tijdens Innovate in oktober 2018 resulteerde in een eventuele samenwerking met de technische afdeling van de HAN. Deze samenwerking geeft studenten van de HAN praktijkervaring door ze te koppellen aan een bedrijf. Juist omdat het ook voor mij een leerweg is, vind ik het een mooie kans om de parasol in samenwerking met de HAN veder te ontwikkelen. Het maakt me ontzettend enthousiast.

De Startersvoucher bood me niet alleen de mogelijkheid om mijn product maar ook mijn eigen competenties te professionaliseren. Ik ben dankbaar dat ik met behulp van Gelderland Valoriseert deze ontwikkeling heb kunnen maken en zie de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoet.

Volg Daan Kruijssen op:

daankruijssen.com
Instagram


Lees hier meer over andere deelnemers van de startersvouchers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *